A XX. század elrabolt csecsemői

Írta:  Burka Viktória

cry

Valóságos sokként érte a spanyol társadalmat, hogy a Franco diktatúrától kezdődően a '90-es évekig csecsemők tízezreit, - hozzávetőleges becslések szerint közel 300.000 - csecsemőt loptak el a szüleiktől rögtön a szülés után és - egy lakás áráért - adtak el jómódú családoknak. A tranzakció résztvevői apácák, papok és orvosok voltak.

 

Elrabolt spanyol újszülöttek és családok, akik hazugságban éltek

 

A Franco diktatúra idején a harmincas évek végén ideológiai magyarázatokkal indokolták, hogy az - arra politikailag alkalmatlan szülőktől - elveszik a gyermekeiket közvetlenül a szülést követően, természetesen a szülők tudta nélkül. A szülőknek azt mondták, hogy az újszülött meghalt. 1941-ben Franco új örökbefogadási törvényt hozott, melyben engedélyezték, hogy az ideológiailag alkalmatlan szülőktől el lehet venni gyermekeiket, hogy a diktatúra szellemiségének megfelelő környezetben nevelkedjenek.

 

Az elrabolt gyermekek születési anyakönyvi kivonatait az örökbefogadó szülők nevére töltötték ki, tehát hivatalosan szinte lehetetlen utána nyomozni a valós adatoknak. Körülbelül 30-40.000 árva, vagy szüleitől elvett gyermek nevelkedett árvaházakban, vagy nevelőszülőknél a korszakban.

 

Az újszülöttek elvétele az "alkalmatlannak ítélt" szülőktől azonban a '90-es évekig folytatódott, morális és gazdasági okokra hivatkozva, de elsősorban pénzkereseti szándékkal a katolikus egyház által működtetett kórházakban.

 

Katya Adler, a BBC spanyolországi tudósítója Getafeben találkozott Manoli Pagadorral, aki elmesélte neki történetét. Az asszony 1971-ben 23 évesen adott életet fiának, az újszülött az asszony szerint egészségesnek tűnt, majd az apáca elvitte mondván, hogy rutinvizsgálatokat végeznek a csecsemőn. Kilenc óra elteltével jött vissza, és közölte az édesanyával a hírt, hogy gyermeke meghalt. A botrányt feldolgozó sajtó számos hasonló estet ismertet, mikor egészséges csecsemőket elvittek az anyáktól, majd közölték velük, hogy gyermekük életét vesztette. A történetekben közös, hogy az édesanyák nem látták a holttesteket.

 

A nagy létszámú érintett – „örökbefogadó" szülők, kórházi személyzet, orvosok, apácák, papok, „örökbefogadott" gyermekek - ellenére a történet csak 2011-ben robbant ki, mikor Antonio Barroso és Juan Luis Moreno gyermekkori barátok felfedezték, hogy egy apácától vásárolták őket. Mindkettőjüket megrázta a hír, hogy eddigi életük hazugságokra épült. Antonio apja a halálos ágyán mondta el neki, hogy Zaragozában vette a fiút egy apácától. Barosso és Moreno a sajtóhoz fordult, valóságos lavinát indítva el a történettel.

 

Antonio Barroso megalapította az Anadir nevű szervezetet, hogy az érintettek közösen képviselhessék jogaikat. A szervezetnek 1.800 tagja van, és rendszeresen szervez un. roadshowkat, országszerte, ahol az adatok felvétele mellett DNS mintákat is adhatnak az érintettek, annak reményében, hogy így megtalálhatják rokonaikat. Kétségbeesett és reménykedő szülők és gyerekek vesznek részt ezeken a találkozókon. Számos család magánnyomozást végez, hogy kiderítse a múltat. Országszerte sok sírt kihantoltak, hogy DNS vizsgálatokat végezzenek. A történtek valóságát igazolják, hogy a sírok egy részében csak kövek voltak, vagy felnőtt csontmaradványok.

 

A BBC kérdésére több hónapos késéssel válaszolt Angel Nunez, a spanyol igazságügyi minisztérium munkatársa, kormánya nevében. A hírcsatorna kérdésére azt válaszolták, hogy minden kétséget kizáróan igaz a gyerekkereskedelemről szóló hír, és számos család érintett az országban.

