Korlátok nékül - a londoni Paralimpia

paralympics"Üdvözöljük egy korlátok nélküli világban, ahol a lehetőségek is határtalanok." - szól a 2012-es londoni Paralimpiai játékok szlogenje. A köszöntésnél csak a Channel 4 francia TV csatorna videóját ajánljuk jobban.

Channel 4 Paralympic Games - Meet The Superhuman from BasketUSA on Vimeo.

 

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) közleménye szerint minden idők legnagyobb nyári játéka lesz idén Londonban, hiszen 165 ország küldi el versenyzőit a brit fővárosba, ennyi nemzet korábban egyetlen paralimpián sem vett részt. Négy évvel ezelőtt Pekingben 146 ország sportolói mérték össze tudásukat. Tizenhat ország először küld sportolókat a játékokra. A résztvevők létszáma is minden korábbi csúcsot felülmúl majd, ugyanis várhatóan az idei paralimpián 4200-an vesznek részt.

A londoni Paralimpiát augusztus 29. és szeptember 9. között rendezik meg. A 2008-as pekingi paralimpiához hasonlóan ezúttal is 33 magyar sportoló utazik a nyári játékokra. A napi időbeosztás itt érhető el.

Nézzünk meg pár paralimpiai sportágat, amikhez a londoni játékokra készülő csapattagok részvételével készültek fantasztikus kisfilmek. Reméljük, egyszer a magyar csapat felkészülését is nyomon követhetjük majd, hasonló igényes kisfilmek révén.

 

A kerekesszékes rögbit először az 1970-es években Kanadában kezdték el játszani és a mai napig az észak-amerikai kontinensen a legnépszerűbb. Ezek után talán nem véletlen, hogy az 1996-os atlantai paralimpián szerepelt először a programban, igaz akkor még csupán bemutató sportágként, 2000-től azonban már teljes jogú tagja a játékok műsorának. A csapatokban férfiak, nők vegyesen játszhatnak, a paralimpián együttesenként egyszerre négyen lehetnek a pályán, a mérkőzések négy, egyenként nyolcperces negyedből állnak. Londonban nyolc válogatott méri össze tudását, egy-egy csapat tizenkét tagú keretet nevezhet. Magyarország ebben a sportágban még soha sem vett részt a paralimpián.

 

 

Atlétika és úszás után a kerékpáros versenyeken osztják ki a legtöbb érmet a paralimpián. Az országúti kerékpárosok 1984, a pályakerékpárosok 1996 óta vehetnek részt a nyári játékokon. Londonban az országútiak és a pályakerékpárosok versenyében a férfiak és nők is különböző sérültségi kategóriába sorolva versenyeznek egymással. A pályakerékpárosok sprintben, egyéni üldözéses- és csapatversenyben mérik össze tudásukat. Az országútiak részére rendeznek tömegrajtos egyéni versenyt, egyéni időfutamot (ilyenkor a sportolókat egyenként, egypercenként indítják) és csapatversenyt. Pekingben a britek voltak a legeredményesebbek, 17 aranyéremmel, megelőzve az amerikaiakat, a németeket és az ausztrálokat. A britek legnagyobb sztárja Sarah Storey, aki eddig hét paralimpián összesen 23 paralimpiai aranyérmet nyert, és 16 világbajnoki címmel büszkélkedhet, a női versenyeknek Londonban is ő a toronymagas esélyese. A kerékpárosok versenyeinek nincs magyar résztvevője.

 

A sportágat először háborúban megsérült amerikai katonák kezdték el űzni, a rehabilitációs kezelés része volt a játék. A férfi válogatottak 1960, a nők 1968 óta vesznek részt a paralimpiákon. Sir Philip Craven, a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság elnöke 1972 és 1988 között öt paralimpián szerepelt a brit kerekesszékes kosárlabda-válogatott tagjaként. A kerekesszékes kosárlabdát jelenleg több mint 80 országban űzik, a nyári játékokon az egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért esemény. A férfiaknál tizenkettő, a nőknél tíz csapat méri össze tudását. A lebonyolítás a férfiaknál és a nőknél ugyanaz: a csoportkör után a két-két csoport legjobb négy-négy együttese jut tovább az egyenes kieséses szakaszba. A játékosokat sérültségük alapján 1-től 4,5-ig kategorizálják. A pályán tartózkodók összpontszáma nem haladhatja meg a 14-et. Egy kerekesszék, amely alkalmas a versenyszerű kosárlabdára, átszámítva 1,2 millió forintba kerül, és a nagy terhelés miatt legfeljebb fél évig lehet használni. Magyarországnak nincs válogatottja, baráti társaságokból alakulnak alkalmi csapatok, más sportágak képviselői kiegészítő sportként szokták űzni.

 

A para-asztalitenisz az 1960-as római játékokon szerepelt először a programban (az épek 1988-ban Szöulban mutatkozhattak be). A londoni paralimpián az atlétika és az úszás után az asztalitenisz-versenyeken vesznek részt a legtöbben: 174 férfi és 102 női játékos indul harcba az érmekért. A nemzetközi szövetség több mint 100 országban tart nyilván para-asztaliteniszezőt. Londonban sérültségüktől függően tizenegy kategóriában mérik össze tudásukat a játékosok. Az egyéni versenyek a csoportküzdelmekkel kezdődnek, amit az egyenes kieséses szakasz követ, a csapatok versengésében Pekinggel ellentétben nem lesz csoportkör. Magyarországról három játékos szerzett kvótát: Csonka András (8-as kategória), Berecki Dezső (10-es kategória) és Pálos Péter (11-es kategória). Hármuk közül a világ- és Európa-bajnoki címvédő Pálos Péternek lehet Londonban a legkomolyabb esélye az éremszerzésre.

 

 

forrás: MTI, Magyar Paralimpiai Bizottság