A bölcsődei gyakorlat megújítása, nemzetközi jó gyakorlatok bevezetése

paragonAz Adjunk elsőbbséget az első éveknek! kampányhoz kapcsolódva ajánljuk az Intercultural Early Childhood Education and Care, Curriculum Design for Professionals projektet (2018-1-HU01-KA201-047763), mely olasz, belga, magyar egyetemek és bölcsődék együttműködésével jött létre, azzal a céllal, hogy kutatások, információcserék révén a mindennapi praxisba beépíthető jó gyakorlatok kidolgozásával és megosztásával segítse a bölcsődei szakemberek ismereteinek fejlesztését.

 

A projekt általános célja volt hozzájárulni a hátrányos helyzetű gyermekek inklúziójának javításához, a korai iskolaelhagyás megelőzéséhez és csökkentéséhez, a koragyermekkori nevelési és gondozási (Early Childhood Education and Care - ECEC) szolgáltatások minőségének és inkluzivitásának a fejlesztéséhez, valamint a koragyermekkori nevelők tudásának és kompetenciának a fejlesztéséhez.

 

 

A projekt partnerei voltak:

Galileo Progetti Nonprofit Kft. – Budapest, Magyarország (Koordinátor)

ARCA Cooperativa Sociale – Firenze, Olaszország

Universitá degli Studi di Firenze UNIFI – Firenze, Olaszország

Erasmus University College Brussels – Brüsszel, Belgium

Józsefvárosi Egyesített Bölcsödék – Budapest, Magyarország

Eötvös Loránd Tudományegyetem – Budapest, Magyarország (Témavezető: Dr. Bajzáth Angéla)

 

A nemzetközi projektfolyamatban megvalósuló tapasztalatcseréken részt vevő kisgyermeknevelők olyan újszerű módszertani eljárásokkal ismerkedhettek meg, amelyek hosszú távon sikeresen adaptálhatók a koragyermekkori inkluzív nevelési környezetre. Az ELTE TÓK kutatócsoportja a helyi nevelési-gondozási gyakorlat megújítását célzó, interkulturális gyakorlatokat felsorakoztató pilot továbbképzéseket tartott a Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék nevelőinek. Az interaktív képzéseken a kisgyermeknevelők bevezetést kaptak a gyermeki sokféleség aspektusainak felismerésébe, az inklúzió, az el- és befogadás, a nem kirekesztő viselkedést hangsúlyozó holisztikus gondolatkör elméletébe és gyakorlati megvalósításába.

 

A projekt kapcsán több tanulmánykötet is született.

 

A Paragon – Újítások a nevelés-gondozás bölcsőjében, Józsefvárosban c. tanulmánykötet azért jött létre, hogy bemutassa a koragyermekkori nevelés területén munkálkodó szakembereknek és az érdeklődő szülőknek a csecsemő- és kisgyermeknevelő egyetemi alapképzésben oktatók és a Budapest VIII. kerületi Józsefvárosi Egyesített Bölcsődékben (JEB) dolgozó kisgyermeknevelők magas színvonalú, tartalmas nevelői munkáját.

A Józsefvárosi Egyesített Bölcsődék olyan komplex fejlesztő programot indított el, amely gondos előkészítést igényel valamennyi érintett bevonásával. Céljuk, hogy a kerület valamennyi bölcsődéjében magas színvonalú pedagógia és gondozási szolgáltatást tudjanak nyújtani. Ebben a munkában nemcsak a munkatársak érzékenyítésére, szakmai továbbképzésre van szükség, hanem valamennyi érintett, a szülők és a fenntartó bevonásával megtervezett „együtt tanulásra”. Ennek az izgalmas és igen tanulságos útnak egy-egy állomását mutatja be a kötet, melynek tanulmányai az elmélet és a gyakorlat egységében felvázolják azokat a területeket, amelyeken fokozatos kitartó újítások révén nagy eredmények születtek.

 

A kötet itt elérhető digitális formátumban: https://www.tok.elte.hu/dstore/document/1504/paragon.pdf

 

beyond incusion

 

Beyond Inclusion - Early Childhood Education and Care in Hungary, Budapest-Józsefváros címmel a kötet angol nyelvű, kibővített verziója is elérhető digitálisan: https://www.tok.elte.hu/dstore/document/1503/beyond_inclusion.pdf

 

logeion

 

A LOGEION - Együttműködő megközelítés az interkulturális nevelés támogatásához (írta és szerkesztette: Bajzáth Angéla, Bereczkiné Záluszki Anna, Darvay Sarolta, Lehmann Miklós) című projekthez kapcsolódó tanulmánykötet az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Kar kiadásában.

 

A LOGEION című tanulmánykötet azért jött létre, hogy bemutassa a koragyermekkori nevelés megújuló területeit, valamint a csecsemő- és kisgyermek- nevelő egyetemi alapképzésben oktató szakemberek és a bölcsődei kisgyermeknevelők együttműködésének eredményeit. A szerzők a „Multicultural Early Childhood Education” (MECEC+) és az „Intercultural Early Childhood Education and Care: Curriculum Design for Professionals” (IECEC) projektek európai uniós nemzetközi ERASMUS+ pályázatban elért eredményeit mutatják be, tehát egy több évre kiterjedő kutatói és gyakorlati munka állomásainak szintézisét adják közre.

 

A kötet itt elérhető digitális formátumban: https://www.eltereader.hu/media/2021/09/Logeion_tordelt_webes.pdf

 

A projektről bővebben az Eötvös Loránd Tudományegyetem Tanító- és Óvóképző Karának honlapján olvashatnak: https://www.tok.elte.hu/content/erasmus-ka2-i-ecec.t.5356