Az Iskolagyümölcs program hazai tapasztalatai



A Nemzeti Iskolagyümölcs-program működésének, tapasztalatainak és célkitűzéseinek bemutatásával egybekötött szakmai konferenciára kerül sor a Vidékfejlesztési Minisztériumban február 28-án.


Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint egy egészséges ember számára napi 400 gramm zöldség és/vagy gyümölcs fogyasztása szükséges. Ehhez képest a napi gyümölcs- és zöldségbevitel világszinten átlagosan 300 gramm, EU szinten átlagosan 136 gramm, míg Magyarországon átlagosan 100 gramm.

2009-ben az Európai Közösség ezért is indította útjára az iskolagyümölcs-programot, melyhez 25 tagállam csatlakozott. A felmérések szerint a 2010/2011-es tanévben a program összesen 54.000 iskolát és 8,1 millió gyereket érintett, népszerűsége azóta folyamatosan nő. A programnak köszönhetően Magyarországon ma már több mint fél millió kisdiák jut átlagosan hetente legalább két alkalommal, legkevesebb kétféle gyümölcshöz és zöldséghez az iskolában.


Az Iskolagyümölcs program célja az egészséges életre nevelés és a gyerekek körében is egyre nagyobb mértéket öltő túlsúlyosság megelőzése, leküzdése. A program eleme az is, hogy a gyerekek megértsék az egészségesebb táplálkozás fontosságát, így a mindennapos gyümölcsosztáshoz tudatosító elemek is kapcsolódnak.

 

Bővebben a programról: iskola-alma.hu ill. iskolagyumolcsprogram.hu


Kép forrása: iskolagyumolcs-program.hu