Civilek a Gyermekekért - 7 lépésben a megelőzésért

civilek a gyermekekért logoA program a Norvég Civil Támogatási Alap finanszírozásával valósul meg Budapesten és több vidéki városban, az ottani civil szervezetek és a velük kapcsolatban álló oktatási intézmények pedagógusai, valamint a szülői közösség bevonásával.

 

A "Civilek a Gyermekekért - 7 lépésben a megelőzésért" program célja, hogy helyi szinten bővítse az előbb említett civilek, azaz a gyermekekkel napi szinten kapcsolatban álló felnőttek ismereteit a gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaélések megelőzéséről, a veszélyhelyzetek elkerüléséről, a témáról való hatékony kommunikációról.

 

A program a gyermekek környezetében elő civilek oktatásán, a témára való érzékenyítésén keresztül kívánja erősíteni a felnőttek felelősségvállalását a megelőzésben.

 

Miért elengedhetetlen, hogy civilek is tegyenek valamit ebben a fontos, ám tabunak számító témában?

 

A gyermekeknek szükségük van ránk, felnőttekre. Ebben a programban ezért mi azt hangsúlyozzuk, hogy a gyermekek védelme a felnőttek feladata. A felnőttek oktatásán keresztül tudunk egyre hatékonyabban fellépni úgy, hogy tudatosítjuk ennek a nehéz és sokszor elhallgatott témának a jelentőségét. Azt szeretnénk elérni, hogy a gyermekek környezetében egyre több tudatos és a felkészült felnőtt legyen, akik nyitott szemmel és nyitott szívvel tudják támogatni a hozzájuk fordulókat.

 

A program résztvevői megtanulhatják, hogyan beszéljenek őszintén és nyíltan erről a kényes témáról, mi az, amit fontos szem előtt tartaniuk ahhoz, hogy megfelelően tudjanak kezelni egy felmerülő helyzetet. Hiszen legtöbbször a hallgatás mögött lappangó szégyenérzet az, ami a legfőbb akadálya annak, hogy egy bajban lévő gyermek segítséget merjen kérni.

 

Az a tudás, ahogyan a környezetünkben élő gyermekekkel erről az érzékeny témáról hatékonyan és a gyermekek jogait maximálisan tiszteletben tartva tudjunk beszélni, szerencsére mindenki számára elsajátítható.

 

A "7 lépésben a megelőzésért" program egy 3 órás, oktatóanyagokkal támogatott képzés keretében megadja azt az eszköztárat a résztvevőknek, amely után a "Figyeljünk a környezetünkre, figyeljünk a saját és mások gyermekeire" felfogás nem puszta szlogen lesz többé, hanem aktívan működő program.

 

A program másodlagos célkitűzése, hogy létrehozzunk egy szülői jelzőrendszert a közreműködő civil szervezeteken keresztül, amely összeköttetésben áll a hivatalos szervekkel, illetve azokkal a segítő szakemberekkel, akikhez probléma esetén fordulhatnak az érintettek.

 

Fontos kiemelni, hogy a projekt célja a megelőzés, azaz olyan hatékony civil csoportok és hálózatok kialakítása, amelyek az elsajátított tudás birtokában eleve felismerik és elkerülik a visszaélésre alkalmas, veszélyt hordozó helyzeteket, illetve ezek kezelésére képessé válnak.

 

Bízunk benne, hogy ez a Magyarországon újdonságnak számító módszer hatékonyan fogja segíteni az Önök szervezetének és városuk civil csoportjainak munkáját.

 

Reméljük, hogy hamarosan Önöket is a program résztvevői között üdvözölhetjük!

 

Jelentkezés a 'Gyermekek védelmezői" képzési programra: Jelentkezési lap

 

Kérdés esetén, kérjük, hogy vegyék fel szervezeteinkkel a kapcsolatot az alábbi elérhetőségeken:

 

A program koordinátora a Lélekben Otthon Közhasznú Alapítvány

www.lelekbenotthon.hu

 

A Blátt Áfram-D2L módszer magyarországi bevezetésének szakmai felügyeletét a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület látja el

www.csagyi.hu

 

Az országos programhoz csatlakozott szervezetek:

 

Igazgyöngy Alapítvány, Berettyóújfalu

http://igazgyongy-alapitvany.hu

 

Lepkeszárny Alapítvány, Győr-Sopron

http://lepkeszarny.icnnet.hu/civil.htm

 

Szelíd Szavakkal Alapítvány, Miskolc

https://sites.google.com/site/szelidszavakkalalapitvany/

 

Szociális Szolgáltatók Közhasznú Egyesülete, Szombathely

Tovább a kategóriában: Média megjelenések a programról »