Kertész Anna

Kertész Anna

2024. máj. 15., szerda 12:25

2023. évi közhasznúsági jelentés

A Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület 2023. évi közhasznúsági jelentésének dokumentumai.

Éves beszámoló és közhasznúsági melléklet 2023 - letölthető innen

Kiegészítő melléklet 2023 - letölthető innen

eu kerdoiv png 1536x1024Milyen döntésekben szeretnél részt venni? Van-e elég beleszólásod a téged érintő döntésekbe? És mi lenne a legjobb módja ennek? Személyes beszélgetések vagy inkább online felmérések? Sok más mellett ilyen kérdésekre keresi a választ az Európai Unió, amelyhez a csatlakozásunk huszadik évfordulóját éppen a napokban ünnepeltük. 

2024. máj. 03., péntek 20:15

Volna mit szabályozni, lenne mit tenni

atvstartAz ATV Start vendége volt április 25-én dr. Herczog Mária szociológus, gyermekvédelmi szakember, egyesületünk elnöke, akit a Kocsis Máté által a parlament elé terjesztett újabb gyermekvédelmi törvénycsomagról kérdeztek.

child bicycleA HírKlikk interjút készített dr. Herczog Máriával annak kapcsán, hogy egy napon került nyilvánosságra az Európai Bizottságnak az integrált gyermekvédelmi rendszerek fejlesztéséről és megerősítéséről szóló ajánlása a Fidesz salátatörvényben benyújtott gyermekvédelmi törvénycsomagjával. Ajánlókban a beszélgetésből idézünk.

little girlA Népszava cikkét ajánljuk, amelyben egyesületünk elnöke, dr. Herczog Mária szociológus, gyermekvédelmi szakember is megszólalt, akit azt követően kerestek meg, hogy a Fidesz-KDNP benyújtotta az újabb, a „gyermekek védelme érdekében egyes törvények módosításáról” című törvénycsomagját.

2024. április 29., hétfő 10:23

Integrált gyermekvédelmi stratégia

gyermek anyaAz EU Bizottság 2024. április 23-án elfogadta az integrált gyermekvédelmi rendszerek fejlesztéséről és megerősítéséről szóló ajánlást a gyermekek legjobb érdekeit szem előtt tartva, az EU gyermekjogi stratégiájában vállalt kötelezettségként.

 
1. Tréning 14-22 éves, kirekesztés kockázatának kitett fiatalok számára 
 
Több kutatás mutatja, hogy a pedagógusok gyakran eszköztelenek a kirekesztést célzó konfliktusok kezelésében, a támadások áldozatai pedig a legtöbbször behódolással vagy éppen az előítéleteket megerősítő agresszióval válaszolnak ezekre.  Számos kutatás dokumentálja azt az iskolai dinamikát, amelyben az előítéletesség sok helyen megtűrt jelenséggé válik: „a szélsőségesen cigányellenesek (…) azok, akik a legszívesebben és leggyakrabban beszélnek a kisebbségekkel kapcsolatos véleményükről, míg a kevésbé cigányellenesek, illetve akik toleránsak, jóformán soha nem nyilvánítanak véleményt e kérdésben. (...) A pedagógusok nagy része a rasszista megnyilvánulásokkal szemben eszköztelen, és (…) nem tudja vállalni az előítéletek lebontásának súlyos feladatát..” – áll egy kutatási beszámolóban. (Váradi Luca (2011): Utánpótlás - Fölmérés a tizenévesek előítéletességéről.) 
 
Az iskolai kirekesztést megélni, az ellen megvédeni magunkat nagyon sok energiát visz el, és biztosan hatással van a tanulási eredményekre is. 
 
Az elmúlt években három, a maga szakterületén nagy megbecsülésnek örvendő szakember dolgozta ki és tartja: Szilágyi Anna nyelvész, a Words Break Bones nemzetközi program alapítója, Balogh Rodrigó színházi szakember, a Független Színház alapítója és Bernáth Gábor kommunikációs tanácsadó, a Roma Sajtóközpont egyik alapítója, korábbi vezetője.  A tréningeken eddig mintegy 200 fiatal vett részt Szlovákiától Magyarországon át erdélyi közösségekig, részben a Tom Lantos Intézet támogatásával, részben civil szervezetek és önkormányzatok megbízásából. A program újszerűségét az adja, hogy az előítéletekre a tudatos kommunikáció, kontaktusteremtés, párbeszéd és csillapítás útján reagál - ezzel jóval mélyebb és tartósabb hatás érhető el, mint például egy büntetésen alapuló hatalmi beavatkozással. A megközelítés interdiszciplináris jellege miatt is egyedülálló: az erőszakmentes kommunikáción alapul és három tudás: a drámapedagógiai, a kommunikációs és a nyelvészeti megközelítések keresztmetszetét adja. Azt célozza, hogy e konfliktusokban olyan megoldásokat találjunk, amelyek eredményeképp (1) a megtámadottak elégtételt kapnak, (2) az események tanúi, a bystanderek a megtámadott mellé állnak (3) a hatalom csillapítani tudja a konfliktusokat (4) a támadó pedig megérti és megérzi a kapott válaszok révén, hogy a megnyilvánulása miért volt bántó. 
 
