Kertész Anna

Kertész Anna

 
1. Tréning 14-22 éves, kirekesztés kockázatának kitett fiatalok számára 
 
Több kutatás mutatja, hogy a pedagógusok gyakran eszköztelenek a kirekesztést célzó konfliktusok kezelésében, a támadások áldozatai pedig a legtöbbször behódolással vagy éppen az előítéleteket megerősítő agresszióval válaszolnak ezekre.  Számos kutatás dokumentálja azt az iskolai dinamikát, amelyben az előítéletesség sok helyen megtűrt jelenséggé válik: „a szélsőségesen cigányellenesek (…) azok, akik a legszívesebben és leggyakrabban beszélnek a kisebbségekkel kapcsolatos véleményükről, míg a kevésbé cigányellenesek, illetve akik toleránsak, jóformán soha nem nyilvánítanak véleményt e kérdésben. (...) A pedagógusok nagy része a rasszista megnyilvánulásokkal szemben eszköztelen, és (…) nem tudja vállalni az előítéletek lebontásának súlyos feladatát..” – áll egy kutatási beszámolóban. (Váradi Luca (2011): Utánpótlás - Fölmérés a tizenévesek előítéletességéről.) 
 
Az iskolai kirekesztést megélni, az ellen megvédeni magunkat nagyon sok energiát visz el, és biztosan hatással van a tanulási eredményekre is. 
 
Az elmúlt években három, a maga szakterületén nagy megbecsülésnek örvendő szakember dolgozta ki és tartja: Szilágyi Anna nyelvész, a Words Break Bones nemzetközi program alapítója, Balogh Rodrigó színházi szakember, a Független Színház alapítója és Bernáth Gábor kommunikációs tanácsadó, a Roma Sajtóközpont egyik alapítója, korábbi vezetője.  A tréningeken eddig mintegy 200 fiatal vett részt Szlovákiától Magyarországon át erdélyi közösségekig, részben a Tom Lantos Intézet támogatásával, részben civil szervezetek és önkormányzatok megbízásából. A program újszerűségét az adja, hogy az előítéletekre a tudatos kommunikáció, kontaktusteremtés, párbeszéd és csillapítás útján reagál - ezzel jóval mélyebb és tartósabb hatás érhető el, mint például egy büntetésen alapuló hatalmi beavatkozással. A megközelítés interdiszciplináris jellege miatt is egyedülálló: az erőszakmentes kommunikáción alapul és három tudás: a drámapedagógiai, a kommunikációs és a nyelvészeti megközelítések keresztmetszetét adja. Azt célozza, hogy e konfliktusokban olyan megoldásokat találjunk, amelyek eredményeképp (1) a megtámadottak elégtételt kapnak, (2) az események tanúi, a bystanderek a megtámadott mellé állnak (3) a hatalom csillapítani tudja a konfliktusokat (4) a támadó pedig megérti és megérzi a kapott válaszok révén, hogy a megnyilvánulása miért volt bántó. 
 
A tréning kooperatív kiscsoportos módszeren alapul, sok dramatikus játékkal és közös kommunikációs tervezéssel. Bár a program elsősorban a roma fiatalokra koncentrál, ugyanakkor e fiatalok iskolai és egyéb közösségei révén ennél szélesebb körben hat, és hozzájárul ahhoz, hogy összetartóbb és befogadó ifjúsági közösségek jöjjenek létre – mindezt megerősítették a visszajelzések és tréningek után 3-6 hónappal megszervezett követő találkozók is. A tréning módszertana finomhangolás után alkalmas más előítéleteknek kitett csoportokhoz tartozó fiatalok megerősítésére is – ezt mutatták a gyermekvédelmi szakellátásban illetve erdélyi magyar fiatalokkal történt találkozók is. 
 
Képzési idő: két nap, naponta hat óra
 
A képzésről szóló igazolás/tanúsítvány kiadásának feltételei:
- a hallgató hiányzásának mértéke nem lépi át az összóraszám 10 százalékát.
 
2. Tréningprogram pedagógusoknak és ifjúsági segítőknek, tanodák munkatársainak, klubvezetőknek, stb.
 
A tréningeken a kirekesztés kockázatának kitett fiatalok pedagógusaival, segítő szakemberekkel dolgozunk együtt azon, hogy miként tudják segíteni az előítéletes bántás vagy kirekesztés áldozatait. A program során együtt gondolkodunk arról, hogyan tudjuk e konfliktusok leszerélését segíteni a rendelkezésre álló pedagógiai és tekintély-eszközökkel, hogy érvényesüljenek az alábbi alapelvek: (1) a megtámadottak kapjanak elégtételt, (2) az események tanúi, a bystanderek álljanak a megtámadott mellé, (3) a támadó pedig értse meg és érezze át a kapott válaszok révén, hogy miért volt bántó a megnyilvánulása. A tréningen közösen  keresünk bizonyos, részben saját élményből hozott szituációkra válaszokat, és külön gondot fordítunk arra, hogy a résztvevők saját ifjúsági közösségükben is konkrét felhasználási ötletekkel térjenek haza. 
 
