Együttműködési megállapodást írt alá az UNICEF és az AJBH



Az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény születésének 25. évfordulója jó alkalomnak bizonyult arra, hogy az UNICEF és az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala együtt erősebben, hatékonyabban képviselhessék a gyerekek jogait Magyarországon.


Székely László az Alapvető Jogok Biztosa köszöntőjében elmondta, nem most kezdődik a két szervezet együttműködése, de céljuk eddig és továbbra is a gyerekjogok hazai helyzetének optimalizálása. Az ENSZ Gyermekjogi Egyezménye 1989-ben született, eddig 190 ország csatlakozott hozzá, ezzel ez a leguniverzálisabb dokumentum, ami a gyerekek alapvető jogait fogalmazza meg és biztosítja. 25 éves az egyezmény, és ahogy Székely László fogalmazott, „a gyerekjogok kinőttek a gyerekkorból”. Hivatala is prioritásként kezeli a gyermeki jogok védelmét, preventív és proaktív célzott vizsgálatokkal, amire jelenleg – gyermekvédelemi, gyermekjóléti rendszer átalakulása és a szakellátás intézeti ellátásainak kiszervezése okán – nagy szükség van. A gyerekjogoknak külön honlapot indítottak, mostantól pedig a hivatal panaszirodáján az UNICEF gyermekjogi sarka várja az érdeklődőket. Az UNICEF-fel a lehető legteljesebb információ-cserére törekszenek, és további rendezvényeket terveznek – tette hozzá az ombudsman.


Az UNICEF Magyar Bizottságának elnöke, Danks Emese bemutatta az UNICEF éves jelentését a világ gyermekeinek helyzetéről. Ez a kutatás 30 éve minden évben megismétlődik, az elmúlt két évben a városokban élő és a fogyatékkal élő gyerekek helyzete állt a fókuszban. Idén, a Gyermekjogi Egyezmény évfordulóján azt vizsgálták, milyen változást hozott a gyerekek életminőségében. Bár több területen sikerült komoly eredményeket elérni – pl. 1990 óta majdnem a felére csökkent az 5 éven aluli gyerekek halandósága – vannak még olyan mutatók, amik nem festenek túl jó képet: Földünkön a lánygyerekek 11%-ának férjhez kell menni 15 éves kora előtt, és sajnos a bántalmazás, elhanyagolás mértéke sem csökkent kellőképpen.


A magyarországi helyzet ennél azért kedvezőbben alakult, az elmúlt 25 évben 65%-kal csökkent az 5 éven aluli gyermekek halandósága, a gyerekek körében szinte teljesnek mondható az immunizáció és az anyakönyvezettség. Ugyanakkor – emelte ki Danks Emese - nagy területi eltérések mutatkoznak hazánkban: Borsod-Abaúj-Zemplén megyében születéskor 1000-ből 7 gyermek veszti életét, Budapesten ugyanakkor négy. A környező országokhoz képest azonban van hová fejlődnünk, nálunk négyszer annyi anya veszti életét szülés közben, mint szomszédainknál.


Az AJBH-val való együttműködés azért is örömteli, mert így a hiányos adatok könnyebben számon kérhetők. Sajnos Magyarországon is kulcsfontosságú adatok hiányoznak a gyerekekről, pl. a családon belüli erőszak, a gyermekbántalmazás, a gyerekmunka kérdésében.


Szalayné Sándor Erzsébet, a Magyarországon élő nemzetiségének jogainak védelmét ellátó biztoshelyettes a roma gyerekek sajátos csapdahelyzetére hívta fel a figyelmet. A szegénység csapdájában élők rossz gazdasági helyzetük mellett is több gyereket vállalnak, ez pedig nem feltétlenül felelőtlenség részükről, sokkal inkább egy olyan stratégia, amivel a létbizonytalanságban is megtalálhatják életük értelmét. A cigány gyerekek helyzete tovább romlik azáltal, hogy családjaikban magas a munkanélküliség aránya, ami az alacsony iskolai végzettséggel áll összefüggésben. Az iskolai teljesítmény általában tükrözi a családi viszonyokat, e gyerekek esetében viszont alacsony társadalmi státusú, az országnak gyakran igen rossz gazdasági helyzetű térségeiben tömörülő családi háttérrel szembesülünk. A bajt tovább tetézik a rendszerszintű hátrányok – ilyen a lakóhely is, ill. a munkahelyi, iskolai diszkrimináció, előítéletesség, az iskolákban alkalmazott nem megfelelő pedagógiai módszerek. Mindezek egy egyre lejjebb gyűrűző spirálba vonják hazánk roma lakosságát. A problémák megoldásához külső, jól átgondolt segítségre van szükség. A most hivatalossá vált együttműködés itt abban segíthet, hogy feltárja, vizsgálja és értelmezi a helyzetet – fejezte ki elvárásait az együttműködéssel kapcsolatban Szalayné Sándor Erzsébet.


Az UNICEF most megjelent „Gyerekek helyzete a világban 2014” C. jelentése innen tölthető le. 


Kép forrása: unicef.hu