Novemberben ismét Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál

Hirek verzio2013. november 5-10. között immár tizedik alkalommal jelentkezik a Verzió Nemzetközi Emberi Jogi Dokumentumfilm Fesztivál, amely idén is rengeteg érdekes filmmel és témával várja az érdeklődőket. Idén mintegy 62 film érkezik a fesztiválra 25 országból. Friss, kreatív dokumentumfilmeket láthatunk a világ minden tájáról: indonéz halálosztagról, afgán bevándorlókról, palesztin menekültekről, tanzániai albínókról, orosz kommunásokról, magyar szexmunkásokról, keletnémet melegekről.

 

Az emlékezet, annak természete és működése az idei év programjának egyik rejtett szála. Kiindulópontja az emlékezetétől megváló költő tudatába alámerülő szívszorító Unokabátyám, s innen megy tovább a boldog vagy traumatikus egyéni emlékek különféle izgalmas állomásain át – A legszebb dal, Belecsavarodva, Nem a mi világunk, Az imposztor – a holokauszt, a tömeggyilkosságok és a diktatúrák, illetve az ellenállás és bátorság emlékezetének tágabb kérdéseihez. A fesztivál évfordulós programja a kollektív emlékezet színes mozaikját kínálja, rámutatva a történetmesélés módjainak és eszközeinek sokféleségére.

 

A fesztivált Térey János író nyitja meg 2013. november 5-én, 19.00 órakor a Toldi moziban. A Verzió nyitófilmje az Unokabátyám lesz, a programokat pedig Kaspar Astrup Schröder Családkölcsönző című filmje zárja.

 

Az idei Nemzetközi Panoráma szekció a kortárs dokumentumfilmek legjobbjait hozza el a világ minden tájáról, a Magyar Panoráma pedig a hazai dokumentumfilm-termésből válogat. A One World Visszhangokban a Verzió létrejöttét is inspiráló, idén 15 éves prágai dokumentumfilm fesztivál színe-java látható. A Chris Marker retrospektív a kísérleti dokumentumfilm úttörőjének, a francia filmművészet egyik legnagyobb alakjának munkásságára tekint vissza.

 

A Füstjelek - őslakosok a 21. században alprogram filmjei ősi kultúrák túlélési erőfeszítéseit mutatják be a globalizáció árnyékában. A Verzió DocLab idén is kreatív workshopra invitálja a dokumentumfilmeseket, független producereket és fesztiválszervezőket.

 

Idén is elmaradhatatlan része a fesztiválnak a Diákverzió, ahol budapesti és vidéki középiskolások nézhetnek és vitathatnak meg fontos emberi jogi kérdéseket feszegető dokumentumfilmeket.

 

A legjobb filmnek járó díjat ismét a közönség adja; a legtöbb szavazatot kapott film 2.000 dollárban (USA) részesül. A 10. Verzió Fesztivált a Verzió Film Alapítvány és az OSA Archívum szervezi.

 

Helyszínek: Toldi mozi, Művész mozi, Cirko-Gejzír, Örökmozgó, OSA Archivum, Francia Intézet

 

Bérlet: 4500 Ft november 5-ig; 5000 Ft november 5-től, Jegyárak: 850 Ft
Bérletek a Toldi Mozi és a Művész Mozi pénztáraiban kaphatók november 3-tól.
Bővebb információ: www.verzio.org, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

 

Ajánló a fesztivál kínálatából:

 

A fal
Nikola Polić / Koszovó / 2012 / 25 min / albán & szerb
Egy koszovói falu általános iskolájában húsz évvel ezelőtt falat építették, hogy elválasszák az albán és a szerb tanulókat.
Nemzetközi panoráma / Művész Nov 6, 19:30 / Toldi Nov 8, 18:30
http://www.verzio.org/hu/node/136

 

Gyermekáldás
Katrine Riis Kjćr / Dánia / 2012 / 94 min / amhara & dán & angol
A beteg etióp szülők házától az új otthonig Dániában. Történet az örökbefogadásról, amelyben a pénz nagyobb úr, mint a könyörület.
Nemzetközi panoráma / Művész Nov 6, 19:45 / Cirko Nov 7, 20:30 / Toldi Nov 9, 16:15
http://www.verzio.org/hu/node/123

 

Elsötétülés
Ewa Weber / Egyesült Királyság / 2012 / 47 min / angol & francia
Ahogy a nap leszáll Guineában Conakry felett, iskolások százai indulnak a nemzetközi repülőtérre, a benzinkutakhoz és a gazdagabb negyedek parkjaiba, hogy azok lámpáinál tanuljanak.
One World visszhangok / Toldi Nov 6, 16:15
http://www.verzio.org/hu/node/98

 

Mama dolgozni megy
Ed Moschitz / Ausztria / 2011 / 95 min / román & német & orosz & olasz
Hét évig távol a gyerekektől. Milyen árat fizet a család a gazdasági migráns-létért?
Nemzetközi panoráma / Toldi Nov 6, 22:00 / Cirko Nov 8, 16:30
http://www.verzio.org/hu/node/124

 

Nem a mi világunk
Mahdi Fleifel / Libanon & Egyesült Királyság / 2012 / 93 min / arab & angol
Húszévnyi nyári vakáció egy palesztin menekülttáborban – szoros családi kötelékek és mélyülő kétségbeesés.
Nemzetközi panoráma / Toldi Nov 6, 20:00 / Cirko Nov 10, 16:30
http://www.verzio.org/hu/node/114

 

/Forrás: sajtóanyag/