Egymilliárd nő ébredése

onebillionA „One Billion Rising” kampány keretében a világ vezető művészei, Jane Fonda, Robert Redford, Charlize Theron mellett a nők és gyerekek elleni erőszak leküzdését célzó jogszabályok sokaságát alkotó Európai Unió vezető politikusai is ismételten kifejezték elkötelezettségüket a nők elleni erőszak minden formájának felszámolása mellett.

Bombera Krisztina, Bozsik Yvette, Jaksity Kata, Kepes András, Kulka János, Pál Dénes, a The Voice győztese és énekesei, Nika, Husznullina Regina, Berkes Gabi és Olivér, a PR Dance Evolution és a Rúzs Tánccsoport, valamint Kováts Kriszta, Margitai Ági, Moldvay-Kiss Andrea, Szalay Kriszta és Szalay Mariann színésznők, a Mrs. Columbo női jazz zenekar mellett a Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és tagszervezetei (a NANE, a Veszprémi Nők Kerekasztala, a Színes Gyöngyök Délvidéki Roma Nők Egyesülete, a Regina Alapítvány, a Bódvalenkei Közéleti Roma Nők Egyesülete, és a Születésház Egyesület), a Mimind on-line újság, az X Kommunikációs Központ, és sok önkéntes is csatlakozott a nők és lányok elleni erőszak megfékezésére irányuló „One Billion Rising” elnevezésű Eve Ensler írónő által kezdeményezett világméretű kampányhoz, melynek keretében 190 országban, így Magyarország számos városában is közös tánccal tiltakoznak nők, férfiak és gyermekek a bántalmazás minden formája ellen.

 

A Női Érdek aktivistái és önkéntesei közreműködésével 3 eseményre kerül sor Budapesten: 15h-kor a Mammut2-ben, 21h-től a Corvintetőn egy közös táncban, este 20h-tól a Pepita Oféliában az Érző lelkek c. Eve Ensler-kötet felolvasóestjén és az azt követő koncerten való részvétellel követelik a nők elleni erőszak felszámolását, az áldozatok megsegítését, és a hatékony törvényi fellépést. A Női Érdek tagszervezete, a NANE Egyesület a Studió K által szervezett Women Respect c. esten áll ki a bántalmazott nőkért 17.30h-tól.

 

„Egymilliárd nő bántalmazása gyalázat, egymilliárd nő tánca forradalom” üzeni Eve Ensler, amerikai írónő, aki 15 évvel ezelőtt indította el a V-day mozgalmat.

 

Herman Van Rompuy, az Európai Tanács elnöke üzenetében kiemelte, hogy az Európai Unió továbbra is kiáll az erőszak és a hátrányos megkülönböztetés ellen. „Olyan társadalom megteremtésén dolgozunk, amelyben a tisztelet és a szolidaritás alapvető közös törekvésünk. (…) Egy értékeken alapuló közösség vagyunk, ez teszi az Uniónkat olyan különlegessé.”

 

Viviane Reding, az Európai Bizottság alelnöke szerint „a nőknek nem lenne szabad erőszakot elszenvedniük pusztán azért, mert nők”. A nők elleni erőszak elfogadhatatlan emberi jogi jogsértés, „ezért a nők és a lányok testi és lelki integritása minden tagországunk számára alapelvként kell, hogy szolgáljon”. Videoüzenetében felhívta a figyelmet az áldozatok jogainak megismertetését és tudatosítását célzó jövő hónapban induló uniós rendezvénysorozatra.

 

Magyarországon igen aggasztó mértékű az erőszak elterjedtsége. Statisztikák szerint 3-4-szer magasabb a partner vagy a volt partner által elkövetett emberölések száma, mint azokban az országokban, ahol történtek lépések a nők elleni erőszak megelőzésére, a jogi szabályozás, a jogalkalmazás kialakítására, felülvizsgálatára, nyomon követésére. A nők elleni erőszak megfékezésére nincs politikai akarat Magyarországon, amint az adatok korlátozott hozzáférhetősége is jelzi, a nők elleni erőszak láthatatlan: Európa 33 országa közül nálunk a legalacsonyabb a nemi erőszakról tett bejelentések aránya, miközben a krízisközpontok 717 nő lakhatási kérelmét utasították el helyhiány miatt.

 

Az „Egymilliárd Nő Ébredése” kampány budapesti akciójához a város számos pontján, Edelényben, Debrecenben, Gödöllőn, Kaposváron, Pécsen, Szombathelyen, Veszprémben és Zalaszentgróton csatlakozó több ezer ember hívja fel a törvényalkotók figyelmét arra, hogy nem halogatható tovább a nők elleni erőszak megfékezése.

 

A Magyar Női Érdekérvényesítő Szövetség és tagszervezetei ismételten kérik a magyar kormányt, haladéktalanul csatlakozzon az Európa Tanács 2011. május 11-én aláírásra megnyitott, a nők elleni erőszak, illetve a párkapcsolati erőszak minden formája elleni hatékony fellépésről szóló, ún. Isztambuli egyezményhez. Az Európa Tanács tagjainak többsége már aláírta az egyezményt, három ország – Albánia, Portugália és Törökország – pedig már ratifikálta azt.

 

A nők és lányok elleni erőszak megdöbbentő mértékben van jelen az egész világon: nemzetközi statisztikák szerint a Földön élete során minden harmadik nőt bántalmaznak fizikailag vagy szexuálisan, ami mintegy egymilliárdnyi nőt jelent a Föld teljes lakosságára vetítve.

 

Amint José Mendes Bota, (az Európai Tanács a nők és a férfiak esélyegyenlőségével foglalkozó bizottságának alelnöke) rávilágított, az Európa Tanács Egyezménye a leghaladóbb nemzetközi eszköz a nők elleni erőszak leküzdésére, amely emberi jogi jogsértésként ismeri el azt. Az egyezmény ratifikálásának felgyorsítására hívta fel a kormányokat, mondván, hogy „bár a tagállamok törvényei esetleg nem felelnek meg tökéletesen az egyezményben foglaltaknak, ez nem szolgálhat kifogásul a ratifikálás elodázására, hiszen mindig lesz mit javítani a törvényeken”.

 

A Női Érdek Szövetség az egyezménnyel összhangban kéri a magyar kormányt, hogy a nők elleni erőszak áldozataival foglalkozó civil szervezetekkel konzultálva léptessen életbe hatékony törvényeket az erőszak megelőzésére, kezelésére és az áldozatok megsegítésére.

 

foto:sxc.hu