A gyerekek sokkal egészségtelenebbül élnek, mint 30 éve

chocolate 1328083Vesekő, magas vérnyomás, bélbetegségek. Felnőtt betegségek, amelyek egyre gyakrabban alakulnak ki gyerekeknél. A Semmelweis Gyermekklinika igazgatója szerint még húsz éve szinte egyáltalán nem volt gyerekeknél vesekő, ma már 1500 gyereket kezelnek ezzel országszerte.

 

A felnőtt betegségek azért jelentek meg a kicsiknél a szakember szerint, mert a gyerekek keveset mozognak, nem isznak eleget és túl sok sót és csokit esznek.

 

Míg 20-25 éve a vesekő a felnőttek betegsége volt, ma már nagyjából 1500 gyereknek van Magyarországon veseköve. A Semmelweis Egyetem klinikai igazgatója elmondta az RTL Klub híradójának, hogy azért alakult ez ki, mert a gyerekek sokkal egészségtelenebbül élnek, mint 20-30 éve.

 

Dr. Szabó Attila igazgató szerint a legnagyobb problémát a kevés folyadékbevitel illetve a nem megfelelő étkezés, méghozzá a sok sónak és a sok oxalát tartalmú édességnek a bevitele jelent. Mindehhez társul a mozgásszegény életmód és az ezzel együtt járó túlsúlynak a megjelenése.

 

A nem megfelelő életmód nem csak vesekövet okoz. Több más betegség is kialakul a kicsiknél. Egyre több a magas vérnyomással küzdő gyermek és az orvos szerint napról-napra több gyereket visznek a klinikára gyulladásos bélbetegséggel. A professzor szerint ezt csak úgy lehet megelőzni, ha a gyerekek kevesebb sót és csokit esznek, többet mozognak és elég folyadékot isznak.

 

Egy 10 kilós gyereknek napi 1 liter, egy 20 kilósnak napi másfél liter folyadékot kell meginnia. Nagyobb gyerekeknek ehhez még 10 kilónként 2 decilitert kell hozzáadni. Így lehet kiszámolni, mennyi folyadékra van szüksége egy gyereknek naponta.

 

Ez a cikk a 168 Órában jelent meg.

fotó: sxc.hu