Cikkajánló - Több ezer gyereket veszélyeztet a kormány

abacusIskoláiban közel háromezer mélyszegénységben élő gyereket lát el Iványi Gábor közössége. A MET már nem egyház, de még nem egyesület, jogi szempontból nem tarthatja fenn az iskoláit. -  írja az fn.hu.

 

„Ha az eredményeit tekintem, akkor nagy bajban vagyok” – válaszolta Iványi Gábor arra a kérdésre, hogyan hatottak a prédikációi Orbán Viktor lelkészeként egykor, a mai miniszterelnökre. A Magyarországi Evangéliumi Testvérközösség (MET) szerdai sajtótájékoztatójának témája persze egy ennél jóval súlyosabb kérdés volt, amelynek tétje közel háromezer – döntő részben halmozottan hátrányos, mélyszegénységben élő, a legtöbb esetben roma - gyermek jövője, iskoláztatása.

 

A MET által fenntartott intézményhálózatában, 6 iskolacsoportban, 32 különböző tanintézményben ennyi gyerek tanul jelenleg. Az intézmények főleg az ország leghátrányosabb térségeiben működnek (Szabolcsban, Borsodban, az Alföldön, de van iskola Budapesten is.) A legtöbb régióban, az adott településeken emellett lassan ezek az intézmények az egyedüli foglalkoztatók: mintegy 800 munkahelyet tartanak fenn, valamint az önkormányzatokkal együttműködve szociális étkeztetési feladatokat is ellátnak, azaz több helyen működtetnek konyhát és biztosítanak étkezési lehetőséget a rászorulóknak.

 

Keserű hordalék

 

Az új törvények, elsősorban az új egyházügyi törvény, Iványi szavaival „keserű hordalékai” azonban véget vethetnek  - akár már most szeptember 1-jével - a közel négy évtizedes munkának. Az országgyűlés tavaly júliusban fogadta el az egyházügyi törvényt, amelyik a vallásfelekezetek állami elismerésének rendjét és működésük feltételeit szabályozza újra. Ez alapján Európában egyedüli módon – átláthatatlan kritériumok szerint, megfellebbezhetetlenül - a parlament dönt arról, melyik közösség lehet egyház és melyik nem. Eljárásjogi szabálytalanság miatt a képviselők a jogszabályt december 16-án hatályon kívül helyezték, majd némileg megváltoztatott tartalommal, de az elismert egyházak számát (14) változatlanul hagyva, december 30-án fogadták el ismét. Idén február 27-én újabb 18 egyházat ismertek el a honatyák. A MET azonban nem került be ekkor sem az „elitklubba”.

 

Iskolafenntartóként ez azt jelenti, hogy nem kapja meg a MET az államtól az alapnormatíván felüli egyházi normatívát. Így az iskolák működése ellehetetlenülhet. Az állam „nagy kegyesen” megengedi a nem hivatalos egyházként elismert vallási közösségeknek, hogy a megfelelő engedélyeket kikérjék a megfelelő hivataloktól, és egyesületként folytassák működésüket. A MET – bár egy 1981 óta létező, oktatási és szociális területen látványos eredményeket elérő vallási közösségként ezt megalázónak tartja, de – kérelmezte ezt a jogi-gazdasági státuszt. Kérelmüket azonban különböző formai hibákra alapozva elutasították. A MET fellebbezett, döntés még nincs. Szeptembertől így kétségessé vált a fent említett közel háromezer gyereket ellátó oktatási-szociális intézményrendszer sorsa.

 

Tovább a teljes cikkre (fn.hu)

foto: sxc.hu