Az Eurochild 2010-es jelentése

eurochild

 

2010 kulcsfontosságú év volt az Eurochild számára. A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve számos lehetőséget kínált arra, hogy felhívjuk a figyelmet az európai gyerekszegénység mértékére és a leküzdéséhez szükséges lépésekre. Az Eurochild 2010-es éves jelentését ajánljuk olvasóinknak!

 

AZ Eurochild jövőképe

Egy olyan Európa, ahol minden gyerek fizikai, értelmi, érzelmi, morális és spirituális fejlődését támogató környezetben nő fel. Egy olyan európai társadalom, amelyben az ENSZ gyermekjogi egyezményében előírtaknak megfelelően, a gyerekjogokat a politikusok, a kormányok, a szakemberek, a szülők és a gyermekeket gondozók, valamint a gyerekek azonosan értelmezik és tiszteletben tartják.


Az Eurochild küldetése

Hangot adni az európai gyerekeknek, a fiataloknak és a velük dolgozó szervezeteknek és elősegíteni érdekeik érvényesülését –különösen a valamilyen okból védtelen, veszélyeztetett, szegénységnek és társadalmi kirekesztésnek kitett gyerekekét és fiatalokét.


Az Eurochild céljai

Biztosítani a gyerekek és fiatalok, valamint a velük dolgozó szervezetek képviseletét az EU szintű szakpolitikai viták során;

Erősíteni a kapcsolati hálót az EU intézményeivel, különösen az Európai Parlamenttel, az Európai Bizottság érintett főigazgatóságaival és az EU elnökségekkel, így mozdítva elő a gyerekjogokat érintő EU szakpolitikák, különösen a gyermekszegénység ellleni küzdelem és a gyerekjóllét megvalósítását;


Felhívni a gyerekekkel és fiatalokkal foglalkozó országos és regionális szintű szervezetek figyelmét a gyerekeket érintő EU szintű kezdeményezések és szakpolitikák széles körére;


Különféle szervezetek erős, befolyásos hálózatának kiépítése, amely a gyerekek jogainak és jóllétének előmozdítása érdekében civil párbeszédet folytathat uniós, nemzeti és regionális szinteken;


Kapacitásfejlesztés, hogy eleget tudjunk tenni a nemkormányzati, civil, regionális és helyi szervezetekkel, kutatókkal és tudományos intézményekkel, és más kormányközi szervezetekkel való kapcsolatfelvétel növekvő igényének.


Az Eurochild értékrendje

Partnerség. Az Eurochild széles platformot kínál a különböző szervezetek számára, szakértelmük és tapasztalataik megosztásához és az együttműködés megkönnyítésére, a gyerekek és a fiatalok jogainak és jólétének előmozdítása érdekében.

Részvétel. Az Eurochild szándéka, hogy hangot adjon maguknak a gyerekeknek és a fiataloknak azáltal, hogy bátorítja és támogatja a participáció jó gyakorlatait a tagszervezetei körében; vonzóvá teszi a tagságot gyerekek és fiatalok által vezetett csoportok számára; bevon a tagszervezetekből gyerekeket és fiatalokat a hálózat rendezvényeibe és tevékenységeibe.

Magunkénak érezni a feladatot (ownership). Az Eurochild törekszik a tagszervezetek szükségleteinek és érdekeinek figyelembevételére, és igyekszik lehetőséget adni a tagoknak, hogy aktív szerepet vállalhassanak a szervezet céljainak megvalósításában.


BEVEZETŐ


2010 kulcsfontosságú év volt az Eurochild számára.

A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve számos lehetőséget kínált arra, hogy felhívjuk a figyelmet az európai gyerekszegénység mértékére és a leküzdéséhez szükséges lépésekre. Nagy örömöt jelentett, hogy az Eurochild tagszervezetek aktív részvételt biztosítottak a gyerekeknek és a fiataloknak az év során, és hogy a politikai vezetők –egészen a Bizottság elnökéig, José Manuel Barrosoig bezárólag- meghallgatták a gyerekek üzeneteit és tapasztalatait, ezzel magukévá téve az üzenetet “semmit rólunk, nélkülünk”.


A Belga EU-elnökség és az UNICEF EU ügyekkel foglalkozó brüsszeli irodájának támogatásával előkészítettük a terepet egy későbbi, gyerekszegénységgel és gyerekjólléttel foglalkozó EU ajánlás számára. Egy olyan szakpolitikai keret megteremtését várjuk ettől, amelynek középpontjában a gyerekek legfőbb érdeke áll, és amely az ENSZ gyermekjogi egyezményén (UNCRC) alapul.

Az Eurochild az EU intézmények különböző szervezeteinél és a tagállamoknál azért lobbizott, hogy az EU elfogadjon egy átfogó gyerekjogi stratégiát. Fontos szövetségeket kötöttünk az év során, és a hosszútávú cél megvalósulásának lehetősége, hogy az EU csatlakozzon a Gyermekjogi Egyezményhez, úgy tűnik, lendületet kapott.


Egy személyes megjegyzés: nagyon örültem, hogy 2010 júniusában megválasztottak az Eurochild elnökének. Amióta 2008-ban tagja lettem az Eurochild igazgatótanácsának, a hálózat méretét és befolyását tekintve is nőtt. Az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagjaként úgy látom, hogy az Eurochildnak hatalmas felelőssége van az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény alkalmazásának előmozdításában Európa-szerte, a szakpolitikák terén és a gyakorlatban egyaránt. Ösztönöz tagjaink elhivatottsága és elkötelezettsége, valamint az Eurochild hálózatában rejlő lehetőség, mely egyedülálló platformot kínál a tanuláshoz, a tapasztalatcseréhez és az érdekérvényesítéshez. Az Eurochild tagszervezetei által folytatott számos projekt is bizonyítja a hálózatépítésben való szerepünk fontosságát.


A következő oldalak rövid betekintést kínálnak az Eurochild átfogó tevékenységébe és érdekérvényesítési munkásságába. Hálásak vagyunk az Európai Bizottság Progress programjának folyamatos támogatásáért, és üdvözlöm az Eurochild részvételét számos más EU projektben is. Mindenekelőtt azonban fontosnak tartom elismerni tagjaink elkötelezettségét. Egy olyan időszakban, amikor Európa-szerte a gazdasági válság következményei nap mint nap befolyásolják a tagok munkáját, nagyobb szükségünk van rá, mint valaha, hogy a gyerekek közös véleményét hangosan halljuk.

Herczog Mária, az Eurochild elnöke

2011. május

 


A gyermekjogok beépítése

A Lisszaboni szerződés[1] életbe lépésével, 2009 decemberében, a gyerekjogok egy új fejezete kezdődött az EU-ban. A Szerződés a gyermeki jogok védelmét az EU explicit céljai közé emeli (3. cikk (3) bekezdés) és az Alapjogi Charta betartását a tagállamokra nézve kötelezővé teszi. A gyerekjogok erősebb jogi megalapozottságára építve, az Eurochild és tagjai segítették az Európai Bizottságot egy nagyívű EU gyermekjogi stratégia kidolgozásában, amely lehetővé tenné az Egyesült Nemzetek gyermekjogi egyezményének (UNCRC)[2] EU szakpolitikákban és fellépésekben történő megjelenését. Mit csináltunk?


Januárban, az Eurochild szakpolitikákért felelős munkacsoportjának tagjai találkoztak, és megbeszélést tartottak a stratégia kidolgozásáért felelős Európai Bizottságon belüli Gyermekjogi csoport képviselőjével.


Az Eurochild aktív szerepet vállalt a Child Rights Action Group-ban (Gyermekjogi Akciócsoport, CRAG) – gyermekjogokkal foglalkozó, az EU-val külső vagy belső szakértőként dolgozó nemkormányzati, civil szervezetek (NGO) egy informális csoportosulása. A CRAG-es kollégákkal közösen, találkoztunk Reding biztos asszony kabinetjével,[3] hogy megvitassuk az EU Stratégiával kapcsolatos elképzeléseinket. A CRAG képviseletében az Eurochild résztvett a gyerekjogi “irányítócsoport” ülésén, és példákat mutatott be a gyerekek részvételére a gyerekjogi fórumon.


Májusban az Eurochild megjelentette saját álláspontját, a készülőben lévő EU gyermekjogi stratégiára vonatkozó elképzeléséről. A tanulmány hozzájárult az Europe de l’Enfance[4] (egy gyerekjogokkal foglalkozó kormányközi állandó munkacsoport) megbeszéléseihez, és novemberben a csoport támogatta a Belga EU-elnökség hozzájárulását a stratégiához, amely az elképzeléseinket számos ponton visszaigazolta.


Az Eurochild válaszolt az Európai Bizottság “Közlemény a gyermekjogokról” címmel, a nagyközönséggel folytatott nyílvános konzultációjára. A Jogérvényesülés Főbizottság szervezésében az Eurochild hálózat tagjai három konzultációs találkozón vettek részt: gyermekbarát igazságszolgáltatás, terrorizálás, zaklatás (bullying) és a legvédtelenebb, legveszélyeztetettebb gyerekekkel foglalkozókon.

