Programajánló - Március III.

Írta:  Pákh Éva

nathan

E heti ajánlónk, vidéki helyszínekkel, programokkal, filmekkel és felnőtt mozival. Pákh Éva ajánlja.


ÖkoBaba Klub - Debrecen

 

Az ÖkoBaba Klubban kisgyermekes családok támogató közösséget építenek, segítik egymást a természetes babagondozás és öko-életmód témáiban. Ki-ki saját szakterületéről, tapasztalataiból (kötődő nevelés, babahordozási tanácsadás, gyermekpszichológia, dúlaság, szoptatási tanácsadás, kismama jóga...

 

Toda - a csoda gyereknyelven!

 

A Kolibri Színház bábművészei, Bodnár Zoltán, Szívós Károly, Tisza Bea és Török Ágnes, a bábozás legmodernebb irányzatait és a babákkal való játék legősibb gesztusait ötvözik előadásukban. Orosz Klaudia bábjai egyszerű játékelemekből összeállíthatóak, s a szemünk láttára az előadás során új és új formát öltenek. Az eseménysor három átváltozó bohócfigura csetléséből, botlásából alakul ki. Az átváltozásokat énekhang és improvizált zenekíséret teszi még változatosabbá.
Az előadás időtartama: kb. 20-30 perc 

KOLIBRI FÉSZEK - Budapest, április 28. (szombat)

 

Tessék engem megmenteni!

Hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy csodálatosan szép hercegkisasszony... Na, igen, az összes jó mese így kezdődik, a mienk is. Azonban ez a hercegkisasszony nem sokra megy a szépségével. Egy férjnek való sem akad a kérői közt... Hát muszáj keresnie egy szörnyűségesen ronda, veszélyesen bömbölő, bonbonimádó szörnyet (mert a szörny inkább a bonbont imádja, mint a hercegkisasszonyokat), és rávennie, hogy elrabolja őt, de csak azért, hogy eljöjjön érte a világ legszebb és legbátrabb hercege, megmentse, és boldogan éljenek, amíg meg nem halnak. Csakhogy ebben a mesében a hercegek nem hercegnőket szabadítanak, a szörnyek nem kisasszonyokból lakmároznak, a nadrágot pedig nem mindig a férfiak hordják. 
Bemutató időpontja: 2012. március 11., Mesebolt Bábszínház 

VAS MEGYEI MŰVELŐDÉSI ÉS IFJÚSÁGI KÖZPONT (MMIK) - Szombathely


Náthán gyermekei

Réges-régen élt egy férfi Keleten, három fia volt, akiket egyformán szeretett. Amikor közeledett a halála, sokat töprengett azon, hogy őseitől örökölt bűvös erejű gyűrűjét melyikükre hagyja. Az apák mindig legkedvesebb fiaikra hagyták, így szállt nemzedékről nemzedékre. Ez a keleti férfi végül úgy döntött, hogy egyik fiának sem kedvez a másik kettő rovására. Titokban csináltatott két teljesen hasonlót, még ő sem tudta megkülönböztetni őket. Magához hívta fiait a halálos ágyához, titokban mindegyiknek átadott egy gyűrűt, majd meghalt. Halála után mindhárom fiú azt hitte, hogy övé a bűvös erejű gyűrű, és mindhárom a ház ura akart lenni.

Melyik az igaz gyűrű? Melyik az igaz hit?

A Náthán gyermekei Lessing: Bölcs Náthánjának újrafogalmazása. Egy 21. századi mese, mely kérlelhetetlen hitvallást tesz a hitek egymás iránti tisztelete, a vallási tolerancia, az emberség mellett. Az 1963-ban született Ulrich Hub sokoldalú művész: színházi szerző, prózaíró, forgatókönyvíró, színész és rendező. Németországban 2009-ben az évad legjobb gyermek- és ifjúsági darabjának járó díjjal tüntették ki.

Az ifjúsági előadáshoz drámapedagógiai foglalkozás is kapcsolódik, melyre az iskolák a Nemzeti Színház közönségszervezésén jelentkezhetnek.

Bemutató időpontja: 2012. február 4., Nemzeti Színház

NEMZETI SZÍNHÁZ - Budapest


Film felnőtteknek: Veszélyes vágy

Az első világháború előestéjén a feltörekvő pszichiáter, Carl Gustav Jung és mentora, Sigmund Freud kapcsolatát erősen felkavarja a problémás és gyönyörű tanítvány, Sabina Spielrein. Freud munkájától inspirálva Jung a pszichoanalízissel - vagy ahogy akkoriban hívták, a "beszédkúrával" - kísérletezik a 18 éves, orosz Sabinán. A németül folyékonyan beszélő, művelt Sabina erőszakos és bomlasztóan viselkedik, a diagnózis: hisztéria. Junggal való beszélgetései során fény derül rá, hogy hatalmaskodó apja gyerekkorában megalázta és bántalmazta. A pszichoanalízis felfedi problémájának szexuális vonatkozásait is, amely alátámasztja Freud teóriáját a szexualitás és az érzelmi zavarok összefüggéseiről. Ahogy az ideológiáik közti különbözőségek egyre nőnek, Freud és Jung távolodni kezdenek egymástól. Jung tiltakozik Freud szex-teóriájához való merev ragaszkodása ellen, és saját érdeklődése a miszticizmus iránt tovább mélyíti a szakadékot. A hármas életét tovább bonyolítja egy züllött kliens, Otto Gross feltűnése. A valós események által ihletett, Zürichben és Bécsben játszódó történet szenvedélyről, szexualitásról és intellektuális felfedezésről szóló sötét mese.


Forrás: port.hu