A gyermekek önkormányzati szintű részvételének megteremtése Magyarországon

pic2023. október 17-18-án az Eurochild kétnapos képzést tartott a gyermekek helyi szintű részvételi struktúráinak kialakításáról Budapest VIII. kerületében, Józsefvárosban, a CHILD CITIZENS nevű új uniós projektünk részeként.

A képzésen a kerületi óvodákban, iskolákban és közösségi szolgálatokban a kerületben minden korosztályú gyermekekkel foglalkozó szakemberek és szakértők, valamint a kerületi önkormányzat tagjai vettek részt.

 

Az első napon áttekintést adtak arról, hogyan lehet biztonságos és értelmes teret teremteni a gyermekek számára, hogy kifejthessék véleményüket. A második napon Mórral, az Eurochild Gyermektanácsának tagjával, egy fiatal aktivistával közösen tartották.

 

Alice Hagger-Vaughan, az Eurochild gyermekrészvételi koordinátora és Mór egy interaktív foglalkozássorozatot tartottak számos témában. A tevékenységek között szerepeltek olyan gyakorlatok, amelyek a gyerekek érdemi részvételét lehetővé tevő biztonságos terek létrehozásával, a gyerekekkel együtt a saját kulcsfontosságú ügyeikről szóló érdekérvényesítő kampányok megvalósításával, valamint a döntéshozóknak a kulcsfontosságú követelésekről szóló "lift pitch" bemutatásával kapcsolatosak. Visszatekintve a képzésre, Mór azt mondta: "Csodálatos volt egy olyan felnőtteknek tartott műhelymunkát vezetni, akik kedvesek voltak és meghallgattak engem. Remélem, hogy a projekt megvalósul."

 

A projektet az EU Polgári Egyenlőség, jogok és értékek programja finanszírozza, és célja a gyermekek érdemi részvételének megteremtése és fenntartása az egész Józsefvárosi kerületben. A többi partner a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület, a Partners Hungary Alapítvány és a Wesley János Főiskola, akik szintén részt vettek a képzésen.

 

A nap legfőbb tanulsága, hogy mindannyian, a VIII. kerületben dolgozó szakemberek össze tudunk jönni, és átgondolhatjuk az összes kihívást és a legjobb megoldásokat a gyerekek érdemi bevonására a kerületben, valamint azt is, hogy a gyerekek és felnőttek hogyan tudnak összefogni, hogy a változások megvalósuljanak.

 

A programról további információért forduljon Mátyok Fannihoz, a program koordinátorához, Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., és kövesse a honlapon megjelenő híreket.

 

További információk: https://www.eurochild.org/news/establishing-child-participation-at-municipal-level-in-hungary/