Az Eurochild együtt dolgozott további érdekeltekkel, az Európai Parlamenttel, a Régiók Bizottságával, a Fundamental Rights Agency-vel (Alapjogi Hivatal), hogy támogatást szerezzen egy erős gyerekjogi szemléleten alapuló megközelítés beépítésére az EU szakpolitikák kidolgozásának folyamatába.


A már nagyon várt Communication on the EU strategy on the rights of the child (Közlemény az EU gyermekjogi stratégiájáról) megjelenése 2011 elején várható.[5]


AZ EU az eu gyerekszegénységi és gyerekjólléti intézkedéseinek erősítése

 

Az Eurochild és tagjainak meggyőződése, hogy az EU jelentős mértékben hozzá tud járulni a gyerekszegénység ellen folytatott küzdelemhez. 2009-ben –a tagállamok nemzeti akcióterveinek áttanulmányozását követően- egy ajánlás elfogadására kértük az EU-t, amely szakpolitikai irányvonalat adna, és nyomást gyakorolna az országokra, hogy élvezzenek elsőbbséget a gyerekek, és megtörhetővé váljon a szegénység generációk közötti átörökítésének ördögi köre. 2010 új lehetőségeket adott arra, hogy továbbvigyük ezt az ügyet.

A szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve[6] módot adott a nyílvános konzultációra, és elismerte a szegénység jelenlétét Európában –különös tekintettel a gyerekszegénységre. A mi „End Child Poverty” (Vessünk véget a gyerekszegénységnek!) kampányunk hozzájárult a tudatosság növeléséhez, és politikai támogatást szereztünk ennek révén.

A belga kormány – amely az EU elnöke volt 2010 júliusa és decembere között- a gyermekszegénységet különleges politikai prioritássá tette. Egy önálló konferenciát szerveztek a témában, és felhívták e kérdésre a figyelmet az éves szegénység és társadalmi kirekesztés kerekasztal találkozón, valamint a Zárónyilatkozatban.[7]


Az Eurochild és a belga kormány egy ajánlás[8] elfogadását kérte 2010 vége előtt. Nem értük el a célunkat, de a Communication on the Platform against Poverty (Közlemény a szegénység elleni platformról, 2010. december) az Európai Bizottságot egy gyerekszegénységgel és gyerekjólléttel foglalkozó ajánlás elfogadására kötelezi, 2012 folyamán.


Az európa 2020 stratégia formálása

2010-ben lejárt az úgynevezett ’növekedést és foglalkoztatást célzó lisszaboni stratégia’[9]. A Bizottság feladata volt, hogy kidolgozza az új 10 évre szóló elképzelést és stratégiát az EU számára. Egy nyílvános konzultációt követően,[10] júniusban elfogadták az Európa 2020 stratégiát, amely “intelligens, fenntartható és inkluzív növekedést” tűzött ki maga elé. Most először jelöltek meg EU szinten kvantitatív célt a szegénység csökkentésére – legalább 20 millió ember kiemelését a szegénységből.

 

Az Eurochild támogatja a célt, de konkrét, gyerekszegénységre vonatkozó, alcélkitűzések meghatározását kérte. Részt vettünk megbeszéléseken az European Platform Against Poverty (Szegénység elleni küzdelem európai platformja) keretében, támogattuk az erőfeszítéseket, hogy a szegénységet építsék be más szakpolitikai területeken is, és ragaszkodtunk ahhoz, hogy megerősítsék a nyílt koordinációs módszer keretében kifejlesztett tevékenységeket.[11]

 

Egy gyermekszegénységről és gyermekjóllétről szóló eu ajánlás felé

 

Az Eurochild által elképzelt jövőbeni valóság, egy gyerekszegénységről és gyerekjóllétről szóló ajánlás, a Belga EU-elnökség gyerekszegénységről tartott konferenciájának háttéranyagában olvasható. A tanulmány kiemeli a multidimenziós megközelítést, és három pillért ajánl a cselekvésre:


- biztosítani a hozzáférést az alapvető javakhoz

- biztosítani a hozzáférést a megfizethető, minőségi szolgáltatásokhoz

- biztosítani a gyerekek és a fiatalok aktív részvételét


Minden egyes cím alá konkrét prioritásokat és intézkedéseket képzeltünk. Fontos, hogy az Eurochild számos kulcsfontosságú indikátor kiválasztását javasolja az előrehaladás nyomonkövetésére és viszonyítási alapnak a tagállamok között. A tanulmány az UNICEF EU ügyekkel foglalkozó brüsszeli irodájával és Sandy Ruxton, gyerekjogi szakértővel együttműködésben készült.

A konferencián a résztvevők az ajánlást “town hall” (lakossági fórum) formában beszélték meg. A Bizottság várhatóan ötleteket merít majd a tanulmányból és a konferenciáról készült jelentésből, a jövőbeni ajánláshoz.


gyermekjogi megközelítés a kulcsfontosságú eu politikákban

 

Az Eurochild monitorozza és ezzel is hozzájárul számos EU szakpolitikai terület munkájához, kapcsolatban van különböző EU intézményekkel és együttműködik más civil partnerekkel. Példák a 2010-es tevékenységünkből:


A Szociális Platform[12] más tagjaival együtt, a szülési szabadság irányelv elfogadásáért folytatott lobbitevékenységünk valószínűsíthetően hozzájárult a Parlament a fizetett szülési szabadságot 20 hétre növelő állásfoglalásához. Ezt a Tanáccsal még egyeztetni kell. Az Eurochild, a 6 hónapos fizetett szülési szabadság igényének alátámasztására hangsúlyozta a csecsemő anyához való kötődésének fontosságát, és a WHO iránymutatását a 6 hónapos korig tartó kizárólagos szoptatásról.


Megkezdődött a munka az Európai Bizottság Koragyermekkori nevelés és gondozás ajánlásán (Oktatási és Kulturális Főigazgatóság).[13] Az Eurochild a 0-6 éves korig tartó koragyerekkor holisztikus, integrált megközelítését, a minőségi standardokra fordított nagyobb figyelmet és különösen a koragyermekkori nevelésben és gondozásban dolgozó munkaerő továbbképzését és szakmai fejlődését kívánta elérni.


a szülési szabadság 20 hétre történő meghosszabítása, teljes fizetéssel

2008 októberében a Bizottság felajánlotta, hogy a munka és a magánélet egyensúly intézkedéscsomag részeként, az ENSZ Egyezményt alapul véve, felülvizsgálja a jelenlegi szabályozást.[14]


2010. október 20-án, az Európai Parlament a legalább 20 hetes szülési szabadságra szavazott, teljes fizetéssel: az Európai parlamenti képviselők közül 390-en támogatták, 192-en szavaztak ellene és 59-en tartózkodtak. Edite Estrela Európai Parlamenti képviselő (Szocialisták és Demokraták, Portugália) jóváhagyott jelentése túlmutatott az Európai Bizottság javaslatán, hogy a szülési szabadságot 15 hétről 18-ra növeljék.


“Az anyaságot nem lehet a társadalombiztosítási rendszerre nehezedő teherként kezelni, ez egy befektetés a jövőnkbe”, mondta a jelentéstevő Estrela asszony a plenáris vita során.[15]


 

2. a tagok közötti tapasztalatcsere és tanulás biztosítása


a gyerekek számára legkedvezőbb családpolitikák

 

Az Eurochild család- és szülősegítő tematikus munkacsoportja április 26-30 között részt vett az első Eurochild által szervezett tapasztalaszerző úton. Az ír, One Family kezdeményezésére, az Eurochild úttörő kezdeményezésként bevezette a kölcsönös tanulásnak és tapasztalatcserének ezt az új eszközét. Bulgáriából, Finnországból, Írországból, Hollandiából, Belgium flamand részéről és Wales-ből érkeztek delegációk az öt napos látogatásra, Svédországba és Dániába, hogy kerekasztal beszélgetéseken és projekt látogatásokon vegyenek részt Stockholmban, Malmőben és Koppenhágában.


A gyerekszegénység alacsony szintje, a gyerekekkel elért jó eredményeik és az anyák, beleértve a gyermeküket egyedül nevelő anyák magas szintű munkaerőpiaci részvétele miatt esett a választás Svédországra és Dániára. A tanulmányút fő célja az volt, hogy megértsük a családpolitikájukat, és azt, hogy hogyan viszonyulnak ezek a gyakorlatban a munkaerőpiaci szakpolitikákhoz, hogy lehetővé tegyék a szülők számára a munkaerőpiaci részvételt, a gyerekeikről való gondoskodást és a jó minőségű családi életet. A legvédtelenebb, leginkább veszélyeztetett családokra koncentráltunk –az alacsony képesítésű, bevándorló családokra, egyszülős családokra- és arra, hogy hogyan támogatják őket a gazdasági és a szociális integráció elérésében, és hogyan segítik őket, hogy ez fenntartható maradjon.


A tanulmányi kirándulást követően, az Eurochild két beszámolót jelentetett meg.[16] Az első, a finn és dán családpolitikák áttekintése, azonosítja a sikerhez szükséges kritikus feltételeket valamint, a helyi-, regionális-, országos- és EU szintű szakpolitikákhoz ad ajánlásokat. A második pedig arról számol be, hogy a résztvevő delegációk közül négy –a bolgár, a finn, az ír és a holland/flandriai- hogyan használta fel a tanulmányút során tapasztaltakat hazájában a szakpolitikák és a gyakorlat befolyásolására tett lépéseiben.

