Gyermeknevelésre fordított idő

fingersEgy európai uniós felmérésben a felnőtt lakosságot többek között arról is megkérdezték, hogyan tudja összehangolni a munkáját élete más területeivel, és mennyi időt fordít szabadidős tevékenységekre, illetve különféle otthoni munkákra - utóbbiba beleértve a gyermeknevelést is. A válaszok igen nagy szórást mutatnak, a legnagyobb eltérések talán éppen a gyermekeink nevelésére fordított idő tekintetében vannak. - a Kölöknet cikkét ajánljuk.

 

A felmérés résztvevőitől azt kérdezték meg, hogy hetente átlagosan mennyi időt fordítanak olyan munkákra, amelyeket nem jövedelemszerzési céllal végeznek. Ide tartozik a gyermeknevelésen túl a házimunka, az önkéntes munka, idősebb vagy beteg családtagok gondozása és mindenféle karitatív tevékenység is. A megkérdezett nők 51, a férfiat 48%-a számolt be arról, hogy rendszeresen fordít időt gyermeknevelésre (a többieknek valószínűleg nincsen kiskorú gyermekük). Közöttük azonban országonként és nemenként is igen jelentős különbségek vannak a ráfordított idő mennyiségét tekintve. 

 

A férfiak és nők közötti eltérés Hollandiában az egyik legnagyobb, itt a nők több, mint kétszer annyi időt fordítanak gyermekeikre, mint a férfiak, jóllehet a férfiak is többet, mint az uniós átlag. A legkisebb különbség Finnország tekintetében látszik az apák és az anyák között, és itt az értékek mindkét nem esetében az uniós átlag alatt maradnak.

 

Mind a 27 tagállam részletes adatai ebben a táblázatban böngészhetőek.

Tovább a teljes cikkre

 

foto: sxc.hu