VIII. Országos népmese-konferencia – Kaposvár

nepmeseA Magyar Olvasástársaság 2012. szeptember 28–29-én nyolcadik alkalommal rendezi meg A népmese napja konferenciát Benedek Elek születésnapján. A rendezvénysorozat idei központi eseményei Kaposváron lesznek, társszervezője a Kaposvári Egyetem, támogatói a Nemzeti Kulturális Alap, az Apáczai Kiadó, Kaposvár önkormányzata és több intézménye.


„Jöttek királyok, hercegek, grófok, válogatott cigánylegények" címmel a közösségi mesemondást és a mese kultúraközvetítő erejét választották idei főtémánknak. A cigány közösségek gyakran a mai napig együtt élnek saját me-sei hagyományaikkal ezért a VIII. népmese-konferencián a cigány népmeséké lesz a főszerep.


A konferencia napján (szept. 28.) kerekasztal-beszélgetéssel és mesemondásokkal tarkítva előadásokat hallhatunk a cigány varázsmesékről, a népmesék közösségekben és oktatásban betöltött szerepétől, este pedig filmmel, koncerttel és mesemondással zárják a napot.


A mesemondás közösségteremtő erejének életben tartásában a mesemondók példát mutatnak. Ezért a szakmai prog-ram folytatásaként szeptember 29-én hagyományteremtő szándékkal kerül sor a Népmesemondók I. Országos találkozójára, melynek célja a mesélő emberek fórumának létrehozása.. Ugyanezen a napon mesemondás, családi programok, „mesemaraton" és koncertek biztosítanak egész napos kikapcsolódást. (Részletes program)



A konferencia vendégei, előadói, szereplői lesznek Berecz András, Kóka Rozália, Kovács Marianna, Csernik Szende, Gulyás László mesemondók, a Fonó zenekar, az Alma együttes és sokan mások.


A népmese napja egyúttal mozgalom, határon átívelő kulturális és társadalmi esemény is, melyet a Magyar Olvasástársaság hívott életre 2005-ben. A népmese napja konferencia-rendezvényhez 2005 óta a határon innen és túlról több száz intézmény és szervezet csatlakozott saját szervezésű programokkal, a tervezett rendezvény rövid leírásával. Az idén kiemelten fontosnak tartják, hogy minél többen csatlakozzanak a Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát. címen, kis és nagy közösségeket mozgósítva példájukkal.



„Aki elfelejtette, hogy felnőttként is szüksége van a mesékre, a gyerekekért újra előveszi, megéli a varázslatot, talán vissza is talál hozzá."


Részletes információ található a www.nepmesenap.hu és http://www.hunra.hu címeken.