Programajánló - Május I.

babjatek

A négy napos szünet se teljen programok nélkül. Ki a szabadba, itt a jó idő, kirándulás, olimpiai játékok és bábelőadás - Pákh Éva ajánlja.

Mozdulj rá! Falusi Olimpia a Skanzenben

Az Olimpia évében 4. alkalommal megrendezett Falusi Olimpián most először a Magyar Nemzeti Métabajnokságra és a Skanzen Mezei Futóversenyre nevezhettek a sportkedvelő kicsik és nagyok. Az előzetes nevezések eredményeként 3 pályán 12 csapat méri össze ügyességét a métabajnokságon és több száz versenyző indul majd a mezei futóversenyen.

Az először megrendezésre kerülő Skanzen Mezei Futóverseny útvonala megegyezik az ez év decemberében lebonyolításra kerülő Mezei Futó Európa Bajnokság útvonalával, így a gyermeksportolók mintegy tesztelik is a pályát, amely a Skanzen házai és portái között vezet.

Az első alkalommal megrendezésre kerülő Magyar Nemzeti Métabajnokságon egy nagyon régi stratégiai csapatjátékot elevenít fel a Skanzen, amely métaütővel és rongylabdával bárhol játszható. A szabályairól készült bemutató film megtekinthető a skanzenolimpia Facebook oldalán is. Három korosztályban mérik össze ügyességüket, taktikai érzéküket a fiatalok, s bizony a jelentkező csapatok száma jelzi, hogy egyre több iskola ismeri fel a hagyományos sportjátékok előnyeit.


A program 9 óra után pár perccel kezdődik. A programban természetesen egyaránt megjelennek a régi és a mai olimpiai játékok szimbólumai és rituáléi: az öt karika, az eskütétel a megnyitón és a babérkoszorú a győzteseknek.
A Falusi Olimpia megnyitóján a részt vevő versenyzők esküt tesznek, melyet Monspart Sarolta, a Magyar Olimpiai Bizottság alelnöke, a Falusi Olimpia háziasszonya olvas elő a fiatal sportolóknak.

A 11 órakor kezdődő Mozdulj rá! képzőművészeti kiállítás témája is a mozgás. A hagyományosan 14. alkalommal meghirdetett gyerek-képzőművészeti pályázatra idén közel 400 gyerek küldte be alkotását a mozgás témaköréhez kapcsolódóan. Megnyitója és díjátadója előtt 10.15-kor a Görömbő Kompánia tartja a "bemelegítést" zenés-táncos meseszövésével.

A családok, az egyedül vagy barátokkal érkezők a szurkolás mellett a családmozgató helyszíneken is próbára tehetik ügyességüket, erejüket és gyorsaságukat. Többek között a Testnevelési Egyetem diákjainak közreműködésével 14 + 1 feladatot hajthatnak végre. Az olimpiai öt karika miatt viszont elég csupán öt helyszínen végrehajtani a feladatokat, és az Agytorna után falusi olimpikon címet szerezhet bárki.

A Kerék utcában működésbe hozhatják a velocipédet, a trükkös triciklit vagy a hullámos bringát, a Futrinka utcában Szélike királykisasszony nyomába eredhetnek, majd a rönkkinyomással erejüket is fitogtathatják.
A paraszti praktikákat a petrencés rúddal történő szénahordás vagy a saroglyavitel közben elsajátíthatják. Felemelő lesz, ha a súlypontemelkedésük mértékét Babszem Jankóhoz, fakanálhoz vagy a csillagokhoz mérik.
A Játékudvarban a krumpli-meteorral kell célba találni, szem-tornáztató gyakorlatokat lehet végrehajtani vagy a szkanderezéssel győzhet az erősebb.
Tömött gömböcökkel súlyt lökhetnek, majd a távolugrásuk hosszát állati teljesítményekhez mérhetik.

május 1. (kedd)


Tavaszi zsongás a Mátrában

Az április 28-ától május 2-áig tartó hosszú hétvégén számos programmal várja az Egererdő Zrt. Mátravasút Üzeme az utazni vágyókat és az érdeklődőket!

A vasútüzem Gyöngyi gőzöse a fenti napokon közlekedni fog, mindkét vonalon lehet vele utazni. A korábban kiadottak szerint: április 28-án (szombaton) és május 1-én (kedden) a lajosházi vonalon, míg április 29-én (vasárnap) és április 30-án (hétfőn) a mátrafüredi vonalon a menetrendben megjelölt vonatokat közlekedtetjük gőzmozdonnyal. A gőzmozdony vontatásért pótdíjat nem kell fizetni, de a díjszabási korlátozás érvényben lesz.

Április 28-án (szombaton): "Nyitott kapuk". A vontatási telep, fűzőház és a javító műhely szakszemélyzeti kísérettel látogatható 10 ? 16 óra között, ingyenesen.

Április 29-én (vasárnap): Lajosházára esti és éjszakai vonatozásra várjuk az érdeklődőket. A Mátrafüredről 18.17-kor induló, Lajosházáig közlekedő sebes vonat (Gyöngyösről tovább indul 18.52-kor) gőzmozdonyvontatással közlekedik. Ennél a vonatnál a gyerekek részére Lajosházán "kincskereső" túra. A Gyöngyösről 20.52-kor és 22.52-kor induló vonatoknál Lajosházán tavasznyitó TŰZIJÁTÉK-ot tartunk. Az időjárás függvényében az éjszakai vonatokban nyitott kocsikat is közlekedtetünk. Az esti és éjszakai vonatok viteldíja gyermekeknek: 790,- Ft, felnőtteknek 1580,- Ft.

Április 30-án (hétfőn): a gyöngyösi állomásépületben kialakított vasúttörténeti fotókiállítás látogatható térítésmentesen. Itt vásárolható meg a vasút történetét diákon bemutató CD is.

Május 1-én (kedden): a "Mátravasút nyomába" eredhetnek az érdeklődők. Gyöngyösről a 10.52-kor induló vonattal utazás Lajosházáig, onnan tovább gyalogosan megtekinthető a szalajkaházi szakasz helyreállítása. Szalajkaháznál a tanösvény és a József Attila forrás felkeresése.

április 28. (szombat) - május 2. (szerda)


A hétfejű tündér - bábjáték

Mit tehet egy hős, ha csúnyának született? Ha a lába gacsos, a feje úritök, a termete girbegurba? Ha kineveti a tükörképe, ha lépte nyomán elhervadnak a virágok, ha megijednek tőle az emberek? Hogy lehet valaki ilyen csúnya? Mi végre? Ki végre? Mesénk hőse azért indul el, hogy bosszút álljon a csúnyaságáért, hadakozni indul karddal, lándzsával, péklapáttal, vassal, vérrel, vencsellővel - elindul, hogy felkutassa minden bajának okozóját, a titokzatos Hétfejű Tündért...

Lázár Ervin világában minden ismerős, mégis minden másképp van. A kerekerdő négyszögletű, a hős csúnya, a tündér hétfejű. A hétköznapok eseményei mesévé kerekednek a mese hősei hétköznapi örömökkel, bánatokkal találkoznak. Ez a különleges, semmihez sem hasonlítható, lírai mesevilág ezúttal A Hétfejű Tündér meséjében elevenedik meg a Budapest Bászínház színpadán.

Játszási időpontok

 

forrás: port.hu