Gyermekjogok világnapja

gyerekjNovember 18-án, szombaton délután 2 órától a Kesztyűgyár Közösségi Házban (Mátyás tér 15.) kerül sor a gyermekjogok világnapjának megünneplésére, amelynek során számos program várja a gyerekeket, fiatalokat és a szülőket is.

 A világ országait tömörítő ENSZ közgyűlése – mintegy tíz év előkészítő munka után – 1989. november 20-án fogadta el a Gyermekjogi Egyezményt. Ez írja le azokat a gyerekek védelmével, alapvető szükségleteik biztosításával és a döntésekben való részvételével kapcsolatos jogokat, amelyeket minden államnak biztosítania kell. Máig ez a legtöbb ország által elfogadott nemzetközi emberi jogi dokumentum. Az aláírás napja azóta a Gyermekjogok Világnapja.

 

A Józsefvárosi Önkormányzat 2023 májusában kétéves, az Európai Unió által is támogatott Gyerek- és Ifjúsági Részvételi Programot indított, melynek a résztvevő gyerekek ötletei és szavazatai alapján lett JóKer a program neve. A legnagyobb európai gyermekjogi és gyermekjólléti szervezet, a mintegy 200 tagszervezetet számláló Eurochild, a Partners Hungary Alapítvány és a Wesley János Főiskola mellett a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület is a partnerek között van.

 

A JóKer Programban azon dolgozunk, hogy a gyerekeknek és a fiataloknak minél több lehetősége legyen hallatni a hangját, és beleszólni az őket is érintő döntésekbe, folyamatokba.

 

Milyen programok várják a gyerekeket és a fiatalokat november 18-án?

A mi Józsefvárosunk – Milyen emlékek kötnek a terekhez, parkokhoz? Melyik a kedvenc útvonalad? Mit mutatnál meg az idelátogatóknak? Miből lehetne több? Min változtatnál?

Van egy óriási Józsefváros-térképünk. Mutasd meg, hogy szerinted milyen most a kerület, és azt is, hogy milyennek szeretnéd látni. Rajzolj rá, építs, helyezz el rajta matricákat, tervezd újra. Mondd el, milyen egy igazán gyerekbarát város.

A közös ötletelés és történetmesélés mellett zászlótervezéssel is várunk. Lesz még társasjáték- és chillsarok, sőt gyermekjogi foglalkozás is.

 

Programok szülőknek

Amíg a gyerekek és a fiatalok terveznek és beszélgetnek, a felnőttekről sem feledkezünk meg. A beszélgetősarokban azt járjuk körül, hogyan tehetnénk jobbá a gyerekek és fiatalok számára Józsefvárost.

 

A programok ingyenesek.

 

Az esemény Facebook elérhetősége: https://fb.me/e/1uNH3s7KI