“A tanulmányút során szerzett tapasztalatokat és tudást megosztottuk egy a szülési szabadság hosszáról tárgyaló munkacsoporttal, amelybe az ország különböző részéről érkeztek résztvevők, és amelyben a delegációnk két tagja vett részt. […] A szülési szabadság rendszerének tökéletesítését várjuk, főleg a szabadság időtartamát illetően.

 

Lassi Lainiala, családkutató,
The Family Federation of Finland

 

“A tanulmányút erősítette az összeköttetéseinket és kapcsolatainkat a politikai döntéshozókkal, ezzel javítva a hálózat pozícióját a szakpolitikák és a gyakorlat befolyásolására gyerek- és családügyekben.”

 

Dani Koleva, szakpolitkai igazgató,
National Network for Children, Bulgária

“Sokat tanultunk a tanulmányút során –az univerzális szolgáltatások nyújtásáról és a hivatalok közötti protokollokról-, amit felhasználtunk érdekérvényesítő tevékenységünkben. […] . A tanulmányút “munícióval” szolgált számunkra, hogy megkérdőjelezzük a jelenleg érvényes álláspontot!”

 

Stuart Duffin, Welfare to Work Manager,
One Family Ireland


 

Közösségi alapú koragyerekkori szolgáltatások

 

Az Eurochild negyedik Tagszervezetek tapasztalatcseréje találkozóra (MES) Tallinban, Észtországban került megrendezésre, 2010. szeptember 30. és október 1-e között. Az Estonian Union for Child Welfare (Észt Gyermekjóléti Szövetség), az Eurochild egyik alapító szervezete volt a házigazda. A figyelem középpontjában a közösségi alapú szolgáltatások és a koragyerekkori szolgáltatások minősége állt. A harmincnégy résztvevő 14 országból érkezett, az Eurochild tagszervezetek közül jelen voltak civllszervezetek, kutatással - és oktatással foglalkozók, szakszervezetek, gyerekekkel és családokkal dolgozó hálózatok csakúgy, mint országos és városi szakpolitikai szervezetek.

A Tagszervezetek tapasztalatcseréje érdekében szervezett találkozók lehetőséget teremtenek a tagok számára, hogy tudás-, tapasztalat- és ötletek cseréje révén megértsék egymás működését. A találkozókon született ajánlások is táplálják az Eurochild szakpolitikákat befolyásoló tevékenységét, európai és nemzeti szinteken egyaránt.


Ennek a MES-nek a középpontjában két okból is a koragyermekkori nevelés és gondozás (ECEC) állt: először is, a szülők és a tágabb közösség részvételét gyakran emlegetik elengedhetetlen fontosságú tényezőként a minőségi koragyermekkori szolgáltatás biztosításához. Ennek az EU intézmények általi figyelembevétele az Eurochild egyik fő célja. Másodsorban, az Eurochild tagjai az elmúlt években támogatást és információt kértek közösségi alapú koragyermekkori kezdeményezésekkel kapcsolatban, és szerettek volna lehetőséget kapni a gyakorlatok megosztására és a tapasztalatcserére.[17]


mi működik az alternatív gondozásban élő gyerekek esetében?

 

Az ‘alternatív gondozásban élő gyerekek’[18] a témája az Eurochild legújabb tematikus munkacsoportjának. A Prágában megrendezett Tagszervezetek tapasztalatcsere találkozójával kezdte meg működését 2009-ben, a szakellátásban lévő gyerekek valamint a szegénység és a társadalmi kirekesztés közötti kapcsolatra koncentrálva. A tisztánlátás érdekében, hogy megismerjék az alternatív gondozásban élő gyerekek helyzetét minden egyes EU tagállamban, az Eurochild átfogó felmérést indított. Az eredmény a rendelkezésre álló 30 ország adatainak összefoglaló kiadványa lett, amihez az adatokat a tagstezervezetek által beküldött kérdőves adatbázis szolgált alapul. A felmérés egyedülálló forrást kínál szakembereknek, kampányolóknak és politkai döntéshozóknak, napjaink Európájának a legveszélyeztetettebb, legvédtelenebb gyerekeinek helyzetéről.[19]


A statisztikai adatok birtokában az Eurochild egy találkozót szervezett az Európai Parlamentben[20] és azt kérte:


    - az EU vezetői fogadjanak el egységes definíciókat, és javítsák az összehasonlítható adatok gyűjtését az alternatív gondozásban élő gyerekekről;

    - tegyenek azonnali lépéseket a gyerekek deinstitucionalizásának támogatásában, ami a gyerekotthonok bezárását, kiváltását és a gyerekek családszerű ellátásba helyezését jelenti;

    - a kisgyerekek (0-3 év) intézményi ellátásba kerülésének teljeskörű tiltását;

    - nagyobb hangsúlyt a gyerekekkel dolgozók képzésére és magasabb szintű elismerést számukra minden értelemben;

    - politikai elkötelezettséget a gyermekszegénység felszámolására;

    - támogatást az ENSZ Guidelines for the Alternative Care of Children[21] (Útmutató az alternatív ellátásban élő gyerekek gondozásához) alkalmazásához valamennyi EU tagállamban;

    - gyerekek, fiatalok és családjuk közvetlen részvételét az őket érintő döntéshozatali folyamatokban, és az alternatív ellátásra vonatkozó szakpolitikák és szolgáltatások kidolgozásában.


Az örebrói, svédországi éves Eurochild konferenciát megelőzően, a tematikus munkacsoport tagjai egy egy napos találkozót szerveztek, tapasztalatcsere céljából, hogy megismerjék a helyi jó gyakorlatokat és megosszák a tapasztalataikat. Az Egyesült királyságbeli British Adoption and Fostering (Brit Örökbefogadási és Nevelőszülői) szervezet ismertette munkájának azt a részét, amely a gondozó-gyerek megváltozott kapcsolatát tudja javítani a nevelőszülői ellátásba került gyerekek esetében. Az L’Albero della Vita olasz tagszervezet a gyerek- és családvédelemmel foglalkozó szakemberek képzésére koncentrált, kiemelve a dolgozók önismeretének fontosságát. Végül, a Danish Association of Group Homes (Dán Lakásotthonok Egyesülete) osztotta meg a gyermekotthonok és lakásotthonok akkreditációjával kapcsolatos munkáját, hangsúlyozva, hogy azt kell szem előtt tartani, hogy mi a legjobb a gondozásban lévőknek. Végezetül, ahogy az Egyesület elnöke, Geert Jørgensen fogalmazott, “ez az egész a gyerekekről szól: meg kell becsüljük az intézménnyel kapcsolatos tapasztalatukat.”

 

jó gyakorlatok a gyerekszegénység felszámolására

 

Az Eurochild 2010 novemberében Örebróban, Svédországban megrendezett éves konferenciájára 26 országból 180 résztvevő érkezett, köztük civil szervezetek, szolgáltatók, helyi önkormányzatok, kutatással, oktatással foglalkozó szakemberek és fiatalok. A munkacsoportokban folyó eszmecsere és az intézménylátogatások Örebróban és környékén példát szolgáltattak jó gyakorlatokra, arról hogyan dolgoznak együtt önkormányzatok, civilek, családok és gyerekek, valamint kutatók a gyermekszegénység felszámolásáért.

 

Néhány fontos mozzanat az éves konferenciáról:[22]

 

Az Apprentis d’Auteil Alapítvány (Franciaország) beszámolt arról, hogy hogyan támogatják azokat a családokat, akiknek a gyerekeit alternatív gondozásba vették, hogy ismét visszakerülhessenek a családjukba.

A Resource and Research Centre for Early Childhood Care and Education (Koragyermekkori gondozás és nevelés erőforrás és kutatóközpont, Belgium) bemutatott egy akciókutatást, amely a gyerekek napközbeni ellátásokhoz való jobb hozzáférést célozta, etnikai és kulturális kisebbséghez tartozók számára (különös tekintettel a 0 és 3 év közötti gyerekekre).

A Single Parent Action Network (Egyedülálló Szülők Akció Hálózata, Egyesült Királyság) olyan partnerségben kidolgozott innovatív szolgáltatásokat mutatott be gyerekek és családok számára, amelyek jobb eredményekhez vezetnek az éritnettek jólléte tekintetében.

 

A Greater Glasgow National Health Service (Glasgow és környéke Országos Egészségügyi Szolgálat) a közegészségügy és az egészségügy javításáért felelős részlege (Skócia, Egyesült Királyság) bemutatta, hogy hogyan valósították meg az Ausztrál ‘három P’ programot (Positive Parenting Programme, Pozitív Szülőségi Program), partnerségben a szolgáltatókkal az egészségügy, az oktatás, a szociális munka, a kultura és a sport területén, valamint a rendőrséggel közösen.

Az Il Grillo Parlante (Beszélő Tücsök, Olaszország) bemutatta a családok és a gyerekek részére végzett, a Petriano községben, Marche régióban, olaszországi gondozási és nevelési tevékenységét, és egy bevándorló gyerekek és családjaik integrációját célzó projektet.


