Programajánló - Augusztus I.

balatonitaborNyári programajánlónk e hétre: fesztiválok, vízpart, gyerekprogramok, egészség hét, táborozás és színdarab kicsiknek. Pákh Éva ajánlja.

 

Csopaki Egészség Hét

 

Immáron másodszor kerül megrendezésre 2012. augusztus 6-12. között a Csopaki Egészség Hét, mely a tavaly induló rendezvénysorozat második állomása lesz. Az egészségügyi szűrések mellett sportprogramok is várják a látogatókat a Csopaki Strandon, ahol az egész család felhőtlenül szórakozhat, miközben egészségük megőrzéséért is tehetnek nap, mint nap.



A rendezvény ideje alatt a szervezők "Életmód Sátort" alakítanak ki a strand területén, melyben különböző aktivitások folynak. Az életmód tanácsadás, vérnyomás-, testtömeg index-mérés mellett sportprogramok is várják az ide látogatókat, mint gyógytorna, vízi torna, a gyerekeknek, pedig ügyességi játékok teszik színesebbé a hetet. Az Egészség Hét lezárásaként idén 9. alkalommal kerül megrendezésre Csopak hangulatos utcáin a Csopaki Futás című futóversenyük.



A nevezőket a futás napján (2012. augusztus 12.) már 16 órától várják, a rajt, pedig mindkét versenytáv (3 és 10 km) számára 17 órakor kezdődik.



További információ: www.csopak.hu weboldalon.

 

Múzeumi tábor a Balatoni Múzeumban

 

A múzeumi munkával ismerkednek meg a gyerekek kötetlen, játékos formában. Hogyan lesz egy tárgyból műtárgy, ezt a folyamatot kísérik végig, és megismerkednek a múzeum sokféle gyűjteményével. Olyan ismeretekhez jutnak, amiket csak a múzeumban dolgozók tudnak. Az 5. nap végére akár saját kiállítást is rendezhetnek, és a Balatoni Múzeum tiszteletbeli muzeológusaivá válhatnak! (kis ünnepség, oklevél, stb.)


Ennél a típusú tábornál elsősorban az a cél, hogy a gyerekek a kiállításon kívül jobban megismerjék és megszeressék a múzeumokat, azok feladatait, az ott dolgozók munkáját. Ezt pedig az év múzeumán keresztül tehetik meg. Minden nap egy gyűjtemény, egy szakma titkai tárulnak fel és válnak ismertté a gyerekek előtt. A fiatalok a gyűjteményekkel való ismerkedésük során kiválaszthatnak egy számukra érdekes tárgyat, amit az 5. nap délutánján saját kiállításukba helyezhetnek el. A kiállítás megnyitásával egy időben pedig a Balatoni Múzeum tiszteletbeli muzeológusaivá válhatnak!


Napirend:

9-12-ig az ismeretek megszerzése, szórakozva tanulás
12:45- 15-ig a délelőtt szerzett tudás játékos keretek közötti ismétlése elmélyítése (játékok, jelmezek, ruharekonstrukciók, filmek segítségével)

1. nap - Ismerkedés az Év Múzeumával a pincétől a padlásig. Elsősorban nem csak a kiállítással, hanem azzal, ami mögötte van. A múzeum és az épület története, a kiállítás megismerése. Gyűjtés, restaurálás, feldolgozás, bemutatás folyamatainak megismerése.
2. nap - Restaurálás. Ki a restaurátor, mi a feladata, hogyan végzi munkáját, kérdésekre keressük a választ a restaurátor műhelyében.
3. nap - Régészeti gyűjtemény megismerése. Ki a régész, hogyan történik egy feltárás, miért kell feltárni, milyen a keszthelyi régészeti gyűjtemény? Feltárás bemutatása.
4. nap - Néprajzi gyűjtemény megismerése. Mi az etnográfia, ki az etnográfus, miért fontos a néprajzi tárgyak gyűjtése, megőrzése? Milyen a keszthelyi néprajzi gyűjtemény, milyen tárgyakból áll?
5. nap -Természettudomány. Mi a természettudomány, miért szükséges az ilyen jellegű anyag gyűjtése, őrzése és milyen a keszthelyi gyűjtemény?

