Kísérő nélküli kiskorúak: Tudástranszfer szakemberek számára a nevelőszülői elhelyezések növelése érdekében

LOGO FORUM DEFA Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület egyike annak a nyolc szervezetnek, amely részt vesz az “FORUM FOR Unaccompanied Minors: transfer of knowledge for professionals to increase foster care” “Kísérő nélküli kiskorúak: Tudástranszfer szakemberek számára a nevelőszülői elhelyezések növelése érdekében” (FORUM) című, az Európai Unió Rights, Equality and Citizenship Programjának társfinanszírozásával és pénzügyi támogatásával megvalósuló projektben. A projekt a kísérő nélküli kiskorúak nevelőszülői elhelyezésével kapcsolatos ismeretek, tapasztalatok cseréjét, fejlesztését célozza.

Kísérő nélküli menekült gyerekek érkeznek Európába, többnyire 14-17 évesek a szüleik vagy más értük felelős felnőtt nélkül. 2015 első negyedében több mint 34 000 menekült gyerek érkezett Európába, ami egyharmada az összes menedékkérőknek.  

 

A kísérő nélküli menedékkérő gyerekek az érkezési országban befogadó központokba kerülnek, melyek gyakran nem felelnek meg a gyerekek speciális szükségleteinek.

 

A kísérő nélküli gyerekeknek olyan ellátásra van szüksége, amely elsősorban azt veszi figyelembe, hogy gyerekekről van szó, ami megfelelő felkészültséget, ellátást és szolgáltatásokat jelent, és csak azután azt, hogy menekültekről. A családi, nevelőszülői ellátás lenne a legtöbb esetben a legmegfelelőbb forma, ami védelmet és az integráció esélyének biztosítását jelentheti az érintett gyerekek és fiatalok számára a fogadó országokban.

 

A projekt keretében háromféle tevékenységet végzünk:

 

Tudatosítás, ismeretterjesztés nemzeti, és európai szinten annak érdekében, hogy elősegítsük a kísérő nélküli menekült gyerekek nevelőszülői elhelyezését és népszerűsítsük, ajánljuk a nevelőszülői ellátás előnyeit nem csak az érintett gyerekek, hanem valamennyi szakellátásra jogosult gyerek számára a befogadó országban.

 

Ismeret átadás, információ csere a különféle szervezetek között, akik tapasztalatokra tettek szert a kísérő nélküli kiskorú menekültekkel kapcsolatosan, a kevesebb ismerettel, gyakorlattal rendelkező ellátást végzőknek. A projekt segíteni kívánja a befogadó országok nevelőszülői ellátásokkal kapcsolatos szakmai szabályainak, működtetésének továbbfejlesztését is valamennyi ott élő család és gyerek érdekében.

 

Szakemberek támogatása, továbbképzése annak érdekében, hogy az országokba érkező kísérő nélküli kiskorúak fogadását, védelmét és ellátást minél jobb színvonalon tudják ellátni, a jó, ígéretes gyakorlatok, szakmai szabályok adaptálásával és továbbfejlesztésével, bevonva minden lehetséges szereplőt, az érintett gyerekek védelme érdekében egész Európában.

 

A partneri kapcsolat:

A programban 8 partner szervezet vesz részt 7 országból: Ausztria, Belgium, az Egyesület Királyság, a Cseh Köztársaság, Magyarország, Olaszország és Spanyolország.

 

A partneri kapcsolat célja, hogy elősegítse az ismeretek és ígéretes, jó gyakorlatok megosztását a résztvevő országok szervezetei között a nevelőszülői ellátás területén.

 

Egyesületünk a konzorcium tagjaként a kísérő nélküli kiskorúak nevelőszülői elhelyezésének erősítése érdekében dolgozik az érintett szakemberek közötti tudás transzferek és programok elősegítésén. A program részeként a kísérő nélküli menekült gyerekek befogadói szülői programjának kidolgozására kerül sor.