Ha nincs anyakönyvi kivonatod, nem létezel!

lostchild“Nincs nevem, sosem volt. Iskolába sem jártam soha. Az utcán élek és mindig elfog a szomorúság, amikor látom, hogy a velem egykorúak reggel belépnek az iskola kapuján” - mondja egy egyiptomi kislány, és fejkendőjébe törli könnyeit. A világon rengeteg olyan gyermek él, akiket nem regisztrálnak születéssükkor, így láthatatlanok maradnak a hivatalok szemében. Bár számukat nagyon nehéz megbecsülni, jelenleg nagyjából 120 millió gyermek tengeti életét így szerte a világban. Ők legálisan nem léteznek. - a Családháló írása.

 

Noha az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye kimondja, hogy minden egyes megszületett gyermek joga az anyakönyvezetés, a valóságban egészen más a helyzet. A nem regisztrált gyerekeknek több mint a fele fejlődő országokban él. Délkelet-Ázsiában a legmagasabb - körülbelül 24 milió - a papírok nélküliek száma. A szub-szaharai Afrika áll a második helyen, ahol közel húszmillió gyermeknek nincs születési anyakönyvi kivonata. Egyes országokban még rosszabb a helyzet: Szomáliában és Libériában az öt évesnél fiatalabb gyerekeknek mindössze három százaléka regisztrált, ami azt jelenti, hogy a többieknek sem a neve, sem a nemzetisége nincs hivatalosan rögzítve. Afganisztánban, Bangladesben, Etiópiában és Tanzániában a regisztrált gyerekek aránya mindössze 10 százalék.

 

A világ minden nagy városában - még a leggazdagabbakban is - számos “láthatatlan” gyermek él teljesen egyedül. Mindenféle módon megpróbálnak életben maradni. Az utcán élnek és gyakorlatilag semmi esélyük nincs arra, hogy beilleszkedjenek a társadalomba. Születésüktől kezdve számtalan nehézséggel kell szembenézniük. Senki nem védi őket, ezért mindenki másnál jobban ki vannak téve a rossz bánásmódnak. Az elvesztett, magukra maradt gyerekek teljesen kiszolgáltatottakká válnak és óriási veszélybe kerülnek: pillanatok alatt áldozataivá válhatnak a gyermerablásoknak, a nemi erőszaknak, a prostitúciónak, a gyermekkatonaságnak, a szervkereskedelemnek, illetve a jogszerűtlen örökbefogadásnak. Kihasználhatóak, eladhatóak, ha pedig örökre eltűnnek, hiányuk senkinek nem tűnik fel.

 

Tovább a teljes cikkre

 

foto:sxc.hu