3. A GYEREKEK RÉSZVÉTELÉNEK TÁMOGATÁSA

 

meghallgatjuk a gyerekek véleményét a szegénységről és a társadalmi kirekesztésről


A gyerekek saját helyzetük jobb megítélése és befolyásolásának elősegítése, egyike az Eurochild fő szakpolitikai üzeneteinek a gyerekszegénység leküzdéséért és a gyerekek jóllétéért folytatott munkában. Éppen ezért a 2010-es tevékenységeink során, kapcsolódva a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évéhez, központi szerep jutott a gyerekek részvételének.

Júliusban, 10 országból 33 fiatal találkozott Brüsszelben, hogy megvitassák a gyerekszegénység és a társadalmi kirekesztés helyzetét hazájukban, és azt, hogy mit kellene tenni a helyzet javítása érdekében. Találkoztak különböző EU intézmények képviselőivel, köztük az Európai Parlamenti több tagjával is. Philippe Courard, társadalmi integrációért és szegénység elleni küzdelemért felelős belga államtitkár –éppen Belgium volt az EU soros elnöke – meghívta a gyerekeket a híres brüsszeli ’Atomiumba’, ahol nyílt és őszinte beszélgetést folytattak egymással.


a gyerekek részvételének támogatása

 

Annak ellenére, hogy a gyerekek szabad véleménynyilvánításhoz való joga az ENSZ gyermekjogi egyezmény egyik általános alapelve, sok a félreértés az értelmezés és gyakorlati megvalósulás tekintetében. A döntéshozók gyakran óvatosak a gyerekek részvételét illetően, nem értik a valódi értékét, célját. Ezért döntött úgy az Eurochild, hogy kiadja a ’Hogyan éljünk a gyerekekben rejlő tehetséggel –Hogyan segíti a gyerekek részvétele a gyermekszegénység és a társadalmi kirekesztés leküzdéséért folytatott munkát’[23] című könyvet.

A könyv a tagoktól és partnerektől összegyűjtött konkrét esettanulmányokat tartalmaz arról, hogy a gyerekek részvétele hogyan járul hozzá:

- a szegénység jobb megértéséhez,

- a szolgáltatások javulásához, fejlesztéséhez és nyomonkövetéséhez,

- a gyerekeket érintő szakpolitikák javulásához és további (gyerek) kortárscsoportok támogatásához.

Kutatók, szakemberek írásai további meggyőző érveket szolgáltatnak a gyerekek részvételének nagy jelentőségéről.


aktív szerepvállalás az eurochild konferencián

 

A fiatalok aktív szerepet vállaltak az Eurochild éves konferenciáján, Örebróban. Tizenhét fiatal résztvevő gyűlt össze az Európai Unió, Fiatalok Lendületben Programjának támogatásával, a következő szervezetektől: a lett Children’s Forum, St Johannis GmbH Németország (a YES Fórum tagja), Västmanlands Läns Landsting Svédország, a ciprusi gyerekparlament tagjai.

Ebben az évben egy drámapedagógus segítette a fiatalokat a konferencia záró részében előadott műsor létrehozásában. A következő oldalon olvasható néhány fiatal véleménye az ott szerzett élményeiről.


Sok külföldi barátot szereztem. Nagyon jó nekem, hogy megismerhettem ezeket az embereket... Egy szép hét volt. Rövid, de szép.”
Lars, Németország

“Tanultam valamit, és úgy érzem, része voltam valami fontosnak, ami nagyon jó. Lehetőséget kaptam, hogy részt vegyek az előadásban, és hogy hassak vele néhány emberre.”
Therese, Svédország

“Különböző európai országokból gyűltek össze fiatalok, mint egy család, és együtt dolgoztak különböző problémákon és témákon, amiket a hazánkban tapasztalunk. Ez a rész nagyon megfogott, és érdekes volt a számomra. Egy csomó új ötletet kaptam.”
Renata, Lettország

a gyerekek megosztották a véleményüket az alapjogi konferencián


Az Eurochild segített egy gyerekekből álló munkacsoport megszervezésében, amely részt vett az Európai Alapjogi Ügynökség (FRA) “Ensuring Justice and Protection for all Children” („Igazságosság és védelem biztosítása valamennyi gyereknek”) nemzetközi konferenciáján. A munkacsoport az igazságosság és védelem biztosításának kérdésére koncentrált, szüleitől elválasztott és menedékkérő gyerekek esetében.

 

Tizenhárman voltak ott, gyerekek és fiatalok, köztük három fiatal felnőtt, akik tagjai a Felnőtt hozzátartozóitól elszakított gyermekek Európában programban (SCEP) résztvevő fiatalok hálózatának. A fiataloknak eltérő migrációs tapasztalatai voltak: nyolcan Európán kívülről érkeztek, egyikük Európán belül költözött, és négyen nem voltak bevándorlók, de tagjai voltak egy fiatalokból álló fórumnak, amely migrációhoz kapcsolódó témákat vitatott meg.

 

A fiatalok az alapjogi konferencia megnyitóján adták át az üzeneteiket. A hallgatóságban ott volt az Európai Bizottság elnökének helyettese, Viviane Reding, az ENSZ gyermekjogi bizottságának elnöke, Yanghee Lee és az Alapjogi Ügynökség igazgatója Morten Kjaerum.

 

“Ne kényszeríts, hogy olyan fenőttekkel éljek, akik nem a szüleim, mert nem érzem magam biztonságban, és ők nem tudnak nekem segíteni!”

“ Nem vagyok bűnöző –ne küldj börtönbe, mert ott nem biztonságos egy gyereknek, félelmet, reménytelenséget és szomorúságot kelt bennem!”

“ Ne hagyd, hogy sokáig kelljen várnom az elhelyezésemmel kapcsolatos döntésre, mert ez aggodalommal tölt el, és nekem is élnem kell az életemet, mint a többi gyereknek!”

“ Azt akarom, hogy tartsd tiszteletben a származásomat, hogy meg tudjam őrizni az identitásomat és jól érezhessem magam a bőrömben!”

“ Azt akarom, hogy a kormányok vegyék tudomásul, hogy meg kell védeniük!”

“ Azt akarom, hogy hallgass meg –azt akarom, hogy képzeld magad a helyembe!”

“ Azt akarom, hogy járhassak iskolába, hogy tanulhassak, mert az oktatás fontos!”

“ Azt akarom, hogy jó gondviselőm legyen, aki megérti a helyzetemet, kiáll értem és segít az álmaim megvalósításában!”

“ Ne értékeld túl a koromat, csak akkor, ha igazán úgy gondolod, hogy ez szükséges, mert gyerekeknek járó védelemre van szükségem!”

“ Ne kérd, hogy újra és újra ismételjem el a történetem, mert ez elszomorít és rosszul érzem tőle magam!”[24]


4. kampány a gyerekszegénység felszámolásáért 2010


a petíció aláírása

 

2010-ben, a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai évének keretében, egész éven át tartott az Eurochild kampánya a gyermekszegénység felszámolásáért. Tagjainknak köszönhetően, a kampány internetes oldala, a www.endchildpoverty.eu, 16 nyelven elérhető. A petíciót körülbelül 14 000-en írták alá, és sok egyéni üzenet is érkezett. A facebookon a rendszeresen megjelenő bejegyzéseinket 2700 rajongó követte.


A kampányt számos nagy befolyással rendelkező személy támogatta („Bajnokok”, az ügy bajnokai), mint például a lett jóléti miniszter, Uldis Augulis, a belga államtitkár, Philippe Courard és a svéd egészségügyi és szociális miniszter, Maria Larsson.


A petícióban azt kértük Európa vezetőitől, hogy „tegyenek meg mindent a gyerekszegénység felszámolásáért”. Öt területen kértünk EU intézkedést, rámutatva egy formális keret, a gyermekszegénységgel és jólléttel foglalkozó ajánlás szükségességére. Az Eurochild és más érintettek részéről érkező nyomásnak köszönhetően, a Bizottság elkötelezte magát egy ilyen ajánlás elfogadására 2012 folyamán.

2011 januárjába „fiatal nagyköveteink” átadták a petíciót az Európai Bizottság elnökének, José Manuel Barrosónak, a szociális ügyekért felelős biztosnak, Andor Lászlónak, és az Európai Parlament számos más tagjának.


Meghallgatjuk a gyerekeket

 

A kampány internetes oldalára érkező üzenetek közül sokat maguk a gyerekek és fiatalok írtak.


“ Az EU-nak több pénzt kellene adnia kulturális kezdeményezésekre (kórusok, együttesek, színházak, stb), ezzel megadná minden gyereknek az esélyt, hogy részese legyen a szélesebb értelemben vett társadalomnak. Ezzel minimalizálná a társadalmi kirekesztést és erősítené az egységességünket!!!”

Elza, 18, Lettország

“ Mire van szükségünk a gyerekszegénység leküzdésére: életre, békére, barátságra, szeretetre, ragaszkodásra, játékokra, élelemre, nevetésre, kalandokra, ölelésekre, egészségre, ruhákra, vidámságra és fényre…”

Joao, 17, Portugália


“ Azt kívánom, hogy minden gyerek boldog legyen.”
Fanny, 10, Belgium


Novemberben, a Belgiumban található Leuven Den Tube szervezetének fiataljai egy vonatos kampányban vettek részt a kezdeményezés népszerűsítésére. Brüsszelben, Kölnben és Koppenhágában találkoztak a média képviselőivel és más gyerekszervezetekkel.


