Előzzük meg a gyermekek bántalmazását!



Ez volt a címe annak a programnak, amelynek keretében két előadás hangzott elszervezésünkben 2013. október 15-én Gödöllőn, a Polgármesteri Hivatalban.

Nagy örömünkre a vártnál is több érdeklődő jelent meg, közöttük pedagógusok, gyermekellátásban, szociális területen, egészségügyben dolgozók a Kistérség minden részéről. Az előadásokról videofelvétel is készült, ami hamarosan elérhető lesz a www.nelegyelaldozat.hu oldalon is.

A gyermekbántalmazás és az elhanyagolás olyan problémák, amelyek napjainkban egyre nagyobb nyilvánosságot kapnak, mert, szerencsére, a jelenséggel kapcsolatos toleranciánk egyre csökken – mondta Dr. Herczog Mária. 
Elmondta, hogy a gyerekbántalmazás nem csak fizikai vagy szexuális erőszakot jelent, ide tartozik a rossz bánásmód, a fizikai és érzelmi elhanyagolás is - történjen az családon belül vagy kívül – valamint az egészségügyben, az oktatásban, és a szociális ellátásokban megvalósuló rendszerbántalmazás is. Dr. Herczog Mária egyetemi docens, a Család, Gyermek, Ifjúság Egyesület elnöke A gyerekek elleni erőszak megelőzése és kezelése c. előadásában nem csak a kérdés elméleti hátterét világította meg, de olyan nemzetközi példákat, „jó gyakorlatokat” is megosztott a hallgatósággal, amelyek a világ számos országában sikeresek.

Kassai Tamás dr. gyermek-traumatológus, Péterfy kh. Ri. és Baleseti Központ, Gyermek traumatológia osztályvezető főorvosa A fizikai bántalmazás jelei, tünetei és a „rázott gyerek szindróma” címmel tartott előadást, amelyet megrendítő adatokkal és képekkel illusztrált. A látottak és hallottak a gyermekekkel foglalkozó szakemberek számára azonnal hasznosítható ismereteket tartalmaztak, hiszen bemutatta, hogyan különböztethetők meg a véletlenül vagy szándékosan okozott sérülések, melyek azok a jelek, amelyek a viselkedés változása alapján gyerekek elleni erőszakot feltételeznek. Előadásában kitért olyan gyakran előforduló hibákra is, amelyeket munkája során tapasztal: ilyen a „rázott gyerek szindróma” (a csecsemő megrázása ugyanis agyi vérzést, vérömlenyt, és ezzel súlyos károsodásokat okozhat), vagy a durva, figyelmetlen játékkal okozott sérülések mindenféle formája.

A résztvevők kérdései és hozzászólásai főként a kevéssé hatékony gyermekvédelmi jelzőrendszerrel voltak kapcsolatosak. Ugyanakkor – ahogyan Kassai dr. is kiemelte – a legfontosabb, hogy a szakemberek észben tartsák: ők a gyermekért dolgoznak, így félre kell tenniük félelmeiket vagy kételyeiket, és ha bántalmazást vagy elhanyagolást észlelnek, azt minden esetben jelenteniük kell. Ha mindenki lelkiismeretesen elvégzi a munkáját, a jelzőrendszer is eredményesen működik majd, ez által egyre kevesebb gyerek lesz áldozat.

További hasznos információk a témában: www.ogyei.hu