Önképzés, gyerekkori fejlesztés, fenntarthatóság - ez a jövő


A szociális fejlődés jövőbeli fenntarthatóságáról Európa-szerte folyik a vita. Min alapulhat a pozitív változás? Milyen szerepe lehet Európának a szükséges paradigmaváltás megteremtésében? Milyen új elköteleződés szükséges az államok és polgáraik részéről? Hogyan támogathatók az egyes államok polgárai saját életükben és társadalmukban a proaktív szerepvállalásra?

Az izgalmas brüsszeli konferencia az Eurochild, a Patrizio Paoletti Alapítvány, a Learning for Well-being és a L’Albero della Vita nevű szervezetek közreműködésével került megrendezésre november elején. Témája a „Human Inner Design Technology”, ami lényegében egy, az egyén már gyermekkorban kezdődő belső megerősítését célzó eljárás.

A konferencia célja az volt, hogy felhívja a figyelmet az önképzés fontosságára, az önmegismerés kulcsszerepére az egyéni és szociális fejlődésben, külön figyelmet fordítva a gyermekkori oktatásban a szocio-emocionális készségek fejlesztésére, lehetőséget adva a felnőtteknek, hogy maguk irányíthassák, támogathassák ezt a folyamatot gyerekeiknél.

További célja volt, hogy megmutassa: az egyén belső mintáinak mélyebb megértése olyan elemekkel gazdagíthatja a képzési- oktatási lehetőségeket, mint a változás kezeléséhez, a proaktív és proszociális attitűdökhöz szükséges tudás, készségek és képességek. Az egyes emberekben rejlő kapacitások alapvető fontosságúak az önismeret kialakításában és eszközök is az önképzéshez és a cselekvéshez. A veleszületett adottságok fejlesztése egyben lehetőség is a szükségletek kielégítésére, legyen szó gyerekekről vagy felnőttekről.

Végső soron az európai intézmények figyelmét kívánták tehát felhívni arra, hogy váljanak az európai polgárok paradigmaváltásának aktív támogatójává, olyan értékek képviseletében, mint a fenntarthatóság, tudatos állampolgárság és szociális szerepvállalás, összetartozás és szolidaritás, és nemzetközi együttműködés.

Az előadások a következő témákat érintették:

 

  • Egyén és társadalom a változás idején
  • Az európai polgárok lehetséges új szerepei
  • Az „Inner Design Technology”: belső tudás és modellezés a változó világra adott hatékony és innovatív válaszokért
  • A gyerekek jogainak és jólétének előtérbe helyezése a politikában

 

Bőveben a konferenciáról itt és itt olvashat.