Pillanatfelvétel a különböző országokban folytatott tevékenységeinkről

 

Számos tagunk támogatta a kampányt helyi- és országos szinteken. Sok országban, Portugáliában, Magyarországon, Lettországban és Horvátországban a gyerekek és a fiatalok kezdeményezték a kampány megismertetését a kortársaik körében. Sokan közülük találkoztak politikusokkal és a média képviselőivel.


5. az eurochild hálózatának erősítése


a hálózat bővítése

 

2010 folyamán az Eurochild vezetése 15 új jelentkezést fogadott el teljesjogú tagsági státuszra és 11-et társult tagságra.

2010 végén az Eurochildnak 94 teljesjogú tagja és 29 társult tagja volt. Tagjaink lefedik mind a 27 EU tagállamot és 8 szomszédos országot.[25]


Működésünk fejlesztése

 

2010-ben az Eurochild Szakpolitikai munkacsoportjának nevét Szakpolitika irányító csoportra változtattuk (PSG). Ez több volt, mint puszta névváltoztatás. Az új feladatmeghatározás kiemeli a PSG „magasszintű irányító csoport” vezetési feladatát, amely meghatározza az Eurochild gyerekjogi, gyerekszegénységgel kapcsolatos és a szélesebb EU intézményi napirendjét, mint például az EU 2020 Stratégia és az Eurochild elnökségi napirendjeit is. Alapvető kapcsolatot teremt a tagszervezetek szakpolitikai ismeretei és a tagállamokban tapasztaltak között.


2010-ben négy tematikus munkacsoport (TWGs) folytatta az aktív szerepvállalást az Eurochild szakpolitkákat befolyásoló tevékenységében, a tagok tapasztalatcseréjében és tanulásában. A munkacsoportokban konkrét tematikus területekre vonatkozó tudással és tapasztalattal rendelkező tagok gyűlnek össze. Többféle munkamódszert kombinálnak, mint például a tagok közötti tapasztalatcserét szolgáló szemináriumokat és tanulmányutakat (lásd a 2-ik részt a tagok közötti tapasztalatcseréről és tanulásról).


A titkárság rendszeresen naprakész információt szolgáltat a releváns EU szakpolitikai fejleményekről, eseményekről és kiadványokról mindenki számára.


A tematikus munkacsoportok témái:

- Koragyerekkori nevelés és gondozás

- Család- és a szülőség támogatása

- Gyerekek és fiatalok részvétele

- Családjukon kívül élő/alternatív gondozásban lévő gyerekek

szövetségek kötése

 

A közös cél érdekében számos partnerrel és szövetségessel működött együtt az Eurochild 2010 folyamán.

 

Néhány a jelentősebbek közül:

 

- A 2010-es szegénység és társadalmi kirekesztés elleni küzdelem európai éve alkalmából létrehozott civil koalíció keretén belül, az Eurochild is lobbizott azért, hogy az Európai Évnek erőteljes politikai lenyomata maradjon, a civil társadalom aktívan vegyen részt a szakpolitikák kidolgozásában;

 

- Az Eurochild segített a Child Rights Action Group (Gyermekjogi Akciócsoport) irányításában –gyerekjogi szervezetek egy informális csoportja Brüsszelben-, amellyel szorosan együttműködtek, hogy befolyást gyakoroljanakon az előkészületben lévő gyermekjogi Kommunikációra;

 

- Az Eurochild csatlakozott az European Expert Group on deinstitutionalisation-hoz (deinstitucionalizációval foglalkozó európai szakértőcsoport), amely támogatja az intézményi ellátásból a közösségi-és családban történő elhelyezésre. A csoport különböző, intézményi ellátásban érintett kliens csoportokkal dolgozó hálózatok találkozását segíti elő: idősek, fogyatékkal élők, mentálisan sérült személyek és gyerekek. A tevékenysége középpontjában a Strukturális Alapok átcsatornázása áll, hogy az intézmények felújítása, megújítása helyett, a források felhasználásával a személyesebb, az egyénnek a saját élete, helyzete felett nagyobb kontrollt biztosító közösségi alapú, családszerű gondozási modelleket támogassák.

 

- Jóváhagyták az Eurochild tagfelvételi kérelmét az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény genfi Nem kormányzati erők Csoportjába.[26]

Catriona Williams-t, az Eurochild korábbi elnökét megválasztották a Platform of European Social NGOs (Európai Szociális ügyekkel foglalkozó Civilek Platformja, Szociális Platform) alelnökévé. Aktív szerepet vállaltunk az alapjogokkal és szociális szakpolitikákkal foglalkozó munkacsoportban.


a hálózatfejlesztés és az érdekérvényesítés eszközei

 

Az Eurochild szolgáltatások széles skáláját nyújtja a tagszervezeteinek.


Ez tartalmazza:


- Heti információs hírlevelet („Info Flash”), amely a legújabb EU-szintű szakpolitikai fejleményekről, a tagszervezetek újdonságairól, rendezvényekről és finanszírozási lehetőségekről tájékoztat.

- A szakpolitikai tájékoztatókat az Eurochild titkársága készíti, a tagok érdekérvényesítési munkájának támogatása érdekében. A legfontosabb EU-szintű szakpolitikai fejlemények kivonatát és azok országos és helyi szintű -a gyerekek és fiatalok jogainak és jólétének előmozdítását célzó- intézkedésekre gyakorolt hatásáról készítenek elemzéseket.

- Országos szintű listák azokról a kulcsemberekről, akik a lényeges EU szakpolitikai döntésekre befolyással vannak.

- Részletes bontásban a különböző területekről, amelyek keretében az Eurochild különféle tagjai tevékenykednek.

Stratégia 2011-2013

 

2010-ben lejárt az első hároméves partnerségi megállapodásunk a Foglalkoztatás, szociális ügyek és társadalmi befogadás Főigazgatósággal. Az Eurochild vezetősége és titkársága, kidolgozott egy új három éves stratégiát, amelyhez a tagok is hozzájárultak észrevételeikkel. Ezt 2010 októberében elfogadták, ez biztosítja a szervezet finanszírozását és működését a következő 3 évre.


A stratégiában szereplő célok összefoglalása:

Az Eurochild célja támogatni az európai gyerekek és fiatalok érdekeit és hangot adni ezeknek, különösen a védtelen, veszélyeztetett, szegénységnek és társadalmi kirekesztésnek kitett csoportoknak. Tevékenységünk alapját az ENSZ gyermekjogi egyezménye (UNCRC) képezi.


Az Eurochild tevékenységének kilenc célja a Progress Program (2007-2013) négy általános célja köré csoportosítható.

   

1. Az Eurochild szervezeti kapacitásának fejlesztése

A hálózat teljesítményének javítása és a rendelkezésre álló emberi erőforrások lehető legjobb kihasználása

A tagság építése, az EU széleskörű képviselete, az erős regionális és országos befolyás, és az Eurochild tevékenységeiben és munkaszervezeteiben történő nagyobb kötelezettségvállalás biztosítása érdekében

Bevételt generáló tevékenységek kialakítsa, az Eurochild hosszútávú pénzügyi fentarthatóságának biztosítása

    

2. Az Eurochild tagok aggodalmainak és elvárásainak kifejezésre juttatása, hogy ezáltal is hatást gyakoroljunk az EUs és az országos szintű szakpolitikákra

Láthatóbbá és hatékonyabbá kell tenni az Eurochildot, az EU fő civil tárgyalópartnere szerepkörében, a gyerekek és a fiatalok jogainak és jólétének megvalósítása érdekében.

Az Eurochild szaktudásának és befolyásának növelése, a tagszervezetei által legfontosabbnak ítélt szakpolitikai területeken

Meg kell győződni arról, hogy a gyerekek és fiatalok véleményét és aggodalmait meghallják és figyelembe vesszük az Eurochild érdekérvényesítő munkájának kidolgozásakor.


3. Az Eurochild érdekérvényesítő képességének növelése, az EU szociális céljainak megerősítése érdekében, Eus és országos szinteken

A tagok ismereteinek és részvételének növelése, a szegénységben élő és társadalmi kirekesztettségnek kitett gyerekek és fiatalok életére hatással lévő európai szakpolitikák kidolgozása, megvalósítása és nyomonkövetése terén.


