Gyermekvédelmi internet-kerekasztal alakult



A Nemzeti Média – és Hírközlő Hatóság elnöke mellett húsz fős tanácsadó testület alakult azzal a céllal, hogy elterjesszék a gyermekbarát internethasználat gyakorlatát, a tagok a piaci, a civil és az állami szférából érkeztek.


Az Országgyűlés 2013 decemberében elfogadta az egyes törvényeknek a gyermekek védelme érdekében történő módosításáról szóló 2013. évi CCXLV. törvényt, amely az interneten a gyermekekre leselkedő veszélyekkel szembeni hatékony fellépést igyekszik tovább erősíteni.


Ez a törvény hívta életre a Gyermekvédelmi Internet-kerekasztalt is, ami javaslattevő, véleményező, tanácsadó testületként a kiskorúak egészséges fejlődését biztosító jogszabályok elfogadását és hatályba lépését is elősegíti.


„A testület ajánlásokat és állásfoglalásokat készít majd az internetpiaci szereplők számára, különösen a szűrőszoftverek elterjesztésének érdekében. A kerekasztal tagjai foglalkoznak azzal is, milyen kezdeményezésekkel növelhető a gyerekek és szüleik médiatudatossága. A szervezetnek nincs hatásköre kötelező erejű jogi normák megalkotására, az önszabályozás és a jó gyakorlatok ösztönzésével azonban hatékony szereplővé válhat a médiaszabályozásban.” – áll az NMHH oldalán. Egyedi ügyekkel is foglalkoznak majd, így tulajdonképpen bárki fordulhat hozzájuk panasszal.


A tagok teljes listáját itt találja.


Kép forrása: sxc.hu