Bűnözői karrier vs. sikeres élet: új „felfedezések” a Cambridge tanulmány alapján

Írta:  Fodor Mariann

angelA Cambridge tanulmányt 1961-ben kezdték 411, ekkor 8 éves fiúgyermekkel. A gyerekek dél-London munkásosztály negyedében éltek, szegregált körülmények között.  A kutatók longitudinális kutatás útján vizsgálták a bűnelkövetővé válás esélyeit, valamint az antiszociális viselkedést.

A kutatás során a résztvevő személyek bűnözői karrierjére (ha volt ilyen) fókuszáltak leginkább, mind a hivatalosan rögzített elítéltek mind az önbevallásos jogsértések alapján. A kutatás fő célja, hogy vizsgálja a bűnözővé válás útját, valamint az antiszociális viselkedést 10 éves kortól egészen 50 éves korig.

A tanulmány főbb megállapításai:

 

- 41 százalékát ítélték el az alanyoknak valamilyen bűncselekményért 10 és 50 éves kora között. Az átlag bűnözői karrier 19 éves kortól 28 éves korig tart, megközelítőleg 5 bűncselekményért ítélték el a személyt ez idő alatt.

 

- A legnagyobb rizikót jelentő faktorok a későbbi bűnelkövetővé válás szempontjából, egy 8-10 év közötti gyermek esetében, a kriminalitás a családban, az impulzív és kockázatvállaló személyiség, az alacsony iskolai figyelem, a szegénység és a szülői elhanyagolás voltak. Azok a férfiak voltak a leghajlamosabbak a leghosszabb bűnözői karrier betöltésére, akik bűnözői karrierjüket fiatal éveikben kezdték.

 

- A bűnelkövetők hajlamosak a deviáns életvitelre. A korai prevenció képes az egyik leghatékonyabban csökkenteni az esélyét a bűnözővé válásnak, továbbá csökkenteni a problémákat a lakhatás, a szociális kapcsolatok, a foglalkoztatás, az alkohol és drog problémák, valamint az agresszív viselkedés terén is.

 

Egy jól működő korai prevenciós program, hosszabb távon megtéríti a ráfordított állami költségeket, sőt jelentős megtakarításokat is eredményez. – mutatta ki a tanulmány.

 

A kora gyermekkori rizikófaktorok csökkentésének nagy jelentősége van a korai prevenció tekintetében. A legmeghatározóbb faktorok impulzivitása az eljövendő bűnözői karrier szempontjából. csökkenthető kognitív terápiás programokkal, a rossz gyermeknevelési szokások fejleszthetők szülői tréningekkel, valamint az alacsony iskolai odafigyelés csökkenthető iskolai előkészítő programokkal. Mindemellett nagyon fontos a gyermekszegénység csökkentése is. Az összes korai beavatkozásos programnak a 10. életévet vagy annál alacsonyabb kort kell megcéloznia.

 

Forrás

foto:sxc.hu