A gyerekek a változás ügynökei

onelaptopFurcsa, hogy amikor egy államfőtől megkérdezed: "Mi a legnagyobb természeti erőforrásuk?" - nem fogják elsőként a gyerekeket említeni. És amikor megemlíted a gyerekeket, rögtön egyetértenek veled.

 

A TED filmjében követi Nicholas Negropontét Kolumbiába, ahol laptopokat ad át egy térségben, amit valaha a gerillák uraltak. Kik támogatják ebben? Kolumbia honvédelmi minisztériuma, akik úgy látják a One Laptop per Child (Egy laptop per gyerek) programot, mint egy befektetést a régióba.

 

 

Nos, mik az eredmények? Néhány eredmény, amit minden országban tapasztaltunk, hogy a tanárok azt mondják még sosem élvezték ennyire a tanítást, és a szövegértés független felmérések szerint megugrik. Valószínűleg a legfontosabb dolog, amit látunk, hogy a gyerekek tanítják a szüleiket. Övék a laptop. Hazaviszik. És amikor találkoztam három iskolás gyerekkel, akik egész nap utaztak, hogy Bogotába jöjjenek, az egyikük elhozta az édesanyját. És azért hozta el az édesanyját, mert ez a hatéves gyerek tanította az anyukáját írni és olvasni. Az édesanyja nem járt általános iskolába. És ez a fordított helyzet egy csodálatos példája annak, hogy a gyerekek a változás ügynökei.

 

 

foto: laptop.org