„Hálás vagyok azért, hogy nem egy idős férfi volt!”

Írta:  Bábiczki-Nagy Nikoletta

keyboard„Azt mondta, focista. Nem tudtam, hogy áldozat vagyok.” - írja a The Independent online folyóirat egy áprilisi cikkében, Lain Lerouge, aki egy átlagos 15 éves iskolás lány. Kortársaihoz hasonlóan sok időt tölt az interneten és a legismertebb közösségi oldalakon.

Egy 19 éves focisztár is az ismerősei között volt, akivel egyre szorosabb kapcsolatot alakítottak ki, chateltek minden nap és telefonon is beszéltek. A fiú miután szerelmet vallott a lánynak, meztelen képeket kért tőle, de Lain visszautasította. A profiljában nem kételkedett, teljesen normálisnak találta. „Tudtam, sose találkoztunk, de ha az ember sokat beszél valakivel, akkor úgy érzi, ismeri a másikat” - mondja Lain. Később kiderült, egy idősebb lány az iskolájából verte át őt, aminek az oka sosem derült ki. Viszont Lain hálás azért, hogy nem egy idős férfi volt az.

 

Lain még szerencsésnek mondható az internetes zaklatás áldozatai közül. De mi is tartozik pontosan a zaklatás e kategóriájába?

 

A fiatalok többet használják az internetet, mint valaha és a legtöbbnek van internet hozzáférése otthonról is, sőt az okostelefonok terjedésével az internet számukra már könnyen elérhető mobilról is. A szociális életük nagy részét ez teszi ki, használják a közösségi oldalakat, e-maileznek, chatelnek, játszanak és böngésznek, itt tartják a kapcsolatot a barátaikkal. De mint sok más szituációban, itt is bántalmazzák egymást.

 

Az internetes zaklatás az egyszerű bántalmazás egy internetes, online fajtája, amelyet üzenetekkel, üzenőfalra kitett posztokkal, képekkel, sms-ekkel és mms-ekkel valósítanak meg. Az online zaklatók lehetnek osztálytársak, közösségi oldalon ismerősök, illetve idegenek, de az esetek nagy részében a bántalmazó ismeri az áldozatát.

 

Néhány példa az online bántalmazás módjairól:

 

 

  • Valakinek egyszerű vagy fenyegető e-mailt, azonnali üzenetet vagy sms-t küldenek
  • Kizárnak valakit az azonnali üzenethez használt baráti listáról vagy blokkolják az e-mailjét minden ok nélkül
  • Megviccelnek valakit azzal, hogy személyes vagy kínos információkat fednek fel mások számára
  • Feltörik valakinek az e-mail fiókját vagy a profilját és bántó vagy hamis üzeneteket küldenek a nevében
  • Létrehoznak egy honlapot, hogy gúnyoljanak egy másik személyt
  • Arra használják a honlapokat, hogy értékeljék társaikat, mint pl. legszebb, legcsúnyább…

 

A fiúk és a lányok is bántalmaznak online - ahogyan a való életben is – csak más módszerrel. A fiúk üzenteket küldenek a szexuális orientációval, vagy fenyegetéseket verekedéssel, fizikai bántalmazással kapcsolatban. A lányok inkább pletykákat küldenek, kizárnak másokat és titkokat fednek fel.

 

A technika fejlődésével és az internet elterjedtével egyre inkább veszélyben vannak a fiatalok az online bántalmazókkal szemben, hiszen az anonimitás védőburkában sokkal bátrabbak, elszántabbak és kegyetlenebbek a bántalmazók, mint a való életben, és ami egyszer az internetre felkerül, azt soha többé nem lehet onnan eltüntetni.

 

Forrás: The Independent

National Crime Prevention Court

 

foto:sxc.hu