A tréning kooperatív kiscsoportos módszeren alapul, sok dramatikus játékkal és közös kommunikációs tervezéssel. Bár a program elsősorban a roma fiatalokra koncentrál, ugyanakkor e fiatalok iskolai és egyéb közösségei révén ennél szélesebb körben hat, és hozzájárul ahhoz, hogy összetartóbb és befogadó ifjúsági közösségek jöjjenek létre – mindezt megerősítették a visszajelzések és tréningek után 3-6 hónappal megszervezett követő találkozók is. A tréning módszertana finomhangolás után alkalmas más előítéleteknek kitett csoportokhoz tartozó fiatalok megerősítésére is – ezt mutatták a gyermekvédelmi szakellátásban illetve erdélyi magyar fiatalokkal történt találkozók is. 
 
Képzési idő: két nap, naponta hat óra
 
A képzésről szóló igazolás/tanúsítvány kiadásának feltételei:
- a hallgató hiányzásának mértéke nem lépi át az összóraszám 10 százalékát.
 
2. Tréningprogram pedagógusoknak és ifjúsági segítőknek, tanodák munkatársainak, klubvezetőknek, stb.
 
A tréningeken a kirekesztés kockázatának kitett fiatalok pedagógusaival, segítő szakemberekkel dolgozunk együtt azon, hogy miként tudják segíteni az előítéletes bántás vagy kirekesztés áldozatait. A program során együtt gondolkodunk arról, hogyan tudjuk e konfliktusok leszerélését segíteni a rendelkezésre álló pedagógiai és tekintély-eszközökkel, hogy érvényesüljenek az alábbi alapelvek: (1) a megtámadottak kapjanak elégtételt, (2) az események tanúi, a bystanderek álljanak a megtámadott mellé, (3) a támadó pedig értse meg és érezze át a kapott válaszok révén, hogy miért volt bántó a megnyilvánulása. A tréningen közösen  keresünk bizonyos, részben saját élményből hozott szituációkra válaszokat, és külön gondot fordítunk arra, hogy a résztvevők saját ifjúsági közösségükben is konkrét felhasználási ötletekkel térjenek haza. 
 
Képzési idő: 5 óra
 
A képzésről szóló igazolás/tanúsítvány kiadásának feltételei:
- a hallgató hiányzásának mértéke nem lépi át az összóraszám 10 százalékát.
 
Egyesületünk felnőttképzési nyilvántartásba vételi száma: B/2020/005295
 
A képzésekre jelentkezni, és azokról bővebb információt kapni a Család, Gyermek, Ifjúság Közhasznú Egyesület ügyfélszolgálatán lehet az alábbi elérhetőségeken:
1081 Budapest, Kun utca 12., 3. emelet, 27. ajtó
Tel.: (+36-1) 225-3526, 06-30-459-2739
Web: www.csagyi.hu
E-mail: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
Ügyfélfogadási idő:
Hétfőtől- péntekig: 9-16 óráig  
 
2024. március 19., kedd 11:00

Elindult a JóKer Facebook oldala

jokerMár a Facebookon és a Józsefvárosi Önkormányzat oldlalán is elérhetőek a Gyerek- és Ifjúsági Részvételi Programmal, a JóKerrel kapcsolatos tartalmak, hírek, események és programok.

hogyan legyek meg jobb edzoMi, a Gyermekjogi Civil Koalíció tagjai teljes mértékben elítéljük a Nemzeti Sport 2024. március 9-én megjelent “Tetű és strandpapucs – Ballai Attila publicisztikája’ címmel megjelent írást. A világ legnagyobb gyermekjogi szervezete, a UNICEF  számos alkalommal kifejtette az ENSZ Gyermekjogi Egyezményével összhangban, hogy  a sport és a játék elősegíti a gyermekek testi és lelki fejlődését, formálja személyiségüket. A fiatalok a játékon keresztül toleranciát, fegyelmet és egymás iránti tiszteletet tanulnak. A sport emellett hozzájárulhat a konfliktusok feloldásához, a társadalmi befogadáshoz. Mindezekre figyelemmel, a Gyermekjogi Civil Koalíció is kiemelten fontosnak tartja  a gyerekek szabadidőhöz és játékhoz való jogának biztosítását.

baby legA Józsefváros újságban Imre Zsófia interjút készített dr. Herczog Máriával a gyermekvédelem magyarországi állapotáról. A beszélgetés során szó esett a bicskei ügyről, az intézmények és szervezetek esetében a gyermekbiztonsági útmutatók fontosságáról, hogy miért lenne célszerű a gyermekvédelmet a helyi önkormányzatoknak ellátnia, továbbá a Józsefvárosi Gyerek- és Ifjúsági Részvételi Program célkitűzéseiről.

1. oldal / 108