Cikkajánló - Apu, hogy megy be az a nagy óvodám az ingatlanalapba?

moneyEgy törvény értelmében jövő augusztustól minden három év alatti gyermeknek kötelező lesz bölcsődét biztosítani Németországban, csakhogy még 220 ezer férőhely hiányzik, miközben az ingatlanokért megőrülnek a befektetők és felverik az árukat. Az alapkezelők felfedezték a piaci rést, és ingatlanalapokat hoznak létre óvodák és bölcsődék épületeinek bérbeadására. - írja a Privátbankár portál.

Az üzlet így nézne ki: a gyerekek és a pedagógusok új épületet kapnak, a befektetők pedig tisztességes hozamhoz jutnak a bérleti díjakból. A német statisztikai hivatal szerint ugyanis még 220 ezer bölcsődei férőhely hiányzik ahhoz, hogy 2013. augusztus elsejétől minden három éven aluli gyermek alanyi jogon bölcsődei férőhelyhez jusson, ahogy ezt egy törvény előírja. Az önkormányzatok részéről tehát óriási a kereslet új óvodák, bölcsődék iránt – írja a Wirtschaftswoche.

 

Sok éves stabil bevételi források

 

Az ingatlanok viszont az infláció, a negatív reálkamat miatt igencsak kedvelt befektetési eszközök. Annak ellenére, hogy a lakások, családi házak piacán már megjelentek az első jelei a buborékképződésnek, a befektetők továbbra is kapkodnak az ingatlanok után. (A német államkötvények és bankbetétek hozamai, kamatai csak 1-2 százalékra rúgnak, amit általában még a magas kamatadó is apaszt, miközben az infláció évi két százalékhoz közelít.) Egy ilyen Kita-ingatlanalappal ennél nagyobb hozamot lehetne elérni (Kita=Kindertagesstätte, az óvodák, bölcsődék, napközi otthonos óvodák összefoglaló neve).

 

Más hasonló intézményekhez hasonlóan, mint a szociális gondozóotthonok vagy egyetemi kollégiumok, a gyermekintézmények is sok éven keresztül stabil, kiszámítható hozamot biztosíthatnának a befektetőknek. Az ilyen üzleteknél a szerződések húsz évre vagy még tovább szólnak. Ráadásul az ezeket az intézményeket működtető önkormányzatok, egyházak vagy magánvállalkozások eléggé jó fizetőképességűnek számítanak ahhoz is, hogy az évenként esedékes bérletidíj-emeléseket ki tudják gazdálkodni – írja a lap.

 

Tovább a teljes cikkre (privatbankar.hu)

foto:sxc.hu