4. Az átfedésben lévő kérdések, holisztikus szemléletű beépítése a munkánkba

Férfiak és nők, etnikai kisebbségek és fogyatékkal élők kiegyensúlyozottabb képviselete az Eurochild munkaszervezetében

Növelni kell a fogyatékkal élő, etnikai kisebbségekhez tartozó és a migráns családokból származó gyerekekre, valamint a nemekkel kapcsolatos kérdésekre fordított figyelmet

A vezetőség megújítása

2010-ben váltás volt az Eurochild irányításában. Az Eurochild három alapítószervezetének képviselőinek, akik a szervezet 2004-es megalapítása óta részt vettek az irányításban, lejárt a két ciklusa, így nem voltak újraválaszthatók. Catriona Williams, a Children in Wales ügyvezető igazgatója átadta az elnöki pozíciót, de tanácsadói minőségben folytatja munkáját, a folytonosság biztosítása érdekében még egy évig. Ninetta Kazantzis a Pan-Cypriot Coordinating Committee for the Welfare and Protection of Children képviselője (Pán-ciprusi Irányító Bizottság a Gyerekek Jólétéért és Védelméért) átadta a költségvetési felelősi tisztséget. Ninetta továbbra is a Gyerekek és fiatalok részvétele tematikus munkacsoport elnöke marad. Ene Tomberg az Estonian Union for Child Welfare képviselője (az Észt Unió a Gyerekek Jóllétéért) átadta a titkári tisztséget.


A vezetőség tagjai 2010-ben:

 

Herczog Mária, Család Gyermek Ifjúság Egyesület, Magyarország, elnök

Pauline Leeson, Children in Northern Ireland, Egyesült Királyság, költségvetési felelős

Ulrike Wisser,[27] Child and Youth Welfare Association, Németország,tag

Marie Gustafsson, Örebroi Regionális Fejlesztési Tanács, Svédország, tag

Kelig Puyet, SOS Children’s Villages International (SOS-Gyermekfalvak Nemzetközi Szervezete), tag

Ivano Abruzzi, Albero della Vita, Olaszország, tag

Eurochild Titkárság

Az Eurochild brüsszeli titkársága 6 főt alkalmaz:

 

Főtitkár: Jana Hainsworth

Szakpolitikai munkatárs: Mafalda Leal

Szakpolitikai munkatárs: Agata D’Addato

Információs és kommunikációs munkatárs: Björn Becker

Tagsági ügyekkel foglalkozó munkatárs: Marie Dubit

Irodavezető és rendezvényszervező: Monique Kesteloot (2010 júniusa óta)


A titkárság rendszeresen fogad gyakornokokat a szakpolitikai és információs, valamint kommunikációs munkaterületeken való közreműködésre.


Szakpolitikai asszisztensek: Velényi Réka (2010 februárjáig); Lilia Kamenow (2010 szeptemberétől)

Kommunikációs asszisztens: Maurizio Molinari (2010 februárjáig); Malin Sennevall (2010 szeptemberétől)[28]

Az Eurochild továbbá külső tanácsadók munkájára is számíthat. Külön szeretnénk elismerni:

Anne Williams, tanácsadó a család és szülőségi támogatás tanulmányút és utánkövetés során

Vibeke Bing és Inge Marie Nielsen házigazdák és koordinátorok Svédországban illetve Dániában

Margaret Kiernan, tanácsadó a koragyerekkori közösségi alapú szolgáltatások témában

Mieke Schuurman, a ’Hogyan éljünk a gyerekekben rejlő tehetséggel’ című könyv szerzője

Velényi Réka, a fiatalok brüsszeli és örebrói találkozóinak koordinátora

Tamsin Pearce, Cristine Sudbrock, és Bastian Küntzel az International Falcon Movementből, facilitátorai a gyerekszegénység és kirekesztés témában tartott gyerek találkozóknak

Antoon Cox, a gyerektalálkozókon készült videók vágója

Maurizio Molinari, információs és kommunikációs tanácsadó

 

6. tagok


A. teljesjogú tagok

Albánia

The Children’s Human Rights Centre of Albania - CRCA

Ausztria

Vorarlberger Kinderdorf GmbH

Azerbajdzsán

Napközbeni ellátóközpont “Az utca gyerekei” “Ishiqli Ev”

Belgium

Expoo – A flamand szülőségi támogatás tanácsadó központja

Bulgária

“National Network for Children” Association; For our Children; People to People International - Plovdiv; Social Activities and Practices Institute

Ciprus

Center for the Study of Childhood and Adolescence; Pancyprian Coordinating Committee for the Protection and Welfare of Children

Cseh Köztársaság

In the Interest of the child, the Civic Association

Dánia

Family and Evidence Center Denmark; Joint Council for Child Issues (Bornesagens Faellesrad); LOS- National Organisation of Residential Homes, Group Homes and Special Schools

Egyesült Királyság

Action for Children; British Association for Adoption and Fostering; Children and Families Across Borders; Children England; Children in Northern Ireland; Children in Scotland; Children in Wales; Children’s Rights Alliance for England; Core Assets Ltd; Department of Applied Social Research, University of Bedfordshire; National Children’s Bureau; Parents Advice Centre; Scotland’s Commissioner for Children and Young People; The Early Years Organisation

Észtország

Estonian Union for Child Welfare; Tallinn Children Support Centre

EU-szerte

Diversity in Early Childhood Education and Training; Dyslexia International - Sharing expertise; Europe’s Children Our Concern; European Council for Steiner Waldorf Education; European Network of Masters in Children’s Rights; European Non-Governmental Sports Organisation Youth; Home-Start Worldwide; International Foster Care Organisation; International Step by Step Association (ISSA); SOS Children’s Villages International

Finnország

Central Union for Child Welfare Finland; Mannerheim League for Child Welfare; Pesäpuu Ry - Centre of Expertise in Child Welfare; The Finnish Children’s Parliament Association

Franciaország

Association Samuel Vincent; Fondation des Orphelins Apprentis d’Auteuil

Görögország

“Iliachtida” Association for Children and Family; Association for the Psychosocial Health of Children and Adolescents - Connect Helpline; European Network of Women - Greece; PRAKSIS - Programs for the Development of Social Support and Medical Cooperation; Roots Research Center NGO; Social and Education Action

Hollandia

Netherlands Youth Institute

Horvátország

Society “Our Children” Opatija; Sto Koluri Split, Association for Health Protection, Social Care and Children’s rights; Union of Societies “Our Children” Croatia

Írország

Arts for Peace Foundation (Ltd); Children’s Rights Alliance for Ireland; One Family; Start Strong; Tigh Fili (“Poets House”)

Lengyelország

Association for Children and Youth with Special Needs “One World”; Nobody’s Children Foundation

Lettország

Children’s Forum of Latvia

Luxemburg

Ombuds - Comité for the Rights of the Child

Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság

First Children’s Embassy in the World - Megjashi

Magyarország

Család Gyermek Ifjúság Egyesület; Volt Állami Gondozottak Országos Egyesülete; Nagycsaládosok Országos Egyesülete

Málta

Foundation for Social Welfare Services; Commissioner for Children’s Office

Németország

Arbeitsgemeinschaft für Kinder- und Jugendhilfe; Journeys, distance, adventure; Youth Empowerment Partnership Programme (YEPP)

Olaszország

Amici dei Bambini; Education, School and Family Services - Ferrara City Council - Bambini in Europa Documentation Centre; Fondazione L’Albero della Vita ONLUS; Patrizio Paoletti Foundation

Portugália

CEBI - Foundation to Communitarian Development; Fundaçao de Solidariedade Social Aragao Pinto

Románia

Association P.A.V.E.L.; Fara Foundation; Federation of NGOs Romania; Romanian Health Psychology Association

Spanyolország

Federació d’Entitats d’Atenció a la Infancia i a l’Adolescència (FEDAIA); Vallecas Out-of-School Coordination Project

Svédország

JUNIS; Örebro Regional Development Council

Szerbia

Association for Development of Children and Youth – OPEN CLUB

Szlovákia

National Centre for Equal Opportunities

Szlovénia

Association for Children and Parents SEZAM; Ecological-Cultural Association for a Better World; Social Protection Institute of the Republic of Slovenia - Child Observatory

Ukrajna

EveryChild Ukraine


B. társult tagok

Albánia

Suela Kusi Drita

Belgium

Dale Kabasinskaite

Egyesült Királyság

Emmanuel Sherwin; John H. Mc Kendrick; Mathias Urban; Peter Johnstone

EU-szerte

Alliance for Childhood European Network Group

Finnország

Leena Andonov; Maarit Kuikka

Franciaország

John Bennet; Philippe Roux; Anne Williams; Florence Grandvalet

Görögország

Gella Varnava-Skoura

Hollandia

Eigen Kracht Centrale

Izland

Centre for Children and Family Research

Írország

Hugh Frazer; Seamus Mannion

Lengyelország

Department of Applied Sociology and Social Work - University of Lodz

Litvánia

Dainius Puras; Laima Nausédaité

Magyarország

Állampolgári jogok országgyűlési biztosa és gyermekjogi ombudman

Moldova

EveryChild Moldova

Olaszország

CIFA

Portugália

Sergio Araújo

Spanyolország

Fundaçión Montessori sin Fronteras

Svédország

ICU - I see You Interest in Children, Youth and their Understandings; Tapio Salonen; Vibeke Bing

 

C. tiszteletbeli tag[29]

Belgium

Eugene Verhellen


 

7. események, programok


Az Eurochild előadóként vagy kiállítóként az alábbi rendezvényeken vett részt, az Eurochild Titkársága, vagy tagszervezetek által képviselve. Az Eurochild saját szervezésű rendezvényei vastaggal vannak kiemelve.


