Huszonkilenc települést érint a bihari gyerekeket felzárkóztató program

povertyA felzárkóztatási programok zászlóshajójának nevezte az Esélyt a bihari gyerekeknek projektet Kovács Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára pénteken Berettyóújfaluban.

A politikus a több mint két éve folyó felzárkóztatási programok megvalósításának komplexitását emelte ki, amelyek a gyerekek születésétől a 18 éves korukig terjednek ki.


Kovács Zoltán a projektbemutató találkozón megemlítette: fontos, hogy a hátrányos helyzetű gyerekeket, köztük a romákat már az óvodai, általános iskolai időszak előtt bevonják a felzárkóztatási programba.


Az Európai Unió által csaknem 600 millió forinttal támogatott projekt 29 bihari települést érint. A program keretében Biharkeresztesen a legkisebbgyerekek és szüleik fogadására Biztos kezdet gyerekházat alakítanak ki, Komádiban pedig közösségi házat, ahol a városban élő családokat várják majd rendszeres programokkal.


A többi településen - együttműködve a gyerekház, illetve a közösségi ház tevékenységével - szakmai-pedagógiai programokkal, informatikai képzéssel, közösségi terek biztosításával segítik a hátrányos helyzetű gyerekek, fiatalok felzárkóztatását.


Az esélyteremtés vonatkozik a korai képességgondozásra, a közoktatásra, az egészségügyre, a szociális és gyermekjóléti szolgáltatásokra, a foglalkoztatásra, a helyi gazdaságfejlesztésre – növénytermesztési ismeretek átadásával –, a helyi kisebbségekkel végzett munkára, az információs társadalom fejlesztésére, az ifjúság gondozására, a civil szféra erősítésére.


Kovács Zoltán államtitkár kiemelte: a projekt a bihari térségben tízezer gyereket és a szüleiket érinti. A felzárkóztatási programoknak komoly hatása van egy-egy térségben a foglalkoztatás bővítésére, a munkahelyteremtésre is - tette hozzá a politikus, aki Berettyóújfaluban megtekintette a Bihari Gyerekesély Irodát, Biharkeresztesen pedig a Biztos kezdet gyerekház kialakítását.


Az Esélyt a bihari gyerekeknek projekt munkaviszonyban negyvennyolc, vállalkozási jogviszonyban pedig mintegy négyszáz embernek biztosít foglalkoztatási lehetőséget.

 

Forrás: MTI

foto:sxc.hu