 

Ügyvédek becslései szerint az ötven esztendő alatt 300.000 csecsemő lehetett érintett a történetben. A katolikus egyház, a Franco diktatúra idején számos szociális szolgáltatás, köztük a kórházak működtetéséért is felelős volt, illetve később is a katolikus kórházakban fordultak elő az esetek, apácáknál és papoknál voltak az örökbefogadásra váró szülők listái, akik az orvosokat is bevonták a történetbe.

 

A madridi San Ramon klinika egyik nőgyógyász orvosának Eduardo Vellanak az 1981-es adatai szerint, az anyák 70%-a ismeretlen volt. Az újszülöttek elrablási akciói során gyakran kihasználták a spanyol jog azon passzusát, mely szerint az egyedülálló anyáknál hivatalosan az anya ismeretlennek is feltüntethető. Az örökbefogadó szülőkhöz már hamis, a nevükre kiállított anyakönyvi kivonatokkal kerültek a csecsemők, pénz ellenében. Dr. Vellat csak „gyerek-gyárosként" emlegették. Mindez egy 1982-ben készült oknyomozó riportot elkészítő újságíróval - Germán Gallegoval - készült interjúból derül ki.

 

Az újságíró a meglepő adat nyomán kezdett el nyomozni, a klinikán dolgozó nővérek avatták be, hogy egyes esetekben, míg az egyik szobában megszületik a gyermek, a másikban egy örökbefogadó szülő várja, hogy hazavihesse. A szülőanyának azt mondják, hogy a gyermek meghalt. Amennyiben az anya látni szerette volna a holttestet, - egy apáca elmondása szerint- a hűtőben volt néhány holttest, amit megmutattak az édesanyának. Az újságírónak is megmutatták a holttesteket. Az újságíró elmondta, hogy a leleplező cikk 1982-es megjelenése után nagy botrányra számítottak, egy nyomozó fel is hívta őket, és mondta, hogy nyomozás lesz az ügyben, de semmi nem történt. Katya Adler felkeresett egy asszonyt, aki Dr. Vella-nál szült, az asszony elmondása szerint az orvos azt mondta, hogy gyermeke halva született, és be is hozott egy csecsemőt, hogy búcsúzzon el tőle, miközben azzal nyugtatta, hogy gyermeke már biztos az angyaloknál van. Az asszony házasságon kívül egy nála fiatalabb férfitól lett terhes, és köztudottan baloldali érzelmű volt, az orvos is tudta róla ezeket az információkat. Katya Adler dokumentumfilmjében egy örökbefogadó anya visszaemlékezései szintén láthatóak, aki elmondta, hogy az orvos azt javasolta neki, hogy tegyen úgy, mintha terhes lenne, majd megkapta a gyermekeket és az ő nevére szóló eredeti születési anyakönyvi kivonatokat, mindezt komoly pénzösszegért. Az orvos soha, senkinek nem adott interjút a vádakkal kapcsolatban, a véletlen egybeesések folytán Katya Adler azonban bejutott az orvoshoz, mivel az ő egykori klinikáján szülte gyermekét. Az orvos tagadta a vádakat, elmondása szerint egy szolgáltatást végzett, összehozta a gyermekükről lemondó anyákat az örökbefogadó szülőkkel. A klinikán semmi írásos nyoma nincs a szülő anya személyazonosságának, az érintettek egymásra találásának pedig egyetlen módja a DNS teszt.

 

Angel Nunez, az igazságügyi minisztérium munkatársa kiemelte, hogy habár Franco 1975 bukását politikai amnesztia követte a békés átmenet reményében, máig számos feltáratlan esetet fedeznek fel, melyek hatással vannak a mai spanyol társadalomra, köztük a gyermekrablási botrány is. A spanyol kormány nem indított vizsgálatot az ügyben.

 

2012. január 29-én az Anadir tagjai és támogatói tűntetést tartottak Madridban a Nemzeti Nyomozó hatóság épülete előtt, a gyermekrablási botrány hivatalos vizsgálatát követelve, mert a szervezet tagjai szerint a hatóságok nem kezelik kellő komolysággal az ügyet, a spanyol katolikus egyház és a Vatikán pedig szintén hallgatásba burkolózik.

 

Elrabolt csecsemők Ausztráliában

Az '50-es évektől hasonló esetek történtek Ausztráliában, melyek a '70-es évekig folytatódtak. A becslések szerint a 30 év alatt 150.000 anyától vették el a csecsemőket, egy részüktől hasonlóan a spanyol „gyakorlathoz", tudtuk és belegyezésük nélkül. Más anyákat a szülést követően gyógyszer és/ vagy fizikai erőszak hatása alatt kényszerítették arra, hogy hivatalosan lemondjanak gyermekükről.

