Beszélgetés Dévény Annával

devenyannaA Dévény Anna Alapítvány a koraszülötten, vagy egyéb okból sérülten született gyermekek korai fejlesztésével foglalkozik. Az Alapítvány vezetője és névadója, Dévény Anna 1976-tól dolgozta ki az egész világon egyedülálló módszerét, melynek lényege, hogy az izmok mozgatásával, masszírozásával stimulálják a nem, vagy nem megfelelően működő agypályákat, ezáltal -- a munkát akár már az inkubátorban megkezdve -- az elérhető legjobb szellemi és testi egészségi állapotot biztosítják a kis betegeknek.


A Dévény Speciális manuális technika - Gimnasztika Módszer az elmúlt 28 év alatt a mozgássérülések valamennyi területén kimagasló eredményeket volt képes felmutatni gyermekeknél és felnőtteknél egyaránt. Korai fejlesztéssel a nem szervi károsodott gyermekeknél a gyógyulási arány 80%. Ezt a tényt tovább gondolva érdemes azon elgondolkodni, hogy száz, önálló életvitelre nem, vagy csak korlátozottan alkalmas emberből, akinek léte e kezelés nélkül lelki és anyagi terhet jelent önmagának, környezetének és a társadalomnak, nyolcvan egészségesen élheti le életét a Dévény-módszer segítségével.



Az alapítót és vezetőt, Dévény Anna gyógytornászt munkásságáért 2003-ban Batthyány-Strattmann László-díjjal tüntették ki, 2010-ben pedig neki ítélték Prima Primissima díjat, az Oktatás és köznevelés kategóriában, továbbá a Budapest Belváros-Lipótváros Önkormányzatától a Belváros Egé­­szségéért-díjat.

 

A Záróra korábbi adását ajánljuk megtekintésre, a riporter: Veiszer Alinda: