Cikkajánló - Vesztesnek születve

handsIványos Judit cikkét ajánljuk a hvg.hu-ról. Akár négy-öt évet is várhat egy örökbefogadni kivánó házaspár egy újszülöttre – feltéve, hogy nem fogad örökbe roma kisgyermeket, őket ugyanis alig vállalja valaki. Ez a magyar valóság.

A szakértők szerint tévhit, hogy nincs elég adoptálható gyermek, ám kevesen vannak azok, akik megfelelnek a szülők elvárásainak. Közben a kormány mind több ezközzel népszerűsíti az adoptálást. Egyben alternatívát nyújtana: a nők az abortusz helyett válasszák az örökbeadást.

 

„Nekünk nem számított a kisbaba származása, sem a neme, viszont beteg vagy fogyatékos gyermeket nem tudnunk volna bevállalni. Először egy üvegen keresztül mutatták meg a kisfiút, rögtön beleszerettünk mindketten” – mondta a hvg.hunak Zsuzsa, egy örökbefogadó szülő. Esetük a kivételesebbek közé tartozik. A legtöbben leginkább újszülött korú, de mindenképpen három év alatti, egészséges és fehérbőrű, inkább kislányokat fogadnának örökbe. Ugyanakkor az adoptálható gyerekek jó része tíz év feletti, egy részük tartósan beteg vagy fogyatékos, illetve roma származású.

 

Molnár László, a budapesti módszertani gyermekvédelmi szakszolgálat vezetője a hvg.hu-nak azt mondta, a tévhitek ellenére így több gyermek várja, hogy örökbe fogadják,  mint, amennyi szülő szeretne adoptálni. Ám  csak nagyon kis hányadukat, körülbelül 6-7 százalékukat könnyű örökbe adni.

 

Az Emberi Erőforrások Minisztériuma 25 millió forint támogatással országos konferenciasorozatot indított pénteken annak érdekében, hogy minél több gyerek találhasson örökbefogadó szülőkre. A program májusig tart, minden megyeszékhelyen tartanak majd egy tájékoztató rendezvényt.

 

A kormány egyszerűsítette az adoptálás procedúráját is, és 2012-ben bevezette az örökbefogadási gyes intézményét, ami a gyermek 10 éves koráig igényelhető, ha az örökbefogadó szülő otthon marad fél évig, hogy segítse a gyermek beilleszkedését az új környezetbe. Ezen kívül 2014-től nem lehet nevelőotthonba helyezni 12 évesnél fiatalabb gyereket. „A programmal fel kívánjuk hívni a figyelmet a megfogant élet értékére. Szerintünk az abortusznak van alternatívája. A drasztikus, a magzat életét kioltó és az anya egészségét kockára tevő magzatelhajtás helyett valódi alternatíva a gyermek világrahozatala és azt követő örökbeadása – mondta Soltész Miklós a pénteki sajtótájékoztatón.

 

Tovább a teljes cikkre (hvg.hu)

foto:sxc.hu