 

Szintén elsősorban az egyház által működtetett kórházakban vették el az újszülötteket egyedülálló édesanyáktól. Ausztráliában a katolikus egyház és a kormány nyilvánosan bocsánatot kért az érintettektől, valamint nyomozás indult a részletek kiderítésére.

 

Argentínában a katonai junta közel 400 újszülöttet rabolt el az ideológiailag alkalmatlan édesanyáktól

 

Argentínában 2011 februárjában kezdődött az a per, melyben melyen az egykori katonai junta (1976-1983) vezetői az érintettek, a két fő vádlott Jorge Rafael Videla (85) és Reynaldo Bignone (83) becslések szerint közel 400 esetben politikai okokból börtönben lévő terhes anyáktól a szülés után elrabolták az újszülötteket. A szülést követően az anyákat megölték vagy eltűntek. Idáig 102 esetben sikerült azonosítani az érintetteket. A két fő vádlott jelenleg is házi őrizetben van. A vádirat szerint 34 csecsemő elrablásában érintett a nyolc vádlott, a csecsemőket a katonai junta tisztjei, vagy a rezsimmel lojális családok fogadták örökbe.

 

A perek a nagymamák által szervezett ember jogi szervezet a "Grandmothers of the Plaza del Mayo" nyomására indultak. Az egykori rabok két börtönben a Naval Mechanics iskolában, vagy más néven Esmában, és a Campo de Mayo katonai bázison voltak. Emberi jogi szervezetek szerint 30.000 ember halt meg vagy tűnt el a "piszkos háborúnak" nevezett időszakban. Közel 500, később meggyilkolt vagy eltűnt nőről tudják, hogy terhes volt az adott időszakban. A Nagymamák szervezete az spanyol Agadírhoz hasonlóan DNS adatbázist hoz létre, hogy könnyebben egymásra találjanak a hozzátartozók. A Nagymamák szervezete az utóbbi tíz évben minden csütörtökön tüntetett Buenos Aires főutcáján az Igazságügyi Minisztérium épülete előtt.

 

A per azért igen jelentős Argentína-szerte, mert az 1990-es amnesztia óta ez az első eset, amikor nyilvánosan bíróság elé állnak a junta vezetői, egykor elkövetett bűneikért. A közvélemény abban reménykedik, hogy a pert továbbiak követik majd.

 

Felhasznált irodalom:

 

Spanyolország

http://www.bbc.co.uk/news/magazine-15335899

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-12886441

http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-12302629

http://www.bbc.co.uk/programmes/b016d7hz

http://www.huffingtonpost.com/2011/10/16/spain-stolen-babies-bbc-documentary_n_1014369.html

http://www.time.com/time/world/article/0,8599,2059563,00.html

http://anadir.es/

http://www.childrensprotection.info/2012/01/spains-stolen-babies-protest.html

http://www.xperedon.com/news_846

http://www.cbc.ca/passionateeye/episode/spains-stolen-babies.html

http://www.youtube.com/watch?v=7CPGZBjrAzI

http://www.youtube.com/watch?v=eJJ7Pp_Zvvs&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=L04pT8lxx6M&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=_dy7SOwMeUw&feature=related

 

Ausztrália

http://www.firstmotherforum.com/2011/07/mothers-of-stolen-babies-demand-more.html

http://www.youtube.com/watch?v=E2l0WeR1F6Y&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=H2rgyEuckrc&feature=related

http://www.youtube.com/watch?v=NQAaNY2J3LQ&feature=related

 

Argentina

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-12620384

http://www.bbc.co.uk/news/world-latin-america-12597738

http://www.bbc.co.uk/news/10254236

http://news.bbc.co.uk/2/hi/americas/3585031.stm

http://www.cbc.ca/news/world/story/2011/02/28/argentina-stolen-babies-trial.html

http://en.mercopress.com/2011/06/03/claims-of-stolen-babies-dna-tests-for-adopted-heirs-of-argentine-media-group

http://www.eruditiononline.co.uk/article.php?id=988

http://www.guardian.co.uk/world/2011/sep/23/child-argentina-disappeared-adoptive-name?INTCMP=ILCNETTXT3487

http://www.youtube.com/watch?v=dfYpCXurrTc

 

foto: sxc.hu