Figyeljetek Ránk! - Meghívó a civil gyermekjogi jelentés bemutatójára

schildtamasMeghívjuk Önöket a Figyeljetek Ránk! - A gyermekjogok helyzete Magyarországon 2006-2012 című civil (alternatív) jelentés és az ehhez készült kiegészítő kötet bemutatására, mely kiadványok az ENSZ Gyermekjogi Egyezmény magyarországi alkalmazását és a gyermekjogok helyzetét mutatják be a 2006 és 2012 közötti időszakban. 

Helyszín: Alapvető Jogok Biztosának Hivatala, Janusz Korczak terem (1051 Budapest, Nádor u. 22.)

 

Időpont: 2013. február 21. (csütörtök), 10.00-12.00 óra. Regisztráció 9.30-tól.

 

A kötetet bemutatják:

- Dr. Lux Ágnes, Gyermekjogi projektvezető, Alapvető Jogok Biztosának Hivatala,

- Leo Linscheer, első titkár és kulturális attasé, Holland Nagykövetség,

- Dr. Reima Ana Maglajlić, Központ a Mentális Sérültek Jogaiért Alapítvány (MDAC),

- Dr. Herczog Mária, az ENSZ Gyermekjogi Bizottságának tagja,

- Dr. Gyurkó Szilvia, a Unicef Magyar Bizottságának gyerekjogi igazgatója.

 

A bemutató moderátora: Bombera Krisztina

 

Magyarországon nincs olyan civil szövetség, formalizált együttműködés, amely rendszeresen segíthetné a gyermeki jogok megismertetését, a Gyermekjogi Egyezmény alkalmazását, illetve ennek monitorozását. A civil (alternatív) jelentés első alkalommal készült szakemberek, civil szervezetek széles körű összefogásával, egyeztetése alapján. E jelentés is hozzájárulhat ahhoz, hogy a jövőben kialakuljon egy olyan ernyőszervezet, amely a közös, gyermekjogi megközelítés alapján képes lesz a civil szervezetek, szakemberek erőit egyesíteni, megsokszorozni.

 

A jelentés elkészítése során, illetve azt megelőzően különféle gyerekcsoportokkal is konzultáltunk arról, hogy ők hogyan látják a gyermeki jogokat, saját lehetőségeiket és mit javasolnak. E vélemények részben írásos, részben rajzos formában bekerültek a jelentésbe, hogy ezzel is erősítsük a gyerekek részvételét és véleményének figyelembe vételét.

 

A jelentés magyar és angol nyelvű változata mellett egy olyan háttérkötet is készült, mely a magyarországi szakemberek, egyetemi, főiskolai hallgatók, érdeklődő olvasók számára részletesebben és jóval nagyobb terjedelemben teszi lehetővé a Gyermekjogi Egyezmény alkalmazásának megismerését.

 

A jelentést kiegészíti egy videó összeállítás a 2006-2012-es évek legfontosabb gyermekjogi eseményeiről, melyet DVD formájában mellékelünk a jelentéshez.

 

A jelentés elkészítése az Open Society Institute (OSI) és a Holland Nagykövetség  támogatásával valósult meg.

 

foto: Schild Tamás

 

További információ:

Család, Gyermek, Ifjúság

Kiemelkedően Közhasznú Egyesület

www.csagyi.hu

Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

Telefon: 225-3526

Fax: 225-3525