Széthullott családok ezrei Görögországban

ninos

2008 óta világgazdasági válságban élünk. A hírekből folyamatosan értesülhetünk a krízis okozta globális és európai problémákról, a személyes tragédiák azonban mégsem kapnak akkora visszhangot. Dimitris Gasparinatos, egy Patrasban élő (Athéntól nyugatra), 42 éves apuka, feleségével 10 gyermeket nevel: 6 fiút és négy lányt. A gazdasági válság előtt – ha szűkösen is – biztosítani tudta családja mindennapi megélhetését. Most a szülők azon gondolkodnak, hogy intézetbe küldik 3 fiúkat és egy lányukat.

 

A gazdasági világválság óriási veszteségeket okozott Európa országaiban, a krízis mértékét és eredménytelen kezelését Görögország gazdasága is komolyan megsínyli. Az országban a szegénység egyre nagyobb méreteket ölt, emiatt a szülők képtelenek eltartani gyermekeiket, és kénytelenek őket állami gondozásba adni.

 

Dimitris Gasparinatos elmesélte, hogy hónapok óta nem tudják fizetni a számlákat, tartoznak a hentesnek, a péknek és a fűszeresnek is, gyermekeikkel együtt egy folyosón alszanak, matracokon. „A válság ellehetetlenítette az életünket. Szégyellem bevallani, de képtelen vagyok megteremteni a pénzt arra, hogy akár kenyeret vegyek a családomnak" – mondja a családfő. „Emiatt döntöttünk úgy, hogy 4 gyermekünket intézetbe adjuk, talán 2-3 évre. Nem akartam elszakítani a családot, de így könnyebb nekik, és nekünk is." A családi megbeszélés után, Gasparinatos 37 éves felesége elment a helyi önkormányzathoz, és kérte gyermekei elhelyezését.

 

Theoharis Massaras, a helyi szociális ügyekért felelős hivatalnok elmondta: „Korábban évente úgy négyszáz családnak küldtük élelmiszercsomagot karácsonykor, ebben az évben eddig 1200 család kért segítséget. Hozzátenném, nem csak a mélyszegénységben élő családokról van szó, hanem olyan emberekről is, akiknek korábban boltjuk, vállalkozásuk volt, amik a válság miatt tönkrementek." Aki Patrasban sétálgat, nem fog hinni a szemének: mindenhol a szegénység és a nyomor jelei láthatóak, a fejlődő országokat idéző körülmények sok család életét teszik tönkre.

 

A különböző segélyszervezetek mindent megtesznek azért, hogy megkönnyítsék a helyi közösség életét. Ez nem könnyű munka, hiszen a növekvő munkanélküliség, a mélyszegénység terjedése miatt a görög társadalom lassan darabjaira hullik szét: egyre mélyülnek a társadalmi csoportok közötti különbségek, a korábbi középréteg felbomlott a válság súlya alatt, a jövő kilátástalannak tűnik. „Az emberek éhesek, a családok széthullanak, a szülők nem képesek ellátni gyerekeiket" – mondja Ilias Ilioupolis, az ADEDY civil szervezet munkatársa. „Addig fogunk segíteni, ameddig szükséges."

 

A probléma azonban óriási: az anyák tömegesen hagyják újszülött gyereküket a kórházak, klinikák lépcsőjén, pólyába csomagolva, az idősebbeket a szülők különböző segélyszervezetek, vagy gyermekotthonok gondozására bízzák. Mindez a megszorítások és a strukturális reformok nyújtotta ígéretek ellenére történik. Csak az elmúlt rövid időszakban 500 család kérte az SOS Gyermekfalu segítségét. Az egyik kórház előtt egy fiatal édesanya a következő üzenettel hagyta ott gyermekét: „Nem fogok visszajönni Annáért. Nincs elég pénzem eltartani őt. Sajnálom. Az édesanyja."

 

Régen az állami gondozásba vétel fő oka az abúzus volt, ma a gazdasági válság

 

„Azok a szülők, akik nem képesek ellátni gyermeküket, segítséget kérnek tőlünk, de arra törekszünk, hogy egyben tartsuk a családokat." – vélekedik az egyik civil szervezet munkatársa. Habár a válság tovább mélyíti azokat a problémákat, melyek már korábban is a családok széthullását okozhatták, a cél, megállítani ezt a tragikus folyamatot.

 

Kevesen tudnak többet az elhagyott, elhanyagolt és bántalmazott gyermekekről, mint Costas Yannopoulos, a Gyerek Mosolya /The Smile of the Child/ egyesület elnöke. A szervezet athéni központja otthont nyújt a nehéz sorsú gyerekeknek. A rendezett, kétemeletes épület olyan csecsemők lakóhelyéül szolgál, akiket a szüleik elhagytak, vagy nem voltak képesek ellátni. Costas is azt mondja, hogy a válság tovább rontotta a családok helyzetét: terjed az alkoholizmus, a droghasználat és a pszichiátriai betegségek, amik egyre több gyereket juttatnak az utcára, az egészségügyi rendszer helyzete pedig egyre rosszabb. Yannopoulos célja harcolni a válság legfőbb áldozataiért, a gyerekekért.

 

Dimitris Gasparinatosnak azonban szerencséje volt. Egy gazdag, athéni üzletember felesége miután hallott a család borzalmas körülményeiről, felajánlotta, hogy anyagilag segíti a családot. „Ez a kedves hölgy megváltoztatta az életünket: visszaadta a reményt. Eddig úgy gondoltuk, hogy talán már sohasem leszünk együtt, de most – neki köszönhetően – új házban építhetjük a jövőnket."

 

foto:sxc.hu

 

A témához ajánljuk, Daphne kutatásunk eredményeit, következtetéseit a gyermekelhagyások alakulásáról, megelőzéséről.