Január 21, Madrid, Európai Bizottság: 2010 Európai Év nyitókonferenciája

Január 21-22, Berlin, Foglalkoztatás Főigazgatóság: The Federal Foundation Mother and Child for pregnant women in emergency situations (Anya és gyermek szövetségi alapítvány a szükséghelyzetben lévő állapotos nők számára)

Január 27, Brüsszel, Európai Bizottság: Working Group on the establishment of EU indicators in the field of youth (Munkacsoport EU indikátorok kidolgozására a fiatalságot érintő kérdésekben)

Január 27, Brüsszel, Eurochild: Europe’s children in care – what role for the EU? (Európa gyerekei gondozásban –milyen szerepet vállaljon az EU?)

Január 28, Firenze, ChildONEurope: Early childhood education and care (ECEC) services and promotion of social inclusion (Koragyermekkori Nevelés és Gondozás (ECEC) szolgáltatások és a társadalmi befogadás támogatása)

Február 11-12, Berlin, Institute of Social Work and Social Education és a German Association for Public and Private Welfare: Promoting parental skills in Europe - Instruments and effects (A szülői készségek támogatása Európában –Eszközök és hatások)

Február 22, Brüsszel, Foglalkoztatás Főigazgatóság: The impact of crisis on Member States’ ability to respond to the challenges of demographic change (A válság hatása a tagállamok demográfiai kihívásokra való válaszadási képességére)

Február 23, Edinburgh, Children in Scotland: Children’s Rights Looking Ahead with 2020 Vision (Gyerekjogok előretekintve a 2020-as vízióra)

Március 26, Brüsszel, COFACE: The role of social protection in the fight against poverty and social exclusion: which safety net for families (A szociális védelem szerepe a szegénység és a társadalmi kirekesztés elleni harcban: melyik biztonsági hálót [válasszuk] a családoknak)

Március 26, Brüsszel, Foglalkoztatás Főigazgatóság: Promoting family-friendliness at workplace through awards, audits and labelling schemes (A családbarát munkahelyek támogatása díjakkal, vizsgálati és minősítési módszerekkel)

Március 29-30, Szarajevó (Bosznia), Vesta: European standards and experiences and possibilities of its application for improving the status of children in Bosnia and Herzegovina (Európai standardok, tapasztalatok és lehetőséges alkalmazásuk a Bosznia hercegovinai gyerekek státuszának javítására)

Április 26-30, Svédország és Dánia, Eurochild: Család- és szülőségi támogatás tematikus munkacsoport tanulmányi kirándulása

Május 10-11, Stuttgart (Németország), Cities for Children: Negyedik éves konferencia

Május 25-28, Lisszabon, University of Lisbon: Research of Families in Europe - critical review (Európai családkutatás –kritikus felülvizsgálat)

Május 26, Milánó, Fondazione Albero della Vita: Round table on left-home children (Kerekasztal az otthonukat elhagyott gyerekekről)

Május 31-Június 4, Brüsszel, European Foundation Centre: European Foundation hét

Június 2, Brüsszel, Foglalkoztatási Főigazgatóság: Integration of lone parents into the labour market (Egyedülálló szülők munkaerőpiaci integrációja)

Június 3-4, Valencia, ENSA: Regional actions to protect children from social exclusion and poverty (Regionális intézkedések a gyerekek társadalmi kirekesztéstől és szegénységtől való védelmére)

Június 10-12, Limassol (Ciprus), European Anti-Poverty Network: Közgyűlés

Június 22-23, Brüsszel, Eurochild: Közgyűlés és szakpolitikai fórum

Június 24-26, Brüsszel: Couleur Café Fesztivál

Július 1, Brüsszel, Foglalkoztatási Főigazgatóság: How to measure extreme poverty in the EU (Hogyan mérjük az extrém szegénységet az EU-ban?)

Július 11-16, Brüsszel, Eurochild: Gyerekek találkozója gyerekszegénység és jóllét témában

Szeptember 2-3, Marche-en-Famenne, Belga EU-elnökség / UNICEF / King Baudouin Foundation / Eurochild: EU Presidency conference on child poverty & well-being (EU-elnökségi konferencia gyermekszegénységről és gyermekjóllétről)

Szeptember 9, Antwerpen, Flemish Community: The European and international policy agendas on children, youth and children’s rights (Az európai és nemzetközi szakpolitikai prioritások a gyerekek és fiatalok jogainak tekintetében)

Szeptember 14-15, La Hulpe, Belga EU-elnökség: EU coordination in the social field in the context of Europe 2020 (EU koordináció a szociális területen az Európa 2020 tükrében)

Szeptember 24, Brüsszel, European Anti-Poverty Network / Belgian Anti-Poverty Network / Belga EU-elnökség: Adequate minimum income (Megfelelő minimálbér)

Szeptember 28-29, Ghent, Belga EU-elnökség/ Flemish Community: Inclusion in and through education: breaking the cycle of disadvantage (Befogadás az oktatásban és azon keresztül: a hátrányos helyzet öröklődésének megtörése)

Szeptember 30-Október 1, Newcastle (Egyesült Királyság), Eurocities, Eurocities conference on child poverty (Eurocities konferencia a gyerekszegénységről)

Szeptember 30-Október 1, Párizs, Défenseur des enfants: Précarité et protection des droits de l’enfant (Bizonytalanság és a gyerekjogok védelme)

Október 12, Brüsszel, Eurochild: Könyvbemutató - Valuing Children’s Potential (’Hogyan éljünk a gyerekekben rejlő tehetséggel’)

Október 13, Nimes (Franciaország), Association Samuel Vincent / Eurochild: Journée d’information (Információs nap)

Október 13-16, Budapest, Alliance for Childhood: Childhood in Balance (Egyensúlyban a gyerekkor)

Október 14, Brüsszel, Európai Bizottság: Gyerekjogi Fórum

Október 17, Brüsszel, több szervező: A szegénység felszámolása nemzetközi nap

Október 18, Brüsszel, Flanders European Liaison Agency: Social Inclusion Regional Group event on child poverty (Társadalmi befogadás regionális csoport rendezvénye a gyerekszegénységről)

Október 18-19, Brüsszel, Belga EU-elnökség: 9th Round table on poverty & social exclusion (9-ik kerekasztal beszélgetés a szegénységről és a társadalmi kirekesztésről)

Október 19-20, Brüsszel, Európai Bizottság: Building together a society for all - A circus against exclusion (Közösen építjük a társadalmat mindekinek – „védő kör” a kirekesztés ellen)

Október 20, Liege (Belgium), CPAS de Liege: Journée de l’Insertion

Október 20, Brüsszel, ENSA/Veneto régió/SIRG: Family and reconciliation policies as means to tackle poverty and exclusion (Család és megbékélési szakpolitikák, mint a szegénység és a kirekesztés eszközei)

Október 20-22, Firenze (Olaszország), a gyerekjogi egyezmény (CRC) olasz NGO csoportja: 6th NGO Forum for national child rights coalitions (Országos gyerekjogi koalíciók 6-ik NGO fóruma)

Október 26-30, Brüsszel, Dynamo: 2nd International Forum of Social Street Workers (Utcai szociális munkások 2-ik nemzetközi fóruma)

Október 28-29, Riga (Lettország), Foglalkoztatás Főigazgatóság: Baltic Solidarity days (Balti szolidaritási napok)

Október 28-31, Brno (Cseh Köztársaság), Visegrádi országok kormányai: Foster Care Conference “Children belong to family” (Nevelőszülői konferencia „A gyerekek a család részei”)

Október 28, Düsseldorf (Németország), Észak-Rajna-Vesztfália Szociális Minisztérium: European Municipalities against Poverty (Európai önkormányzatok a szegénység ellen)

November 3-5, Örebro (Svédország), Eurochild: 7-ik Éves Konferencia Brighter futures - Building effective partnerships to end child poverty (Fényesebb jövőt –Hatékony partnerségek építése a gyermekszegénység felszámolása érdekében)

4-5 November, Brüsszel, Szociális Platform: Éves konferencia a gondozásról

November 16, Brüsszel, Belga EU-elnökség/ French speaking Community: L’europe de l’enfance (Gyerekek Európája, miniszteri találkozó)

November 18-19, Brüsszel, SOS Children’s Villages International (SOS-Gyermekfalvak nemzetközi szervezete): Breaking the poverty cycle – Strengthening families and communities (A szegénység átörökítésének megállítása –Családok és közösségek erősítése)

November 19, Brüsszel, EY2010 Coalition: Human Ring around the European Parliament (Élőlánc az Európai Parlament körül)

November 22-23, Brüsszel, Foglalkoztatás Főigazgatóság: Third European Demographic Forum (Harmadik európai demográfiai fórum)

November 22, Lisszabon, Instituto de Apoio à Criança: Encontro Anual Rede Construir Juntos

November 22, Brüsszel, Európai Gazdasági és Szociális Bizottság: Közös meghallgatás az EY2010 NGO Koalícióval

November 26-27, Bukarest, WHO Európa: Intergovernmental conference to endorse and launch the Better Health, Better Lives declaration (Kormányközi találkozó a Jobb egészség, jobb életek nyilatkozat bemutatására)

November 29, Lisszabon, CEBI Foundation: Pensando a pobreza (A szegénységre gondolva)

