Utcagyereknek lenni, nem bűn

Sally page1

 

Az utcagyerekek nemzetközi napját minden évben, április 12-én ünnepeljük. A megemlékezés lehetőséget ad rá, hogy a több millió utcagyerek – és támogatóik - világszerte hallassák hangjukat, jogaik védelme érdekében.

 

A nemzetközi napot 2011-ben rendezték meg először, az Utcagyerekek Szövetségének szervezésében (CSC), akik nemzetközi szervezetként, világszerte az utcagyerekek jogainak védelméért küzdenek. Az egész világon, utcán élő gyerekek, civil szervezetek, döntéshozók, cégek és magánszemélyek emlékeznek meg közösen a mai alkalomról.

 

Az ENSZ 2012 márciusában kiadott jelentése beszámol az utcagyerekek helyzetéről, mindazon kihívásokról, jó gyakorlatokról, amik hasznosak lehetnek a döntéshozók és laikus érdeklődők számára is, hogy jobban megérthessük és védhessük az utcán élő, dolgozó és felnövekvő gyerekek jogait, élethelyzeteit. A jelentés szövege itt érhető el, angolul.

 

Ebben az évben a nemzetközi nap témáját a „változó észlelés” adja, aminek keretében a szervezők szeretnék felhívni a közvélemény figyelmét, hogy újragondolja az utcagyerekekkel kapcsolatos előzetes elképzeléseit. Arra kérik a kormányokat, civil szervezeteket és a közvéleményt, hogy álljon ki az utcagyerekek jogaiért, az alábbi akcióhoz csatlakozva.


Utcagyereknek lenni, nem bűn


* az utcagyerekek számos módszert elsajátítanak, hogy túléljék az utcán tartózkodást, ilyen például a koldulás, a csavargás és a kemény talajon való alvás

 

* durva bánásmódban részesülnek a hatóságok részéről, gyakran erőszak és zaklatás áldozatai

 

* ahelyett, hogy bántalmazzák és kriminalizálják élethelyzetüket, a hatóságoknak inkább meg kellene érteniük az utcagyerekek viselkedésének okait, és támogatniuk kellene rehabilitációjukat

 

Bővebben a szervezetről

kép:unicef.org