Ki az intézményi ellátásból

Írta:  Kertész Anna

babydeinstiAz Eurochild más civil szervezettel közösen (Absolute return for kids - ARK (1), Hopes and Homes for Children (2)) felszólította az Európai Unió döntéshozóit, hogy tegyenek lépéseket a több mint egymillió szakellátásban élő európai gyerek káros és felesleges intézményi ellátásának megszűntetésére.

 

Az intézkedések során fel kell használni a kohéziós kormányzati forrásokat, a gyerekek intézetekből való kigondozásának érdekében és uniós szintű szakmai irányelvekre és monitoring rendszerre van szükség a megvalósítás magas minősége érdekében.

 

A felhívás nyilvánosságra hozását több rendezvény és kiállítás előzte meg az Európai Parlamentben múlt héten, amelyek a gyerekek intézményes ellátásáról szóltak, Mairead McGuinness Európai parlamenti képviselőnő szervezésében.

 

„Amikor a saját szememmel láttam az intézményekben élő gyerekek nyomorúságát, tudtam, hogy az Uniónak cselekednie kell. Egy gyereket sem foszthatunk meg Európában attól a jogától, hogy családban nőjön fel, senkit sem tarthatunk egy ilyen elavult rendszerben, miközben tudjuk, hogy jobb alternatívák is léteznek. A jó hír azonban, hogy az Uniónak minden eszköze megvan ahhoz, hogy mindörökre véget vessen ennek a helyzetnek.”- nyilatkozta Mairead McGuinness, a kiállítás házigazdája.

 

Miközben tudományos kutatások bizonyítják, hogy az intézményi ellátás káros a gyerekek számára, számos európai országban változatlan, illetve nő az intézményekben felnövekvő gyerekek száma. A jelenlegi gazdasági helyzetben félő, hogy a válság miatt a mostanáig is csak lassan megindult kigondozási folyamatokat számos európai országban megakaszthatja. Miközben a családi és közösségi ellátáson alapuló szolgáltatások, mint a nevelőszülői rendszer vagy az örökbeadás széles körben elérhetőek, és jelentősen csökkentik a hosszú távon felmerülő szociális költségeket.

 

„Ha az Unió képes a csirkék életfeltételeinek szabályozására, többet kellene tennie a gyerekek deinstitucionalizációjának támogatásáért. Nem csak célzott támogatásra van szükség, hanem ezt kiegészítve Uniós szinten szakpolitikai iránymutatásra, hogyan kell a gyermekvédelmi rendszert nemzeti szinten megszervezni. A sokkoló tény azonban az, hogy néhány országban az Uniós forrásokat arra használják fel, hogy még mindig a Dickens mintájára működő intézményi ellátást tartsák fenn belőle.” – nyilatkozta Charles Abani, az ARK igazgatója.

 

Az Eurochild és partnerszervezetei elismerik, hogy a gyerekek ellátásában elsődleges felelőssége az EU tagállamoknak van, ezért az alábbi javaslatokat fogalmazzák meg:

 

-Erősebb politikai elkötelezettség és iránymutatás az Uniótól, hogy végrehajtsák a régió gyerekeinek intézményi ellátásból történő kigondozását

-Az uniós források hatékony felhasználása, ami magába foglalja annak biztosítását is, hogy azokat nem káros, (nagy) intézmények működtetésére használják fel

-A jelenlegi tervezet közösségi alapú ellátást támogató rendelkezéseinek átemelése az EU kohéziós politikájának szintjére

 

Andor László, az Európai Bizottság foglalkoztatásért, szociális ügyekért és társadalmi befogadásért felelős biztosa elmondta, hogy „a jelenlegi Kohéziós finanszírozási alapok elősegítik a közösségi ellátásra való áttérésre fordítható források felhasználását. Felszólítom az Európai Parlament tagjait és a tagállamokat, hogy támogassák e rendelkezéseket, ezáltal biztosítsák az európai gyerekek intézményi ellátásából fakadó megkülönböztetések felszámolását.”



1 - http://www.arkonline.org/, Arpad Busson által alakított civil szervezet, amely elsősorban az intézményes ellátásban élő gyerekek védelmét és segítését támogatja családszerű ellátások érdekében Kelet-és Közép Európában, egészségét és oktatását Afrikában, és az Egyesült Királyságban.

2 - Hopes and Homes for Children , http://www.hopeandhomes.org/, nemzetközi civilszervezet a gyerekek családban nevelkedéséért és a gyermekvédelmi rendszer megváltoztatásáért