December 1, Brüsszel, Bővítési Főigazgatóság: TAIEX tanulmányutak – munkacsoport gyerekek témában

December 7-8, Brüsszel, Alapjogi Ügynökség és a Belga EU-elnökség: Fundamental Rights Conference on child friendly justice (Alapjogi konferencia a gyerekbarát igazságszolgáltatásról)

December 9, Brüsszel, Children in Scotland/Eurochild: Working for Inclusion - End of project conference (Munka a befogadásért –projektzáró konferencia)

December 16-17, Brüsszel, Belga EU-elnökség: Az Európai Év zárókonferenciája

 

 

8. ELSZÁMOLÁS ÉS FINANSZÍROZÁS

 

JÖVEDELeM NYILATKOZAT

2010

2009

 

JÖVEDELEM

Tagdíjak

42.385

23.225

Európai Bizottság -Progress támogatása

702.727

553.371

további támogatások

35.246

 

további jövedelemforrások

130.083

113.243

Kamatok

 

1.984

 

Teljes jövedelem

910.441

691.824

 

kiadás

Működési költség

528.272

388.083

Bérek

372.681

310.190

Adók

49

112

Pénzügyi kiadások

1.955

925

 

Összes költség

902.957

699.310

 

üzemi eredmény

7.484

-7.486

számviteli mérleg

2010

2009

 

eszközök

Befektetett eszközök

0

0

Követelések áruszállításból és szolgáltatásból

31.673

17.160

egyéb kintlévőségek

4.203

11.203

Progress támogatás

123.064

98.714

Passzív időbeli elhatárolások

858

13.752

Aktív időbeli elhatárolás

 

 

Készpénz és Bank

48.248

39.086

 

Eszközök összesen

208.047

179.915

 

kötelezettségek

Saját tőke (saját források)

16.779

9.295

az Európai Bizottság támogatása

0

0

Hosszú lejáratú kötelezettségek

1.200

 

Folyó kötelezettségek

190.068

170.620

Követelések áruszállításból és szolgáltatásból

114.547

136.684

Elhatárolt ráfordítás

32.340

3.809

További tartozások

18.843

1.200

Költségek passzív időbeli elhatárolása

 

 

Társasági kötelezettségek

24.338

28.926

 

Kötelezettségek összesen

208.047

179.915


 

Tagság

 

Az Eurochild nyitott valamennyi, Európában élő, a gyerekek és fiatalok jogai és jóléte iránt érdeklődő, és az ENSZ gyermekjogi egyezményének (UNCRC) teljeskörű megvalósítása iránt elkötelezett szervezet és egyén irányába. Teljesjogú tagok lehetnek nemkormányzati – civil - szervezetek, állami, önkormányzati szervek és intézmények, oktatással foglalkozó intézmények, tudományos és kutatóintézetek, szakértői szervezetek. A társult tagság leginkább egyéneknek szól.


A tagsággal járó előnyök:

A tagok érdekeinek és tapasztalatainak képviselete és támogatása az EU intézményeknél, és egy a gyerekjogok és gyerekjólét területén befolyással rendelkező hálózat tagjaként való tevékenység;


Információ és támogatás a tagoknak, hogy szakpolitikai tudásuk terén fejlődjenek, és nőjjön a befolyásuk országos és regionális szinteken;

Lehetőség a gyerekeknek, fiataloknak és családoknak szánt magasszínvonalú szolgáltatások kidolgozására és megvalósítására vonatkozó jó gyakorlatok megosztására, érdekképviseleti csoportok és partnerségek alakítására Európa különböző pontjairól érkező, specifikus területeken tevékenykedő szervezetekkel;


Célzott információ szakpolitikai és gyakorlati fejleményekről, finanszírozási és partnerségi lehetőségekről, rendezvényekről és gyerekjogokkal, valamint gyerekjóléttel kapcsolatos európai hírekről.


A tagsággal kapcsolatos további információért keresse fel a weboldalunk ’join us’ (csatlakozz hozzánk) oldalát, vagy lépjen kapcsolatba a tagsági ügyekkel foglalkozó munkatársunkkal a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

 

Szerkesztő: Jana Hainsworth

eurochild AISBL

Avenue des Arts, 1-2 - 1210 Brüsszel - Belgium

Tel.: +32 (0)2 511 70 83 - Fax : +32 (0)2 511 72 98

e -mail : Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. - Weboldal : www.eurochild.org

A fényképek, amelyek nem az Eurochild tulajdonát képezik a szerzői jog birtokosának a nevével vannak ellátva

Ezt a publikációt) a foglalkoztatásra és szociális szolidaritásra vonatkozó közösségi program (2007–2013) támogatja. A program irányítását az Európai Bizottság Foglalkoztatási, Szociális és Esélyegyenlőségi Főigazgatósága végzi. A program a célból jött létre, hogy foglalkoztatási és szociális ügyekben a szociális menetrendben foglaltaknak megfelelően pénzügyi támogatást nyújtson az Európai Unió céljainak végrehajtásához, ezáltal hozzájáruljon a lisszaboni stratégia e téren megvalósítandó célkitűzéseinek eléréséhez.

Az Eurochild által kifejtett nézetek nem feltétlenül tükrözik az Európai Bizottság álláspontját vagy véleményét.

 

Eurochild

Avenue des Arts, 1-2 - 1210 Brüsszel - Belgium

Tel.: +32 (0)2 511 70 83 - Fax : +32 (0)2 511 72 98

e -mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. - Weboldal : www.eurochild.org


végjegyzetek

                                                                                                        



[1] A szerződés itt található: http://tinyurl.com/5cojdk

[2] Az egyezmény itt található: http://tinyurl.com/bylty

[3] A biztos weboldala itt található: http://tinyurl.com/64c8ouq 4

[4] A weboldaluk itt található: http://tinyurl.com/6cyj9vw

[5] A közlemény 2011. február 15.-én jelent meg: http://ec.europa.eu/justice/fundamental-rights/rights-child/eu-agenda/index_en.htm

[6] Lásd a hivatalos weboldal www.2010againstpoverty.eu

[8] Lásd a háttéranyagot: http://tinyurl.com/6bmfuz8

[9] További információ a Lisszaboni Stratégiáról: http://tinyurl.com/6jdf5wk

[10] Lásd az Eurochild válaszát az Európa 2020 megbeszélésre: http://tinyurl.com/3cezs6p

[11] Lásd az Eurochild álláspontját az EU koordinációról a szociális területen: http://tinyurl.com/3hkuy7s

[13] A dokumentumot a magyar elnökség idején, Budapesten mutatták be 2011. február 22.-én : http://ec.europa.eu/education/school-education/doc/childhoodcom_hu.pdf

[14] Lásd az ILO-egyezményt az anyaság védelméről (2000): http://tinyurl.com/6ct9q9j

[15] A vita sajnos azóta sem jutott nyugvópontra, mert az Európai Bizottság a munkaadói oldal erős nyomásának engedve további vitára bocsátotta a kérdést, túlságosan hosszúnak tarva a 20 hetet.

[16] Lásd az Eurochild jelentését: http://tinyurl.com/6kjax3x

[17] Lásd az Eurochild MES 2010 weboldalát: http://tinyurl.com/62felzu

[18] Alternatív gondozáson a nemzetközi gyakorlatban a szakellátásban, családjukon kívül nevelkedő gyerekeket értik.

[19] Lásd az Eurochild “Children in Alternative Care – National Surveys” (Gyerekek alternatív gondozásban –országos felmérések), 2010. január: http://tinyurl.com/2g8ln2u

[20] Lásd az Eurochild rendezvényét “Europe’s children in care – What role for the EU?” (Európa gyerekei gondozásban –milyen szerepet vállaljon az EU?): http://tinyurl.com/67v84e4

[21] http://www.unhcr.org/refworld/publisher,UNGA,,,4c3acd162,0.html

[22] Lásd az Eurochild Éves Konferencia 2010 weboldalát: http://tinyurl.com/3q77f2z

[23] A könyv innen letölthető: http://tinyurl.com/67plp8e

[24] A videóik az Eurochild YouTube csatornáján elérhetőek: http://tinyurl.com/66bvjhx

[25] 2012 márciusára a taglétszám 156-ra nőtt, amelyből 117-teljesjogú tag és 39 társult tag.

[27]Időközben lejárt a mandátuma, helyére Maarit Kurkka került a Finn Gyermekjóléti Unió képviseletében, aki 2012. január 31.-ével lemondott, munkahelyváltoztatás miatt. Az új vezetőségi tagot az Eurochild közgyűlése fogja 2012 júniusában megválasztani.

[28] Időközben új szakpolitikai munkatársak került a szervezethez egy éves szerződéssel, a deinstitucionalizációs feladatok összehangolására, Michela Costa, a parlamenti összekötői munkakörbe, Tunyogi Réka, aki korábban gyakornokként dolgozott a szervezetben és egy új szakpolitikai igazgatói pozíciót is létrehoztunk. Az új igazgató 2012 június 1.-től lép munkába.

[29] A 2010 óta újabb tagokkal kiegészült teljes lista itt található: http://www.eurochild.org/en/who-we-are/members/index.html

 

A szöveget fordította: Veres Kinga

foto: sxc.hu