Programajánló - Június II.

Írta:  Pákh Éva

junius2Megkezdődött a fesztiválok időszaka, állatbemutatók, kézműves vásárok, színházi találkozó, műhelyfoglalkozások, jótékonysági gyűjtések Budapesten és vidéken. Pákh Éva ajánlja a héten.

 

XII. POSzT - Pécsi Országos Színházi Találkozó

Pécs - (2012. június 7. - 2012. június 16.)

A Pécsi Országos Színházi Találkozót (közismert rövidített nevén: POSZT) a "Magyar Színházi Társaság" Pécs városában szervezi 2001 óta. Ezt megelőzően a találkozó helyszínét folyamatosan váltogatták. Ez, a magyar színházi szakma legfontosabb eseménye, melyhez Pécs valódi fesztiváli hangulatot tud teremteni.

Minden idők legnagyobb pécsi színházfesztiválja következik június 7-16. között, több mint 250 program lesz vadonatúj helyeken. A legnagyobb újdonság, hogy soha nem volt még ennyi színjáték a kiegészítő csomagban. Színházi sátor áll még a Széchenyi téren is, ahol a vidéki színtársulatok adnak folyamatosan műsort, délelőttönként külön bemutatókat kínálva a gyerekeknek, a Művészetek Házában a Dráma Nyílt Fóruma sorozatban mindennap felolvasószínházat láthatunk, a Pécsi Horváth Színházban az ország nemzetiségi teátrumai adják egymásnak a kilincset, a Zsolnay-negyedben pedig a Bóbitában, a Janus Egyetemi Színpadon és az É78 épületben a főiskolások lépnek színre.

De nem csak a Széchenyi, a Jókai téren is mindig lesz gyerekműsor az OFF-porondon. Új helyszínként pedig a Kossuth tér is beszáll, itt a könyvhét keretében délutánonként irodalmi beszélgetések, este 20.30-tól koncertek hallhatók, olyan fellépőkkel, mint a Specko Jedno, a Kaláka, vagy a Napra együttes. A másik nagy koncertpódium a Zsolnay-negyedben a Ginkgo téren áll majd, és a Kodály Központ is öt zenés szuperprogrammal jelentkezik.

 

Bartos Erika: Bogyó és Babóca

A Bogyó és Babóca Bábkönyv - melyben Bartos Erika, a sorozat szerzője az eddigiektől eltérően nem rajzokkal, hanem saját készítésű bábjelenetekkel illusztrálta meséjét- a 2012-es Ünnepi Könyvhéten jelenik meg. A könyvhetet követően a 17 db nagyméretű eredeti, egyedi díszletből, bábjelenetből kiállítás nyílik a Millenáris Teátrum Piros-Fekete Galériájában. A mesevetítéssel egybekötött kiállítás-megnyitóra szeretettel várunk kicsiket és nagyokat egyaránt.

"A meseírói úton a semmiből indultam, ismeretlenül, tapasztalatok nélkül. Azt, hogy a sorozat ma már sikernek örvend, több országban is kiadják a köteteit, az Olvasók szeretetének, nem szűnő támogatásának, kedves leveleinek és biztatásának köszönhetem. Hálás vagyok érte!" Bartos Erika

június 12. (kedd) 16:00- augusztus 12. (vasárnap)

 

Dal-Mese-Műhely

Vezetett foglalkoztató program 1-5 éveseknek.
Ingyenes DAL-MESE-MŰHELY április 16-ától minden hétfőn 10.00-11.00 között.
Vezetett foglalkoztató program 1-5 éveseknek.
Várunk szeretettel minden anyukát és tipegő gyermekeiket!
A program célja, hogy a kézügyesség területén játékos formában új tapasztalatokkal gazdagítsuk a kicsiket.
A foglalkozás alatt énekelünk, mesélünk és kellemes környezetben tevékenykedünk mindig aktuális ünnephez, vagy témához kapcsolódóan.
A program a Gipszkorszak és a Gyerekjáték ABC támogatásával valósulhat meg és ingyenesen látogatható!
Bejelentkezés a limitált csoportlétszám (12 fő) miatt szükséges!
Foglalkozásvezető: Gavallér-Kormos Rebeka
Mobil: 06 20 211 7451
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

június 11. (hétfő) 10:00

Tematika:
Június 4., - szélforgók
Június 11., - apák napi készülődés

 

A vén kutya

Három állatmese (A vén kutya, Kacor király, A kismalac és a farkasok) felhasználásával készült. Kerekerdő közepén minden esztendőben, mindig ugyanazon a napon és órában találkát ad egymásnak négy jóbarát: a kutya, a malac, a macska és a ló. Igen ám, de most mindegyikük elkésik, ennek viszont nagy ára van. Elvarázsolódnak, összekeveredik rajtuk minden, így furcsa, eddig még sosem látott lényekké válnak. Vajon mit kell tegyenek, hogy visszakapják eredeti bőrüket, külalakjukat? Ők négyen most a régi idők vásárt járó, történeteket megelevenítő "figurásai".

A VOJTINA BÁBSZÍNHÁZ előadása

 

Állatijó Bemutatók

2012-ben újra Állatijó Bemutatók! A Budakeszi Vadaspark interaktív állatshowja idén is sok vidám percet szerez majd látogatóinknak. Még több állat, még több érdekesség és még több felejthetetlen pillanat!

2012-ben is minden hétvégén érdekes állatbemutatókkal várjuk kedves látogatóinkat a Vadaspark színpadján! Az előadások 11:00, 13:00 és 15:00 órakor kezdődne. A pontos dátumokat és az előadások tematikáját a lenti beosztásban láthatják részletezve.

