Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága a szíriai mészárlásról

syria un assad killing syrianGenf (2012. május 31.) – Az ENSZ Gyermekjogi Bizottsága elítélte a május 25-26-i húlai mészárlást Szíriában, amelynek legalább 108 ember, köztük 49 gyerek esett áldozatul. A legtöbb gyerek a jelentések szerint 10 év alatti volt. A Bizottság további riasztó jelentéseket kapott az Egyesült Nemzetek megfigyelőitől, amiben a polgári lakosság elleni folyamatos erőszakról és gyilkosságokról számolnak be, ami egyre növekvő számú civil, különösen gyermek áldozattal jár.

„A Bizottság mély aggodalmát fejezi ki, hogy a 2011 márciusa óta tartó szíriai tiltakozások kezdete óta több száz gyermeket tartottak fogva vagy gyilkoltak meg, és annak ellenére sem történt érdemi lépés ennek megakadályozására, hogy az államot, és a konfliktus többi szereplőjét több alkalommal is felszólították, hogy állítsák le az erőszakot.” - állapította meg a Bizottság. „Megdöbbentünk, hogy a húlai mészárlásban szándékosan civilek és köztük gyermekek voltak a célpontok.”

 

A Bizottság felhívta a figyelmet a 2011. október 7-én elfogadott záró megfigyeléseire és javaslataira, miután áttekintette a Szíriai Arab Köztársaság harmadik és negyedik időszaki jelentését az ENSZ Gyermekjogi egyezményének összefüggésében. A Bizottság külön kiemelte, hogy „a legnagyobb aggodalomra adhat okot, hogy a 2011 márciusa óta tartó felkelés következtében Szíriában a gyermekek jogait rendszeresen súlyosan megsértik, az önkényes letartóztatások, fogva tartások, gyilkosságok, kínzás és rossz bánásmód révén.

 

Kijelentette továbbá: „A Bizottság emlékezteti a részes államot, hogy őt terheli az elsődleges felelősség a lakosság védelmével kapcsolatban, és ezért azonnali intézkedéseket kell hoznia, hogy megállítsa a civilek elleni túlzott mértékű és halálos erőszakot, és hogy megelőzze a gyermekek elleni további erőszakot.”

 

A Gyermekjogi Bizottság, amely 60. genfi ülését tartja e napokban, felszólította a Szíriai Arab Köztársaságot, hogy biztosítsa, hogy a legutóbbi húlai mészárlás felelősei, valamint mindazok, akik a gyermekek elleni bűncselekmények elkövetésében felelősek, feleljenek tetteikért.

 

„Az ENSZ Emberi Jogi Főbiztosságának felhívását erősítjük meg, amiben egy független és pártatlan nemzetközi szervezet révén az eset azonnali és korlátlan vizsgálatát kéri.” –állapította meg a Gyermekjogi Bizottság.

 

foto:wordpress