Részvételi díj: 1500 Ft/fő/nap

www.balatonimuzeum.hu

 

Hoppláda - színdarab

 

Borsó és Berci barátok. Az egyik nagy, a másik kicsi. Az egyik hencegő, a másik sértődékeny. Az egyiknek színváltós ládája van, a másiknak meg olyan, ami hatalmasra nagyítja az ember kezét. Az egyik repülőzni szeret, a másik versenyautózni. Egyáltalán nem hasonlítanak, mégis barátok. Egy barát akkor is barát, ha néha kinevet, vagy lefröcsköl vízzel, vagy direkt nem szólít a neveden. De barát-e a barát, ha haragszik? Ha nem adja kölcsön a ládáját? Ha nem áll ki melletted? Egy nap titokzatos idegen érkezése teszi próbára Borsó és Berci barátságát.

 

ERZSÉBET TÁBOR - Balatonberény
augusztus 7. (kedd) 17:00

 

tóPart, nyár a tavon

 

A főváros legnagyobb tó parti nyaralója nyitja meg kapuit szombaton a Városligetben: a "tóPart, nyár a tavon" című rendezvény szervezői változatos sport- és zenei programokat ígérnek a főváros lakóinak.


A történelmi helyszín új arca a labdarúgó BL-döntő szurkolópontjaként szombaton debütál a közönség előtt. A 200 éves Városligetben május 19-től augusztus 20-ig a tóPart, nyár a tavon című rendezvénysorozat keretében családi programok, kulináris íz- és játékkavalkád, koncertek, élő rádiós és televíziós bejelentkezések, olimpia, foci-EB, Wimbledon és BL-döntő közvetítés várja a szórakozni, szurkolni és kikapcsolódni vágyókat.


A programsorozattal azoknak a fővárosiaknak szeretnének tartalmas szórakozási és igényes kikapcsolódási lehetőségeket biztosítani, akik valamilyen okból nem tehetik meg, hogy nyáron vidéken vagy külföldön pihenjenek. Ezért a Városliget folyamatosan megújuló környezetében, egy izgalmas helyszínen, a tavon felépített stégen próbálják meg egy tó parti nyaralás hangulatát megteremteni.



"Ahogy a rendezvény koncepcióját fejlesztettük, megfogalmazódott bennünk, hogy ne csak a városlakóknak, hanem a rászorulóknak is segítsünk. Ennek kapcsán augusztus 20-ig a műjégpálya épületének alsó szintjén és a hozzákapcsolódó teraszon hétköznap délelőttönként rászorulókkal és hátrányos helyzetűekkel foglalkozó alapítványoknak és szervezeteknek biztosítunk helyet, hogy ezeket a szervezeteket és vendégeiket is hozzásegíthessük a tó parti nyaralás élményéhez"



A Tóparti sétány számos igényt szeretne kielégíteni: a kulináris élvezetek kedvelőit kávézó, sörkert és borbár várja, a vízre épített stégen pedig sörpadokkal, babzsákokkal és napozóágyakkal készülnek a szervezők a sportok szerelmeseinek, akik egy 24 négyzetméteres kivetítőn élvezhetik a sportközvetítéseket szakkommentátorok és sportolók tudósítása mellett. A téli időszakban öltözőként funkcionáló teremben a táncolni vágyók esti szórakozását fogják biztosítani.



Kiemelt események:
Labdarúgó BL döntő:
Május 19.-én az esti órákban az UEFA Bajnokok Ligája programját közvetítjük a Digi Sport helyszíni stúdiójának közreműködésével.

Labdarúgó EB:
Június 8-július 1. Az UEFA labdarúgó EB programját sugározzuk, kiemelten a mérkőzéseket, jellemzően 18.00-23.00, de a programot fontosabb összefoglalók sugárzása és helyszíni élő szakértői beszélgetések is színesítik.

