Nevelőszülői mestertrénig a kísérő nélküli kiskorúak nevelőszülői elhelyezése érdekében

forum master trainingA mestertréning célja az volt, hogy speciális ismereteket és készségeket biztosítsunk olyan nevelőszülőknek, akik kísérő nélküli migráns gyerekek gondozását, nevelését vállalják. A képzésre a FORUM Projekt keretében került sor Prágában, 2019. január 21-22. napokon. A résztvevők a projektben közreműködő szervezetek delegálása alapján kerültek kiválasztásra, a programot az EU Jog, Egyenlőség és Állampolgárság programja finanszírozta. A koordinációt az olasz l’Albero della Vita végezte, partneri együttműködésben az Accem (Spanyolország), Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület (Magyarország), FICE (Ausztria), OPU (Csehország), Slovenska Filantropija (Szlovénia), ISMU (Olaszország), CORAM (Egyesület Királyság) és a EUROCHILD szervezetekkel.

A kísérő nélküli migráns kiskorúak gondozása és nevelése speciális kompetenciákat kíván, olyan szolgáltatásokat, amelyek arra koncentrálnak, hogy elsősorban gyerekekről van szó, nem csak migránsokról, menekültekről. A FORUM (Foster Care for Unaccompanied Migrant Children) project elsődlegesen a gyermekvédelemmel és migrációval dolgozó szakemberek kapacitásainak növelését, szakmai ismereteik, készségeik szélesítését célozza annak érdekében, hogy a különféle migrációs helyzetben lévő kiskorúak számára magas minőségű szolgáltatásokat, nevelőszülői ellátást biztosítsanak.

 

A mester tréning résztvevőit e célok alapján választották ki a résztvevő szervezetek. Magyarországot Sarok Ferenc, a Fővárosi Gyermekvédelmi Központ és Területi Gyermekvédelmi Szakszolgálat kísérő nélküli kiskorúak hivatásos gyámja, és Sinai Esfahani Samira, interkulturális közvetítő, korábban az SOS-Gyermekfalu Magyarországi Alapítványa programjában dolgozó szakember, egy afgán kisfiú nevelőszülője képviselte. A képzésen tanultakat tovább fogják adni szakembereknek minden résztvevő országban, 2019 február-júliusa között.

 

A képzés főbb témái között szerepeltek az alábbiak:

-          A migráció fő okai;

-          A kísérő nélküli menekült, migráns kiskorúakat ellátó intézményrendszer;

-          Az érintett gyerekek ismereteinek és készségeinek bővítse, erősítése;

-          A lehetséges támogató szervezetek, erőforrások és szakmai kapcsolatok feltárása;

-          Nevelőszülők toborzása és felmérése;

-          A potenciális nevelőszülők és gyerekek kiválasztása és “illesztése”;

-          Képzés, stabilizálás és monitoring.

 

A Eurochild a FORUM projekt tagjaként kifejlesztett egy olyan segédletet, ami segíthet abban, hogy az érintett kísérő nélküli migráns és szüleiktől elválasztott gyerekek jogait és védelmét, jobb ellátását biztosítani lehessen az Európai Unióban. (advocacy toolkit).

 

További információk a programról: https://forum-project.alberodellavita.org/