Újabb nemzetközi elismerést kap a pakisztáni Malala Juszufzai

malalaÚjabb nemzetközi elismerést ítéltek oda a 16 éves pakisztáni Malala Juszufzainak a lányok és nők oktatása melletti kiállásáért. A Nemzetközi Gyermek Békedíj elnevezésű kitüntetést jövő pénteken veszi át a fiatal lány Hágában - jelentette be a KidsRights holland gyermekjogi szervezet kedden.

A díj odaítélésével a szervezet egy olyan "bátor és tehetséges" gyermek tevékenységét óhajtja jutalmazni, aki megítélése szerint különösen elkötelezett a gyermekek jogainak érvényre juttatása mellett, és aki az életét is kockáztatta azért, hogy a világon minél több kislány, gyermek járhasson iskolába. Juszufzai a 2011-ben Nobel-békedíjjal kitüntetett jemeni aktivistától, Tavakkul Karmantól veszi majd át az elismerést.


Malala Juszufzai 11 évesen tett szert ismertségre, amikor álnéven vezetett blogot arról, hogy milyen kislányként a tálibok által ellenőrzött pakisztáni Szvát-völgyben élni, ahol a szélsőséges iszlamisták a lányoknak, nőknek megtiltották, hogy iskolába járjanak. Tavaly tálib fegyveresek megpróbálták megölni, miközben hazafelé tartott az iskolából. Angliában kapott gyógykezelést, jelenleg is ott él és iskolába jár.


"Szavaival és erőteljes kifejezőkészségével felhívja a figyelmet arra, hogy minden gyermeknek joga van ahhoz, hogy biztonságos környezetben iskolába járhasson" - írja honlapján a díjat odaítélő alapítvány. 

Juszufzai megkapta már a pakisztáni Nemzeti Ifjúsági Békedíjat és a francia Simone de Beauvoir-díjat is.

A Nemzetközi Gyermek Békedíjat évente ítéli oda egy szakértőkből álló független zsűri, a díjjal együtt az alapítvány 100 ezer eurót is rendelkezésre bocsát, amelyet a kitüntetett által támogatott ügy javára, ez esetben a pakisztáni oktatás javítására fordítanak.

"A Nemzetközi Gyermek Békedíj nyertesei arra szolgáltatnak bizonyítékot, hogy egy gyermek is képes lehet megváltoztatni, előremozdítani a világot" - fogalmazott Marc Dullaert, a KidsRights alapítvány elnöke.