Wimbledon Week End:
Július 6-8.

Olimpia:
Július 25.-augusztus 12. A programot fontosabb összefoglalók sugárzása és helyszíni élő szakértői beszélgetések is színesítik.

Programok a tóParton:


- A hét minden napján 10.00 órától 17.00 óráig (bizonyos napokon egész nyitva tartás alatt) előre szerkesztett zenei válogatást hallgathatnak a vendégek
- A legforróbb estéken neves DJ-k keverik élőben a zenét
- Szerdától szombatig esténként klubkoncertek és partyk
- Alkalmi nagykoncertek: Havi 1-2 alkalommal nagykoncert neves zenei előadók fellépésével.
- Kivetítők: a Carlsberg söröző stégje mellett elhelyezett óriás kivetítőn, valamint a kisebb LCD- tévéken keresztül sportközvetítések
- Vasárnaponként gyerekprogramok

nyaratavon.hu

 

Budapesti Nyári Fesztivál 2012

 

Világszenzáció, ősbemutatók, új bemutatók és sikerprodukciók a Margitszigeti Opera-, Musical- és Táncfesztivál műsorán:



- 7 táncos testvér, Los Vivancos látvány-tánc-show - a spanyol extreme flamenco fusion formáció a világ számos nagyvárosa után először lép fel Magyarországon. A "7 sötét ördög" vérpezsdítő koncert- és tánc-show-ja újraértelmezi a flamencót.
- Érinthetetlenek - pop musical, ősbemutató.
- Vámpír asszony - musical-opera ősbemutató Báthory Erzsébet legendás és vitatott alakjáról, egy igazi, a korát meghaladó gondolkodású, gazdag és szép nőről, feleségről, anyáról, a hitét el nem veszítő, megtörhetetlen egyéniségről. Az előadás a Szabad Tér Színház és a Kolozsvári Magyar Opera közös vállalkozásában születik meg.
- Zorba balett táncbemutató - Mikis Theodorakis világsikert aratott alkotása, dramatikus balett, kiváló szólisták valamint nagy létszámú zenekar és kórus közreműködésével.
- The Blues Brothers - koncert-musical, új bemutató. Főszereplők és rendezők Feke Pál és Serbán Attila, koreográfus Bóbis László, sztárvendég Tóth Vera.
- Turandot operabemutató - Puccini operájának új bemutatója, rendhagyó látvány-fényfestéssel, neves sztárénekesekkel.



A BNYF 2012. évi újdonságai:

- a Szabad Tér Színház 2012 májusában megnyitja az ország első vizuális kiállító terét a 101 éves Margitszigeti Víztorony kilátóban
- új jegytípus kerül bevezetésre, a BNYF Programjegy, amely a legjobb helyeket és extra szolgáltatásokat kínálja
- a színház értékesítő helyein - a Budapest Card és a Hegyvidék-kártya mellett - az új SZÉP-kártya is bevezetésre kerül
- a színház kibocsájtotta a BNYF Kedvezménykártyát, melyhez az előszezonban történő jegyvásárláskor lehet hozzájutni, és a következő vásárlástól kezdve jelentős kedvezményekre jogosítja tulajdonosát.



A BNYF két nagy játszóhelyén, a Margitszigeti és Városmajori Szabadtéri Színpadokon június, július és augusztus hónapokban megközelítően 100 nyári programot kínál, köztük ingyenes családi rendezvényeket. A Városmajori Színházi Szemle Fesztivál új bemutatóval, prózai és zenés előadásaival, jótékonysági koncertekkel, a Vásáry Tamás által vezetett Debreceni Kodály Zoltán Ifjúsági Világzenekar immár hagyományos jótékonysági koncertjével, a Jazzy Tower koncert-sorozattal és újdonságként tangó bemutatókkal és milonga-estekkel várja vendégeit.

 

www.szabadter.hu