Cikkajánló - Menekülnek a rettegés elől

lea

Valakinek az ugródeszkát, másnak csak egy állomást jelent a Lea Otthon, ahol az anyák menedéket találnak, és megtanulnak gondoskodni gyermekükről, emellett még dajka- vagy eladói végzettséget is szerezhetnek. A Lea anyaotthon címe titkos. Ezzel próbálják védeni azokat a nőket, akik agresszív férjük vagy barátjuk elől menekülnek ide gyermekükkel. - írja az mno.hu.

Margó egyedülálló anyaként ismerkedett meg egy férfival, aki eleinte nagyon kedves volt hozzá és a lányához. Aztán féltékeny lett a gyermekre, akit többször megvert és a haját tépte. „Sosem engedte meg, hogy elvigyem orvoshoz, így nem készült látlelet. Engem többször zaklatott szexuálisan, és meg is erőszakolt. Egyszer agyon akart ütni, de a lányom elkezdett sírni, erre abbahagyta az ütlegelést. Ennek hála, megmenekültem” – emlékezett vissza az asszony.

A gyámügyesek segítségével egy krízislakásban próbáltak elrejtőzni, de a dühös férfi rájuk talált és fenyegető SMS-ekkel zaklatta őket. Margónak és gyermekének újra menekülnie kellett. Most a Lea anyaotthonban találtak menedéket, ahol többek között étellel, ruhával próbálják segíteni őket. Állítása szerint „végre nyugodt az életük”. Miközben ezt mondta a 23 éves nő, könny szökött a szemébe. Amikor az MNO rákérdezett, miért bánatos mégis, elmondta, hogy anno feljelentette a volt élettársát, és ottjártunkkor kapta meg a bíróságtól a választ, amelyben leírták, hogy látlelet hiányában nem lesz az esetükből bírósági ügy. Volt élettársa most ugyan börtönben ül – mert rezet lopott a munkahelyéről és lebukott –, de amint szabadul, ismét Margóék keresésére indul.

A nőnek az állandó félelem mellett az anyagi kilátástalansággal is meg kell küzdenie. Családjára nem számíthat. Édesanyja fiatalon halt meg, édesapja és fiútestvére is nehéz anyagi körülmények között él, így ők sem tudnak segíteni. Ráadásul az asszony csak öt osztályt végezhetett el az általános iskolából. Nincs munkája, így most kevesebb mint 20 ezer forintból kell megélniük havonta, ami arra sem elég, hogy ennivalót vegyen magának. Ha eszik is egy keveset, lelkiismeret-furdalást érez – a 40 kilós – Margó, hogy gyermeke elől veszi el a falatot. „Nem túl fényesek a kilátásaim. Attól félek, hogy elveszítem a kislányomat.”

Ideiglenes menedék

Évente körülbelül 14 ezer nő szül a 16-24 éves korosztályban. A fiatal anyák közül sokan halmozottan hátrányos helyzetűek: gyakran egyedül nevelik gyermeküket, alacsony iskolai végzettséggel rendelkeznek, rossz a szociális és az anyagi helyzetük, vagy bántalmazottként keresnek fel egy anyaotthont. A Lea Otthonba – ahol évente 50 család lel ideiglenes lakhelyre – az ország egész területéről jöhetnek a 18. életévüket betöltött asszonyok, akik maximum másfél évig maradhatnak az intézmény falai között, ahol segítenek nekik önállósodni, és eladói vagy dajkavégzettséget is szerezhetnek. Míg ők tanulnak, önkéntesek vigyáznak gyermekükre, és ha kell, segítenek nekik a tanulásban is.

Kunné Szalai Gyöngyi 25 önkéntest koordinál. Gyöngyi az MNO-nak elmondta, hogy többek között álláskeresési, kommunikációs és személyes higiéniás tréningekkel próbálnak segíteni az anyáknak. A jogi alapismereteket elsajátítva megtudhatják az asszonyok, mire kell figyelniük egy szerződés aláírásánál. Egy-egy állásinterjú előtt kisminkelik őket, hogy ezzel is nagyobb esélyük legyen a munkahely megszerzésére. Emellett az otthonban nyelvet is tanulhatnak, elsajátíthatják a költséghatékony és egészséges főzés fortélyait is – tette hozzá a koordinátor.

A visszailleszkedésükben segítségükre van egy pszichológus is. Bálint Éva tapasztalatai szerint a bántalmazott nők lehet, hogy elszöknek otthonról egy anyaotthonba, ahol menedéket és segítséget kapnak, ám közülük többen mégis visszamennek társukhoz. Ennek hátterében anyagi nehézség, súlyos önértékelési gondok és társfüggőség áll – világított rá a pszichológus. 

Tovább a teljes írásra (mno.hu)