Programajánlók hétvégére

343298 1

Hétvégi programajánló Pákh Évától: mozifilmek, koncert, kiállítás és pályázat. Mozi kínálatunkban egy szektából szabadult nő küzdelmei a társadalmi beilleszkedéssel, valamint egy tolószékbe került arisztokrata sorsa fonódik egybe segítőjével. Koncert a balkáni hangulat jegyében, kalandozás a történelem korszakaiban és szórakoztató fotópályázat.

 

Martha Marcy May Marlene

 

A középpontban egy fiatal nő áll, aki kilép egy szektából és megpróbál normális életet élni, ám fájdalmas emlékek gyötrik, ráadásul egyre jobban elhatalmasodik rajta a paranoia is. A társadalomba való beilleszkedés így kissé nehézkesen megy, nem jut egykönnyen közös nevezőre családjával sem.

 

Életrevalók

 

Az ejtőernyős baleset után tolószékbe kerülő gazdag arisztokrata, Philippe felfogadja otthoni segítőnek a külvárosi gettóból jött Drisst. Azt az embert, aki most szabadult a börtönből, és talán a legkevésbé alkalmas a feladatra. Két világ találkozik és ismeri meg egymást, és az őrült, vicces és meghatározó közös élmények nyomán kapcsolatukból meglepetésszerűen barátság lesz, amely szinte érinthetetlenné teszi őket a külvilág számára.

 

 

Zenél a világ!: "Páratlan" zenék a Balkánról

Művészetek Palotája - Üvegterem január 14. (szombat) 11:00 (Jegyárak: 1000 Ft)

 

Hang-szer-szám

 

Nikola Parov, Orczy Géza, Gera Gábor - tambura, kaval, harmonika, tapan

A sorozat főszereplői a zene "szerszámai" - a hangszerek. Velük ismerkedhetnek meg a hallgatók autentikus élőzene által, az azt megszólaltató szakértő muzsikusok segítségével.

Ebben a félévben különböző földrészek népi eredetű zenéjével és ritkán látható hangszereivel találkozhatnak a gyerekek a szombat délelőtti koncerteken és az azokat követő hangszerbemutatókon. A balkáni népzenében igen elterjedt népi fúvós hangszer a kaval. A kaval egy üres cső. A befújt levegő egy éles peremnek ütközik, ettől szólal meg a hangszer. A kaval perzsa eredetű hangszer és arab közvetítéssel jutott el a Balkán-félszigetre, majd Bulgáriába. Neve török eredetű. A hangszer egy fából készült, három részre szedhető hosszú, henger alakú cső. A felső részén van a perem, ami általában csontból vagy keményfából készül, és igen gazdagon díszített. A középső harmadban található az a nyolc lyuk, amin a kavalos játszik. Az alsó harmadban van négy olyan lyuk, amelyeket nem fognak le, ezeket a lyukakat a kavalosok az "ördög lyukainak" nevezik. (folkinfo.hu)

 

Históriás Történeti Kalandozás

Magyar Nemzeti Múzeum január 15. (vasárnap) 10:30

 

Kalandozás a történelemben, a történelem nagy korszakaiban 7-14 éveseknek

Szeretnél Rákóczi fokossal harcoló katonája lenni?

Vagy bocskoros szegény legényként csatlakozni a kuruc hadakhoz?

Gyöngyös pártával és násfával ékes nemes kisasszonyként is segítheted a szabadságharc ügyét!

Fémlapból domboríthatsz Rákóczi címert, s verhetsz pénzt a zsoldok kifizetésére

Közös játékunkban valamennyien Rákóczi táborába indulunk. Utunk célját titkosírással írt üzenetből derül ki, s utunk során élelmet kell gyűjtenünk. Végül a táborba érvén nem maradhat el a kiképzés sem!

A Históriás Kalandozás részvételi díja: 1200.-Ft/gyerek

Családi jegy (2 fő felnőtt + gyermekeik): 2800 Ft

A játszóházi kísérőjegy (egy gyermek kísérése esetén): 600.-Ft/fő

 

"Szutyoksárik és Szutyokmarcik"- Fotópályázat

 

A 2011-es év lezárult, itt az alkalom, hogy nosztalgiázzunk kicsit, elővegyük a fiókban titokban megbújó családi fotókat, melyek egyszerre szórakoztatják és nevetésre ingerlik a teljes rokonságot, valamint a baráti kört. A Pagony most ezekre a rejtett kincsekre kíváncsi: mindenki megmutathatja, milyen egy hamisítatlan születésnapi tortamaszatolásait, önfeledt homokozói sarazás vagy éppen az év végi családi összejövetelek adta közös habzsolás.

 

 

Szutyoksárik és Szutyokmarcik címmel szórakoztató fotópályázatot hirdet a Pozsonyi Pagony Kiadó, a frissen megjelent Szutyoksári című könyvéhez kapcsolódva. A lelkes pályázóknak nincs más dolga, mint megkeresni a tavalyi év legviccesebben szutykos, piszkos és maszatos fotóját a család kisebb tagjairól és feltölteni a kiadó honlapján létrehozott galériába, a http://www.pagony.hu/szutyoksari-fotopalyazat aloldalra, 2012. január 12 - február 2. között.

 

Szutyoksáriról, aki a fotópályázatot ihlette

Hogy miért pont Szutyoksári? Mert nála eredetibb, szórakoztatóbb csínytevőt még nem hordott hátán a Föld. Pillanatok alatt képes festékkel összekenni magát, levágatni kopaszra a haját és mosóporhabbal elárasztani az egész utcát. Anne M. G. Schmidt és Fiep Westendorp: Szutyoksári című könyve kivételes olvasmányt kínál az egész családnak - kacag rajta a legkisebb és jót mulat a dédi is.

A fotópályázat feltételei egyszerűek:

- a fénykép szereplője/szereplői legyenek 14 év alattiak, és legalább annyira szutykosak és piszkosak, mint Szutyoksári,

- egy szülő legfeljebb három fényképpel pályázhat,

- a fotókat 2012. január 12. és február 2. között várjuk,

- a kiválasztott fotót a Pozsonyi Pagony Kiadó honlapján létrehozott galériába http://www.pagony.hu/szutyoksari-fotopalyazat aloldalra lehet feltölteni!

 

A feltöltött képek közül a Pagony csapata választja ki a legviccesebbet, legeredetibbet, a nyeremény pedig egy-egy Pagony könyvutalvány.

 

És a ráadás: "szutykos" családi program és díjátadó

A Szutyoksárik és Szutyokmarcik elnevezésű pályázat megkoronázásaként február 4-én, szombaton, délelőtt 11 órától a Pozsonyi Pagony izgalmas és mozgalmas programra invitálja a családokat a Sárkányos Könyvtárba.

Kézműveskedés, a Szutyoksári című könyv bemutatója, a fotópályázatra feltöltött képekből készített montázs, maszatolás, a kötetből válogatott mesék felolvasása, és sok egyéb várja az érdeklődőket.

 

Forrás: port.hu