A romák helyzete 11 uniós tagállamban

poorAz EU területén élő romák közül sokan továbbra is hátrányos megkülönböztetésnek és társadalmi kirekesztésnek vannak kitéve – állapítja
meg az Európai Unió Alapjogi Ügynöksége (FRA) és az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP) által közösen kiadott új jelentés.

A romák helyzete átlagban véve rosszabb, mint a közvetlen közelükben élő nem romáké. A jelentés két felmérésen alapul, amelyek a romák és a közelükben élő nem romák társadalmi-gazdasági helyzetét vizsgálták meg 11 uniós tagállamban és a szomszédos európai országokban.

 


„Ezek a felmérések nyomasztó képet festenek a vizsgált 11 EU-tagállamban élő romák aktuális helyzetéről – nyilatkozta Morten Kjaerum, a FRA igazgatója. – Tartós probléma a hátrányos megkülönböztetés és a cigányellenesség. Az eredmények azt mutatják, hogy gyors, hathatós intézkedésre van szükség, különösen a romák oktatásának javítása érdekében. Ez a kulcs a jövőbeni lehetőségeik kibontakoztatásához, mivel a roma fiatalok ezáltal hozzájutnak a szükséges készségekhez, hogy kikerülhessenek a megkülönböztetés, a kirekesztés és a szegénység ördögi köréből."

 


A jelentés azt mutatja, hogy a vizsgált 11 uniós tagállamban, ahol az EU roma polgárainak túlnyomó többsége él, a romák helyzete a foglalkoztatás, az oktatás, a lakhatás és az egészségügy terén átlagban véve rosszabb, mint a közelükben élő nem romáké. A romák továbbra is hátrányos megkülönböztetésnek vannak kitéve, ugyanakkor nincsenek kellőképpen tudatában az uniós jogszabályok által garantált jogaiknak.

 


Néhány fontosabb megállapítás:


• a megkérdezett fiatal roma felnottek közül csak 15% végzett középfokú tanulmányokat (gimnázium, szakközépiskola stb.), szemben a körülöttük élő többségi népesség több mint 70%-ával;


• átlagban véve a megkérdezett romák kevesebb mint 30%-a rendelkezik fizetett munkaviszonnyal;


• a felmérésben részt vevő romák körülbelül 45%-a olyan háztartásban él, ahol legalább egy hiányzik a következők közül: lakáson belüli konyha, mellékhelyiség, zuhanyzó vagy fürdokád, elektromos áram;


• átlagban véve a megkérdezett romák körülbelül 40%-a olyan háztartásban él, ahol a felmérést megelőző hónapban legalább egyszer előfordult, hogy valaki éhesen feküdt le aludni, mert nem telt élelmiszerre.

 


„A kutatás folyamán a négy nemzetközi szervezet [FRA, UNDP, Világbank és Európai Bizottság] között kialakult partnerségnek határozott üzenete van: a roma népesség olyan súlyos nehézségekkel néz szembe, hogy az már összehangolt választ tesz szükségessé. Ez a  kiadvány azt példázza, hogy lehetséges az egységes, összehangolt megközelítés, és ez eredményre is vezet" – nyilatkozta Andrej Ivanov, az UNDP humán fejlődésért és romaintegrációért felelős politikai főtanácsadója.

 


A felmérések dokumentálták a helyszínen tapasztaltakat. Az eredmények ellátják a politikai döntéshozókat a helyzet kezelésére irányuló hatékony politikai válaszlépések megtervezéséhez szükséges bizonyítékokkal. A felmérési eredményeket beépítették az Európai Bizottság romaügyi közleményébe, amely 2012. május 23-án jelent meg Brüsszelben.

 

A teljes jelentés innen tölthető le (angolul)

Az eredmények röviden, magyarul: innen

 

foto:sxc.hu