Képzési idő: 5 óra
 
A képzésről szóló igazolás/tanúsítvány kiadásának feltételei:
- a hallgató hiányzásának mértéke nem lépi át az összóraszám 10 százalékát.
 
Egyesületünk felnőttképzési nyilvántartásba vételi száma: B/2020/005295
 
A képzésekre jelentkezni, és azokról bővebb információt kapni a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület ügyfélszolgálatán lehet az alábbi elérhetőségeken:
1081 Budapest, Kun utca 12., 3. emelet, 27. ajtó
Tel.: (+36-1) 225-3526, 06-30-459-2739
Web: www.csagyi.hu
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ügyfélfogadási idő:
Hétfőtől- péntekig: 9-16 óráig  
 
2024. március 19., kedd 11:00

Elindult a JóKer Facebook oldala

jokerMár a Facebookon és a Józsefvárosi Önkormányzat oldlalán is elérhetőek a Gyerek- és Ifjúsági Részvételi Programmal, a JóKerrel kapcsolatos tartalmak, hírek, események és programok.

hogyan legyek meg jobb edzoMi, a Gyermekjogi Civil Koalíció tagjai teljes mértékben elítéljük a Nemzeti Sport 2024. március 9-én megjelent “Tetű és strandpapucs – Ballai Attila publicisztikája’ címmel megjelent írást. A világ legnagyobb gyermekjogi szervezete, a UNICEF  számos alkalommal kifejtette az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével összhangban, hogy  a sport és a játék elősegíti a gyermekek testi és lelki fejlődését, formálja személyiségüket. A fiatalok a játékon keresztül toleranciát, fegyelmet és egymás iránti tiszteletet tanulnak. A sport emellett hozzájárulhat a konfliktusok feloldásához, a társadalmi befogadáshoz. Mindezekre figyelemmel, a Gyermekjogi Civil Koalíció is kiemelten fontosnak tartja  a gyerekek szabadidőhöz és játékhoz való jogának biztosítását.

baby legA Józsefváros újságban Imre Zsófia interjút készített dr. Herczog Máriával a gyermekvédelem magyarországi állapotáról. A beszélgetés során szó esett a bicskei ügyről, az intézmények és szervezetek esetében a gyermekbiztonsági útmutatók fontosságáról, hogy miért lenne célszerű a gyermekvédelmet a helyi önkormányzatoknak ellátnia, továbbá a Józsefvárosi Gyerek- és Ifjúsági Részvételi Program célkitűzéseiről.

logoA 2024-es európai parlamenti választások előtt az „Adjunk elsőbbséget az első éveknek” kampány arra szólít fel minden pártot és jelöltet, hogy támogassák az erős szociális Európát, amely minden gyermek jogait a legfiatalabb kortól kezdve védi és előmozdítja.

logoA 2024-es európai parlamenti választások előtt az „Adjunk elsőbbséget az első éveknek” kampány arra szólít fel minden pártot és jelöltet, hogy támogassák az erős szociális Európát, amely minden gyermek jogait a legfiatalabb kortól kezdve védi és előmozdítja.

childhandAz Élet és Irodalom legújabb számában és online is olvasható Kardos Ernő interjúja dr. Herczog Máriával. „Nincs szükség a gyermekvédelmi törvény szigorítására, viszont a meglévő jogszabályokat be kellene tartani! A gyermekvédelem gyakorlatát az elfogadott nemzetközi normákhoz kellene igazítani, ami a törvény módosítása nélkül is elérhető” – nyilatkozza a lapnak Herczog Mária, aki úgy látja, hogy az egészségügy, oktatás és a szociális támogatás gyakorlati működésén kellene jelentősen javítani annak érdekében, hogy megelőzhető legyen az évi 551 gyermek ellen elkövetett szexuális bűncselekmény.

2024. március 08., péntek 11:20

Facilitátor képzés márciusban

family circleMég lehet csatlakozni szociális továbbképzési pontokat érő, illetve a pedagógus továbbképzési rendszerben is elszámolható Facilitátor képzésünkhöz! A Facilitátor képzés - resztoratív technikák alkalmazása, jóvátételi szemléletű mediációs eljárások levezetése elnevezésű képzésünk legközelebb 2024. március 25., 26., 27. napokon kerül megszervezésre.

ungar podcastDr. Herczog Mária Ungár Péter február 25-i podcast műsorának vendége volt. A beszélgetés során többek között a gyermekvédelmi rendszer fő problémáiról, a szociális szférában dolgozók jövedelmi helyzetéről és társadalmi megbecsültségéről, a nevelőszülői hálózat szabályozásáról, az elmúlt hetek eseményei kapcsán pedig a vonatkozó jogszabályokról és módszertanokról esett szó.

2024. február 26., hétfő 15:31

Mi a baj a gyermekvédelmi rendszerrel?

atv egyenes beszedAz ATV Egyenes Beszéd című műsorának vendége volt 2024. február 14-én dr. Herczog Mária. A műsorban többek között szót ejtettek arról, hogy milyen változásokat kellene eszközölni a gyermekvédelem területén, milyen problémák vannak az alapellátásban, és hogy miért is lenne fontos felszámolni a bentlakásos intézményeket.

1. oldal / 108