A 2012-es év előadásainak tematikái:

1) Az alkalmazkodás mesterei

A bemutatók során a környezetünkben élő állatokat testközelből figyelheti meg és sok olyan részletet tudhat meg róluk, amit eddig nem is gondolt volna.
Testfelépítésükről, tulajdonságaikról, életmódjukról és természetesen a velük való helyes viselkedési formákról.

2) Ragadozó madarak

A vadasparkban bemutatott fajok egyedeinek látványetetése közben a hazánkban előforduló leggyakoribb ragadozó madarak külső jellegzetességeit ismertetjük. Felhívjuk a figyelmet a ragadozó madarak természetben betöltött szerepére, a védettségük okára, annak jelentésére és a rájuk leselkedő ? emberi tevékenységből adódó ? veszélyforrásokra.

3) Kiskerti ornitológia

Az egész Földünket benépesítő madarak sokoldalú alkalmazkodása nap mint nap lenyűgözi az embert. A bemutató során kiemelt figyelmet fordítunk azon fajokra, melyek etetéssel, itatással, odúk kihelyezésével közvetlen megfigyelésre és bensőségesebb kapcsolat kialakítására adnak lehetőséget.
Szemléltetésképpen a kereskedésekben beszerezhető, könnyen tartható fajok (papagájok, gerlék, kanárik, pintyek) népesítik be a bemutató színpadát, bemutatva a sokszínű madárvilág élőhelyi, táplálkozási, viselkedési sajátosságait.

4) Magyar kutyafajták

A bemutató a kutyák kialakulásának ismertetésével kezdődik, majd megvitatjuk a különböző kutyafajták származásának feltételezett módjait. Különös figyelmet fordítunk a kilenc magyar kutyafajta népszerűsítésére. A program ideje alatt kutyákat látunk munka közben: meggyőződhetünk fegyelmezettségükről, munkakedvükről, bohókás szeretetükről.

 

Jótékony játékgyűjtés!

június 02-24. 10:00-18:00 | Szombat, Vasárnap Ami otthon felesleges, szomorkodó játékká vált, nagy örömet szerezhet egy beteg kisgyereknek

A Gyerek Szigeten idén is várjuk jó állapotú, de már nem használt játékaitokat!
Az adományokat a Kórházpedagógusok Egyesülete számára gyűjtjük, akik az ország nyolc nagyvárosában, gyermekonkológiákon, sebészeteken, és már egészségügyi osztályokon foglalkoznak gyerekekkel. A felajánlások egy része - plüss játékok, mesekönyvek - közvetlenül a beteg gyerekekhez jutnak majd. Várjuk továbbá a kórházpedagógusok munkáját segítő eszközöket: pl. különböző festékeket, színes ceruzákat, gyöngyöket, társasjátékokat, DVD-ket, mese CD-ket.

június 16. (szombat) 10:00

 

Kutyaház-Lelenc Kutyamentő Egyesület programja

A Lelenc Kutyamentő Egyesület fő célkitűzése a szemléletformálás, napi szinten pedig a rászoruló kutyák mentése, testi-lelki rehabilitációjuk és örökbeadásuk felelős, gondos állattartóknak.

június 16. (szombat) 10:00- 17. (vasárnap) 18:00


"Legyetek jók, ha tudtok" - Kicsik operagálája

D. Cimarosa: Titkos házasság - Nyitány
G.Verdi: Trubadúr - La gitana (Cigánykórus)
G.Verdi: Nabucco - Szabadság-kórus
G. Bizet: Carmen - Choeur des gamins (Mi is jöttünk felvonulni)
G. Verdi: A végzet hatalma - A menny Királynéasszonya (Szólót énekel: Zombori Zsanett
W.A. Mozart: Titusz kegyelme - Nyitány
W.A. Mozart: Varázsfuvola - Bűvös csengettyű
G. Puccini: Pillangókisasszony - Zümmögő kórus
Rodgers & Hammerstein: A muzsika hangja - Dó,ré,mi... (Szólót énekel: Kovács Ildikó)
Angelo Branduardi-Lendvai: Legyetek jók, ha tudtok


A Miskolci Ifjúsági Zenekar és Kórus hangversenye

Közreműködnek:
az Egressy-Erkel Zeneiskola Gyerekkórusa, művészeti vezetők: Murvainé Bodnár Ildikó, Juhász Nyitó Éva, Mészáros Éva
Fazekas Gyermekkar, művészeti vezető: Balásné Molnár Ildikó
az Egressy-Erkel Zeneiskola magánének-szakos növendékei, felkészítő tanárok: Simonné Balogh Emese, Sz. Szabó Krisztina
Egressy-Erkel Ifjúsági Szimfonikus Zenekar
a Fazekas Iskola hangszeres növendékei

Vezényel: Gergely Péter Pál

Látvány: Zeke Edit

június 16. (szombat) 18:00

 

XIX. Kabóciádé Családi Fesztivál Veszprém - (2012. június 15. - 2012. június 17.)

A veszprémi Kabóciádé a gyerekek és az "örök gyermekek" fesztiválja. Jöjjenek és lássanak: játszóházak, koncertek, bábszínházi és babaszínházi műsorok, kabócás és vendég előadások láthatók több napon át.
A Kabóciádé a nyár első fesztiválja Veszprémben, az egész családnak! Szabadtéri bábelőadá-sokat láthatnak a Kolostorok és Kertek területén, a Séd-völgyben, kitelepül a Kabóca Házikó a legkisebbeknek készült előadásokkal és játéktérrel. Kézműves foglalkozások és szabadtéri kreatív játékok várják az érdeklődőket.

Helyszín: Kolostorok és Kertek, Séd-völgy

www.kabocababszinhaz.hu

 

forrás: port.hu